fbpx
Klubrádió

Újabb egy hétig néma marad a Klubrádió egykori frekvenciája

Nem szerepelt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti napirendjén a Klubrádió által az elmúlt években használt Budapest FM 92,9 MHz frekvencia ügye – értesült a Media1 médiahatósági forrásból. Döntés hiányában a Klubrádió elnémítása óta eltelt 8 nap után újabb egy hétre már biztosan néma marad a 92,9, de az ügy akár még tovább is elhúzódhat. Arató András a Media1-nek azt mondta, nem elegáns százezreket megvárakoztatni.

A Media1 értesülése szerint – ami egybevág a hatóság honlapján némi keresgélés után fellelhető hivatalos pdf tartalmával – az NMHH Médiatanács mai, keddi napirendjén nem szerepelt a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvenciapályázaton végül egyedül maradt Klubrádió pályázatának tartalmi kiértékelése.

Pedig több klubrádiós beszélgetőpartnerünk is abban bízott és reális forgatókönyvnek tűnt, hogy a Médiatanács igyekszik majd dönteni a frekvencia hasznosításáról, azaz napirendjére tűzi a kérdést, hogy ezzel elcsendesítse a 92,9 körül kibontakozott nemzetközi aggodalmakat, amit a leghatékonyabban akkor tehetett volna meg, ha e heti ülésén határozatot hozott volna az egyedüliként a pályázatban maradt Klubrádió pályázati anyagával kapcsolatban, és legalább az ügy előrébb haladt volna.

Klubrádió
A Klubrádió rádióstúdiója (archív)

A pályázatot a múlt héten a testület már formai, alaki szempontból megfelelőnek találta, ezért már csak a tartalmi kiértékelés, az eredményhirdetés lett volna hátra.

Ha most döntést hozott volna a testület, a médiaszolgáltató még viszonylag rövid időn belül visszakaphatta volna a volt frekvenciáját, melynek használatával 8 nappal ezelőtt, február 15-től fel kellett hagynia, és ami miatt a rádió jelenleg csak interneten tud eljutni közönsége egy megmaradt részéhez, miközben a 92,9 kihasználatlanul áll, sistereg.

Az NMHH egy gyors döntéssel még megpróbálkozhatott volna azzal érvelni, hogy csak néhány napnyi kiesést okozott a Klubrádió működésében, ám a téma elodázásával most újabb egy hétig bizonytalanságban tartják a Klubrádiót, munkatársait, hirdetőit és hallgatóit.

Egy majdani győzelem után is várni kell majd még a Klubrádió visszakapcsolására

A Klubrádió visszatérését a frekvenciájára egyébként még eredményes pályázati szereplés esetén sem úgy kell elképzelni, hogy már rögtön a testület eredményhirdető ülése után a Klubrádió frekvenciáján adás lesz, hiszen a pályázati végeredmény jogerőre emelkedését követően indulnak be a bürokrácia fogaskerekei: 45 napon belül kell a hatóságnak szerződnie a Klubrádióval, és ennek a dokumentumnak az aláírását követően, az aláírást követő 120 napon belül kell megkezdeni a sugárzást, aminek további feltétele egy műszaki jellegű, az NMHH által kiállított rádióengedélynek is a megszerzése.

Egyelőre tehát most marad az internetrádiós kényszermegoldás, és egyelőre nagy kérdés, még meddig, hiszen a pályázat tartalmi kiértékelését jogilag még hetekig, vagy akár hónapokig is húzhatják a kizárólag kormánypárti szavazatokkal összeállított Médiatanács-tagok, és annak ellenére, hogy a Klubrádió maradt egyedül a pályázatban, ez még közel sem jelenti azt, hogy nem talál valamilyen tartalmi kifogást a grémium a pályázati anyagában. Ha ez történne, a pályázat eredménytelen lenne, és újabb hónapokig eltarthat a frekvencia hasznosítása.

Frissítés 13:30

Arató: nem elegáns százezreket várakoztatni

A Media1 utolérte Arató Andrást, a Klubrádió igazgatósági elnökét és többségi tulajdonosát, aki így kommentálta a fejleményt, hogy nem vette napirendjére a Médiatanács a 92,9-es frekvencia ügyét:

„Azt természetesen nem tudhatom, ki nyeri azt a pályázatot, amelyiken immár csak egy szereplő van versenyben az ő érvényes pályamunkájával, ám az elbírálás már korántsem lehet egy időigényes feladat. Így aztán nem tűnik túlságosan elegánsnak több százezer ember várakoztatása a döntés kihirdetésének elhúzásával.”

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke

10 (plusz 7) évre biztosíthatná be magát a Klubrádió

A Klubrádió, ha végül megnyeri a most zajló pályázatot, a mostani új médiatörvény alapján 10 évre szóló frekvenciajogosultságot szerezhet, amelynek lejáratát megelőzően, törvényi megfelelőség esetén kérhetné, hogy a Médiatanács a jogosultságot hosszabbítsa meg további 7 évvel, azonban mint a Klubrádió elmúlt több hónapos kálváriája során is kiderült, a Médiatanácsnak mérlegelési jogkört biztosít a médiatörvény, hogy a hosszabbítással kapcsolatos kérelmet elfogadja-e, illetve bizonyos esetekben a jogszabály eleve kizárja a hosszabbítás lehetőségét, és ilyen kizáró indok akár csak két apróbb, de azonos típusú jogsértés is.

Klubrádió
Jelenleg többek között a Klubrádió honlapján keresztül lehet hallgatni az adást

A „klubrádiós frekvencia” február 15-én történt kiürítésének épp az volt a magyarázata, hogy az NMHH Médiatanács még tavaly úgy döntött, nem hosszabbítja meg a rádió 2021. február 14-ig tartó hét éves jogosultságát, hanem megpályáztatja azt. A pályázati eljárást azonban olyan időpontban indította el a testület, hogy az a Klubrádió jogosultságának lejáratáig a jogorvoslatok mellett nem tudott lezajlani még úgy sem, hogy a pályázók elálltak a jogorvoslattól, így nem kellett a pereskedéseket kivárni. Mivel a médiatörvényt néhány éve úgy változtatta meg a parlament fideszes többsége, hogy ilyen esetben ideiglenes frekvenciajogosultságot sem kérhetnek a rádiók, be kellett szüntetni az adást a 92,9 MHz-en.

Nagy volt a lekapcsolás visszhangja

A Klubrádió lekapcsolása nagy belföldi és nemzetközi visszhangot váltott ki. Aggodalmát fejezte ki a magyar ellenzék mellett több hazai (MÚOSZ, MUKESZ) és nemzetközi szakmai szervezet (RSF, IPI) továbbá az Egyesült Államok és Franciaország kormánya. Az Európai Bizottság levélben kérte a magyar hatóságokat, hogy a Klubrádiót addig semmiképp se némíttassák el a 92,9-en, amíg a folyamatban lévő jogi eljárások (a 92,9-es pályázat, valamint a Klubrádió jogorvoslata a jogosultsága meghosszabbításának elutasítása miatt) végérvényesen le nem zárulnak. Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke azonban az Európai Bizottságnak küldött válaszában nemet mondott erre a kérésre, de igyekezett megnyugtatni a Bizottságot, hogy amit tesznek a Klubrádió ügyében, az szerinte összhangban van a jogállamisággal, valamint a rádiónak jó esélyei vannak az egykori frekvenciája megszerzésére.

A Media1 múlt heti műsorában bírálta a Klubrádió lekapcsolását Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) volt, 2010-ben, a kormányváltáskor távozó elnöke is, egyúttal kritizálta magát az NMHH Médiatanácsot is, amiért az elmúlt években mindent megtett a digitális rádiózás bevezetése, a DAB+ népszerűvé válása ellen, és sok ártalmas lépést tett a rádiós piac szempontjából, amelyek közül csak egy volt a DAB+ lekapcsolása.

A Klubrádió részéről a lekapcsolásukat úgy értékelték, hogy a hatalom elnémíttatja őket: rádióadójuk lekapcsolóját szimbolikusan egy NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) feliratot viselő munkatárs végezte.

Arató András, a rádió elnöke és tulajdonosa a lekapcsolást megelőzően arról beszélt, hogy a médiahatóság csak ürügyet keresett az elnémításukra, amikor arra hivatkozva döntött a 92,9 MHz médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasításáról, hogy a médiaszolgáltató a működése 7 éve alatt összesen kétszer technikai hiba miatt nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének a műsorkvótákkal kapcsolatban, amikor két táblázatot nem a hatóság által várt időpontban küldött meg, sőt Arató szerint nem is volt ilyen határidő kijelölve.

Arató szerint egy rádió elhallgattatását két táblázat körüli probléma még nem indokolná, ez nem olyan súlyos vétség, amire az is utal, hogy az ezek miatt évekkel ezelőtt kiszabott bírság mindössze 30 ezer forint körül volt. (A Fővárosi Törvényszék viszont az NMHH-nak adott igazat, de ez ellen a médiaszolgáltató jogorvoslattal élt, amelynek eredménye későbbre várható.)

A Médiatanács mellett a Fidesz is magyarázkodni kényszerült

A Fidesz és a kormány részéről többször hisztériának nevezték a Klubrádió melletti nagy nemzetközi kiállást. A Fidesz levélben próbálta elmagyarázni az Európai Néppártnak (EPP) a maga álláspontját. A levélben azt állították, álhírek jelentek meg a Klubrádióval összefüggésben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban ugyancsak álhírnek nevezte a DIGI24 román tévének a Klubrádióval kapcsolatos információkat, és azt állította, az egész nyugat-európai, uniós média hazugságokat terjeszt.

Az Európai Parlament mindenesetre márciusban plenáris vitát tart a magyar médiaszabadságról, összefüggésben a Klubrádió ügyével. (Az ülésen a lengyel médiaszabadság problémáiról is szó esik majd.)

Épp tegnap vált nyilvánossá, hogy a német közmédia, a Deutsche Welle hazánk felé nyit magyar nyelvű tartalmakkal, mivel úgy vélik, veszélybe került idehaza a média sokszínűsége.

A Klubrádióval kapcsolatos híreink, cikkeink ITT találhatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Feliratkozhat napi hírlevelünkre és RSS csatornánkra, valamint követhet bennünket Facebookon és Twitteren is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások