fbpx
Klubrádió

A magyar média válságára figyelmeztet a Klubrádióra súlyos csapást mérő ítélet után a Nemzetközi Sajtóintézet

Rendkívül csalódottan reagált Klubrádióval kapcsolatos keddi, a Klubrádió a következő vasárnap éjszaka várható elnémításához vezető bírósági ítéletre Scott Griffen, az 1950-es évek óta a sajtószabadságért küzdő nemzetközi szervezet, az International Press Institute (IPI / Nemzetközi Sajtóintézet) igazgatóhelyettese.

„Csalódottságunkat fejezzük ki a független rádiós műsorszolgáltató, a Klubrádió jogorvoslatának a műsorszolgáltatás folytatásához fűződő jogára vonatkozó elutasító döntés miatt” – írja a Media1-hez eljuttatott kedd esti, nemzetközi sajtóközleményében az IPI.

Az IPI – mely már néhány napja, a mai ítélet előtt is nemzetközi közleményben állt ki a Klubrádió mellett – közleményében hozzátette: a mai, a Klubrádió szempontjából rendkívül kedvezőtlen ítélet is arra utal, hogy válsághelyzetbe került Magyarországon a média sokszínűsége, a médiapluralizmus.

Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese közölte:

„a Klubrádió ellen több mint évtizede tartó harcot folytatnak egyes politikai erők, aminek célja a Klubrádió eltüntetése az éterből.”

Griffen szerint a bíróság mai ítéletével „csupán” a végső csapást adta a Klubrádiónak.

Mint korábban beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék mai ítélete alapján a Klubrádiónak 2021. február 14-én, 5 nap múlva, 23 óra 59 perckor végleg be kell szüntetnie a sugárzást, összhangban a Médiatanács tavalyi erre irányuló döntésével.

Bár a Klubrádió jelezte, hogy a mai ítélet ellen jogorvoslatra készül, de február 14-ig, a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig várhatóan még az ítélet írásos indoklását sem kapják kézhez, nem hogy a jogorvoslatukat a bíróság elbírálná, ezért nagy valószínűséggel üres lesz hétfőn 0 órától a Budapest FM 92,9 MHz-es frekvencia, amit a Klubrádió használt.

A bíróság korábban a Klubrádió azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét sem biztosította, ezért szinte bizonyos, hogy a Klubrádiót le kell kapcsolni vasárnapról hétfőre virradó éjfélkor, és azt követően a médiaszolgáltató egy darabig csak az interneten keresztül érheti el hallgatóit.

Korábban az Európai Tanács emberi jogi biztosa is rendkívül csalódottan nyilvánult meg a Klubrádióval kapcsolatos ítélet után, ahogyan az MSZP, a DK, Hadház Ákos független országgyűlési képviselő és többen mások is.

A Klubrádióval kapcsolatos írásaink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások