Fővárosi Törvényszék

Az Origo vesztette a legtöbb sajtópert

Kiderült, hogy az egyes médiumok hány helyreigazítási és személyiségi jogi pert vesztettek tavaly a bíróságon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Átlátszó közérdekű adatigényléseket segítő oldalán, a Ki Mit Tud?-on néhány nappal ezelőtt közzétették a Fővárosi Törvényszék részére benyújtott adatigénylésre válaszként megkapott dokumentumot, amely tartalmazza az országos terjesztésű sajtótermékek sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pereit 2019-es évből – vette észre a Magyar Hang.

Az adatigénylést benyújtó Jónás R. Bence 44 országos médiumra kért adatokat a Fővárosi Törvényszéktől. Ha a médiumokat politikai hovatartozásuk szerint osztályozzuk, akkor körülbelül fele-fele arányban szerepelnek a listán kormánykritikus és kormányhoz közeli médiumok.

A közzétett dokumentumból kiderül, hogy összesen 158 sajtó-helyreigazítási per indult a kormányközeli médiumok ellen, és ezek közül 80 alkalommal el is marasztalták őket. A másik oldalon, a kormánykritikusnak tartott sajtótermékek körében összesen 87 per indult, és mindössze 13 esetben marasztalták el őket.

A legtöbb sajtó- helyreigazítási pert kapott médiumok

  • origo.hu szerkesztősége: 33 darab
  • pestisracok.hu szerkesztősége: 31 darab
  • TV2 szerkesztősége: 23 darab

A legtöbb sajtó-helyreigazítási pert elvesztett médiumok

  • origo.hu szerkesztősége: 21 darab
  • pestisracok.hu szerkesztősége: 11 darab
  • TV2 szerkesztősége: 8 darab

Személyiségi jogi perből jóval kevesebb indult, az adatigénylésben szereplő médiumok esetében összesen 36 alkalommal.

A legtöbb személyiségi jogi pert kapott médiumok

  • TV2 szerkesztősége: 8 darab
  • Hír TV szerkesztősége, Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., hvg.hu szerkesztősége, hvg hetilap szerkesztősége: 4-4 db
  • ATV szerkesztősége: 3 db

A legtöbb személyiségi jogi pert vesztett médiumok:

  • TV2 szerkesztősége, Pestisrácok szerkesztősége, ATV szerkesztősége: 1-1 darab

Media1, a lista végén

Érdekességként említjük, hogy Jónás R. Bence  adatigénylő a Media1 – mint az NMHH-nál nyilvántartott sajtószerv – ellen indított és elvesztett helyreigazítási és személyiségi jogi perek számáról is kért ki információkat a bíróságtól.

A Media1 a toplista legvégén szerepel, azaz senki sem fordult bírósághoz a Media1-en megjelent tartalom miatt, így elvesztett per sem keletkezett 2019-ben.

Évről évre több a per

A Magyar Hang cikke arról is ír, hogy, ha elmúlt évek sajtó-helyreigazítási pereinek számát összehasonlítjuk, akkor a  adatokból toronymagasan kiemelkedik a 2018-as választási év.

Tavalyelőtt összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett el részben vagy egészben a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 együtt, míg a nem kormánykézben lévő médiatermékek közül a 444, az Index, a 2018-as választás után bezárt, nem kormánypárti Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó szerkesztőségét együttvéve összesen 14 esetben marasztalták el. A kormányközeli sajtó jóval többször követett el jogsértést, mint a nem kormánypárti.

A választás előtti 2017-es évben 53 pert vesztett a kormányközeli média, vagyis az év minden hetére nagyjából egy elmarasztaló ítélet jutott. 2016-ban még kisebb volt ez a szám.

Borító: A Fővárosi Törvényszék bejárata. Fotó: Szalay Dániel / Media1

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!