fbpx
Klubrádió

Levelet küldött az Európai Bizottság a Klubrádió elnémítása kapcsán az Orbán-kormánynak

Az kérik a levélben, hogy amíg a folyamatban lévő jogi eljárások le nem zárulnak, Magyarország ne hallgattassa el az adót. A rádiónak közben már csak 1 napja van hátra az FM-en, mielőtt a médiahatóság lekapcsoltatná vele a sugárzást.

Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket, és amíg nyitott még bármilyen jogi eljárás, addig ne hallgattassa el a Klubrádiót – írja a Telex.

A lapnak Christian Wigand illetékes bizottsági szóvivő azt mondta, egyelőre nem érkezett válasz a levélre, amelyben a bizottság részleteiben is ismertette, hogy miért tartja problémásnak a Klubrádió elhallgattatását.

A szóvivő közölte:

„az Európai Bizottság tegnap levelet küldött Magyarországnak, hogy kifejezzük azon aggodalmunkat, hogy a Klubrádió kénytelen lesz abbahagyni műsorszolgáltatását, mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.”

A főigazgató hangsúlyozta, Magyarország magára nézve is kötelezőnek fogadta el az EU távközlési szabályait, a műsorszolgáltatás széles spektrumára vonatkozó rendeleteket, így Magyarországnak is tiszteletben kell tartania az EU Alapjogi Chartáját, ideértve a véleménynyilvánítás és az információszabadsághoz való jogot.

Ebben az összefüggésben a Bizottság felkéri Magyarországot annak biztosítására, hogy a Klubrádió továbbra is sugározhassa az adását, mindaddig, amíg a folyamatban levő eljárások véglegesen nem fejeződnek be, és így jogilag kötelezővé nem válnak.

A bizottság hangsúlyozza, tisztában van vele, hogy a frekvencia használatának jelenlegi joga 2021. február 14-é lejár, és nem vitatja, hogy a frekvenciahasználat jogi eljárásokhoz kötött, de a magyar hatóságok sem a pályázónak, sem az aggályaikat kifejező európai illetékeseknek érdemi válaszokat eddig nem voltak képesek adni.

A levelet Roberto Viola, az Európai Bizottság illetékes főigazgatója (CNECT, vagyis Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatósága) Stelbaczky Tibor nagykövetnek (Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviselete) juttatta el – írja a Telex.

A Klubrádióval kapcsolatos híreink és cikkeink ide kattintva érhetők el.

A Media1 következő, február 15-i műsorának vendége lesz Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2010-ben, a kormányváltáskor lemondó egykori elnöke, akivel a hazai rádiós piac és a médiaszabályozás anomáliáiról beszélgetünk a Klubrádió lekapcsolása kapcsán.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások