fbpx
Fővárosi Törvényszék

Az Origo vesztette a legtöbb sajtópert

Kiderült, hogy az egyes médiumok hány helyreigazítási és személyiségi jogi pert vesztettek tavaly a bíróságon.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléseket segítő oldalán, a Ki Mit Tud?-on néhány nappal ezelőtt közzétették a Fővárosi Törvényszék részére benyújtott adatigénylésre válaszként megkapott dokumentumot, amely tartalmazza az országos terjesztésű sajtótermékek sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pereit 2019-es évből – vette észre a Magyar Hang.

Az adatigénylést benyújtó Jónás R. Bence 44 országos médiumra kért adatokat a Fővárosi Törvényszéktől. Ha a médiumokat politikai hovatartozásuk szerint osztályozzuk, akkor körülbelül fele-fele arányban szerepelnek a listán kormánykritikus és kormányhoz közeli médiumok.

A közzétett dokumentumból kiderül, hogy összesen 158 sajtó-helyreigazítási per indult a kormányközeli médiumok ellen, és ezek közül 80 alkalommal el is marasztalták őket. A másik oldalon, a kormánykritikusnak tartott sajtótermékek körében összesen 87 per indult, és mindössze 13 esetben marasztalták el őket.

A legtöbb sajtó- helyreigazítási pert kapott médiumok

  • origo.hu szerkesztősége: 33 darab
  • pestisracok.hu szerkesztősége: 31 darab
  • TV2 szerkesztősége: 23 darab

A legtöbb sajtó-helyreigazítási pert elvesztett médiumok

  • origo.hu szerkesztősége: 21 darab
  • pestisracok.hu szerkesztősége: 11 darab
  • TV2 szerkesztősége: 8 darab

Személyiségi jogi perből jóval kevesebb indult, az adatigénylésben szereplő médiumok esetében összesen 36 alkalommal.

A legtöbb személyiségi jogi pert kapott médiumok

  • TV2 szerkesztősége: 8 darab
  • Hír TV szerkesztősége, Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., hvg.hu szerkesztősége, hvg hetilap szerkesztősége: 4-4 db
  • ATV szerkesztősége: 3 db

A legtöbb személyiségi jogi pert vesztett médiumok:

  • TV2 szerkesztősége, Pestisrácok szerkesztősége, ATV szerkesztősége: 1-1 darab

Media1, a lista végén

Érdekességként említjük, hogy Jónás R. Bence  adatigénylő a Media1 – mint az NMHH-nál nyilvántartott sajtószerv – ellen indított és elvesztett helyreigazítási és személyiségi jogi perek számáról is kért ki információkat a bíróságtól.

A Media1 a toplista legvégén szerepel, azaz senki sem fordult bírósághoz a Media1-en megjelent tartalom miatt, így elvesztett per sem keletkezett 2019-ben.

Évről évre több a per

A Magyar Hang cikke arról is ír, hogy, ha elmúlt évek sajtó-helyreigazítási pereinek számát összehasonlítjuk, akkor a  adatokból toronymagasan kiemelkedik a 2018-as választási év.

Tavalyelőtt összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett el részben vagy egészben a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 együtt, míg a nem kormánykézben lévő médiatermékek közül a 444, az Index, a 2018-as választás után bezárt, nem kormánypárti Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó szerkesztőségét együttvéve összesen 14 esetben marasztalták el. A kormányközeli sajtó jóval többször követett el jogsértést, mint a nem kormánypárti.

A választás előtti 2017-es évben 53 pert vesztett a kormányközeli média, vagyis az év minden hetére nagyjából egy elmarasztaló ítélet jutott. 2016-ban még kisebb volt ez a szám.

Borító: A Fővárosi Törvényszék bejárata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások