fbpx
bíróság, igazságszolgáltatás, bíró

Letaszította a Magyar Nemzet az Origót a legtöbb sajtópert elvesztő médiumok feketelistájának legelejéről a Fővárosi Törvényszéken tavaly

Kisebb változás történt a Fővárosi Törvényszék adatai alapján abban, melyik lap hány sajtópert veszít. Az adatokból az is kiderül, hogy továbbra is a kormánypárti lapok közlik a legtöbb valótlanságot, és jóval kevesebb helyreigazításra szorulnak a nem kormánykötődésű médiumok.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a 2021-es évre vonatkozóan is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az elvesztett sajtó-helyreigazítási perek számát az Átlátszó.

A lap az alábbi kormánypárti médiumok elvesztett helyreigazítási pereire vonatkozó adatokat kérte ki:

  • Magyar Nemzet
  • PestiSrácok,
  • Közmédia,
  • Origo,
  • 888,
  • TV2,
  • HírTV,
  • Lokál (a lap még 2020-ban Metropollá alakult, ám az Átlátszó munkatársai úgy vélték, még 2021-ben is lehettek perei).


A legtöbb helyreigazítási pert a Magyar Nemzet bukta el, összesen 20-at. Az Origo a második 13 elvesztett perrel, majd a Ripost és a PestiSrácok osztozik a harmadik helyen 6-6 számukra kedvezőtlen ítélettel.

Ez változás az előző évekhez képest, amikor még az Origo volt a legtöbb pert vesztő médium.

A további eredmények: közmédia: 3, TV2: 3, HírTV: 3 bukott per.

Ez összesen 54 elvesztett sajtó-helyreigazítási per a vizsgált kormánypárti médiumok esetében.

Kormánytól független médiumok

Az Átlátszó kikérte kormányfüggetlen sajtótermékekre vonatkozó helyreigazítások adatait is.

E szerint a 444.hu 2, a Telex.hu, a 24.hu és az RTL Klub pedig 1-1-1 pert bukott, míg a Magyar Hang, a HVG és az Átlátszó egyetlen pert sem bukott a Fővárosi Törvényszéken 2021-ben.

Media1: 2019 óta 0 darab elvesztett sajtóper

Bár az Átlátszó a Media1-ről nem igényelt adatot, utóbbi kategóriába tartozik lapunk is, amelyet még csak perelni sem próbáltak meg, egyetlen bíróságon sem, így egyetlen vesztett sajtópere sincs 2019-es megalakulása óta. Ezzel szemben egyébként a Media1 több pert is nyert a kormánypárti lapokkal szemben 2021-ben, például szeptemberben – jelentős késéssel – az Origo is kénytelen volt helyreigazítást közölni egy korábbi, 2020-ban lapunk tulajdonosi hátteréről közölt valótlansága kapcsán. Az Origo elleni sajtóperünk egyébként harmadfokra, a Kúriáig is elkerült, és a lap jogerős ítélet ellenére nem akarta azt végrehajtani – végül egy végrehajtási eljárás hatására közölték csak a helyreigazítást, de igyekeztek eldugni a címlapon, amennyire csak lehet.

A kormánysajtó bukta el a legtöbb pert, a kormánytól független médiumok ritkán vesztettek

A kormánytól független médiumok a Fővárosi Törvényszéken összesen 5 pert buktak a tavalyi évben, mely lényegesen kisebb szám a kormánypárti médiumok kapcsán kijött 54-hez mérten.

Fontos azonban leszögezni, hogy a vizsgálat csak a Fővárosi Törvényszéken zajlott perekre vonatkozik, így például a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) égisze alatt működő megyei lapok nem szerepelnek benne.

A 2020-as adatokat ide, míg a 2019-eseket ide kattintva találja.

2017-től összesítetten az Origo közölte a legtöbb sajtópert

Gulyás Balázs újságíró egyébként épp a mai napon osztott meg egy összesített adatsort, amely 2017-től tartalmazza a főbb médiumok vesztett sajtópereire vonatkozó adatot. A több éves összesítést nézve továbbra is az Origo szerepel az élen.

A Media1 rengeteg sajtóval kapcsolatos bírósági ügyről számol be, ezek itt érhetők el.

Frissítés 09:21
Hírünket a 2017-től 2021-ig tartó összesített adatok ábrájával és erre vonatkozó adataival kibővítettük.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, és iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások