fbpx
Rozgonyi Krisztina, az NHH egykori elnöke

Bírálta a Klubrádió lekapcsoltatását és az NMHH-t Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság egykori elnöke

Az NHH 2010-ben lemondó elnöke a Media1 hétfő esti műsorának adott exkluzív interjúban azt mondta: a Klubrádió frekvenciájának lekapcsolásával óriási veszteség érte a magyar nyilvánosságot. Szerinte a Klubrádió ügye jóval túlmutat önmagán, jóval nagyobb a baj. Rozgonyi Krisztina egy olyan médiaszabályozói modell bevezetését tartaná szerencsésnek, mint amilyen például az Egyesült Királyságban működik.

Rozgonyi Krisztina a Klubrádió frekvenciájának hétfő hajnalban történt határozatlan idejű elnémítása kapcsán a Media1 hétfő esti podcast- és rádióműsorának elmondta:

rendkívül sajnálja a történteket, mert a Klubrádióval történtek óriási veszteséget jelentenek a magyar nyilvánosság, a rádiós piac és a magyar rádióhallgatók szempontjából egyaránt.

Az NHH volt elnöke szerint a médiapluralizmus lényege, hogy minél többféle nézőpontot lehessen megismerni, a Klubrádió frekvenciavesztése viszont éppen ezzel ellentétes. Azt is mondta, az is kérdés, hogy a Klubrádiónak volt-e esélye tisztességes versenyben megmérettetni magát, illetve tisztességes módon született-e meg az, hogy nem kapott jogosultságot.

A hírközlési hatóság a 2010-es kormányváltáskor lemondó volt elnöke azt is mondta a Media1-nek, Magyarország és azon belül a magyar médiahatóság az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a digitális rádiózás (az úgynevezett DAB+ technológia) ne terjedjen el, amivel az NMHH komolyan ártott a hazai rádiózásnak és a média világának.

Rozgonyi elmondta: Európában párhuzamosan az analóg rádiózással, vagy azt már esetleg teljesen ki is váltva, egyre meghatározóbb a DAB+. Európában Magyarország fekete foltként szerepel most a WorldDAB térképén, amióta tavaly szeptemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária még a digitális adás kísérleti üzemét is megszüntette. Eközben Európában egy ideje már csak DAB+ technológiát támogató rádióval hozható forgalomba autó.

Rozgonyi Krisztina azt mondta, ha Magyarország átállt volna a digitális, DAB+-os rádiózásra, akkor ez megoldást jelenthetett volna a frekvenciaszűkösség problémájára, és akkor nem a médiahatóság eljárásától függene, ki kaphat frekvenciát, és ki nem. Hiszen aki meg tudná oldani a finanszírozást, annak erre lehetősége lenne, tehát a piac döntene, szemben a mostani helyzettel, ahol a Médiatanács tagjai.

Az NHH elnöke úgy fogalmazott, 2020 szeptemberében a magyar rádiózás legfontosabb perspektíváját ölte meg a hatóság a DAB+ lekapcsolással.

Hiába a DAB+ tudású autórádió, mert a DAB+ kísérleti sugárzást is lekapcsolták Magyarországon
Hiába a DAB+ tudású autórádió, mert a DAB+ kísérleti sugárzást is lekapcsolták Magyarországon Fotó: Szalay Dániel / Media1

Ami az internetes rádiózást illeti, azt mondta, a DAB+ lényegesen megbízhatóbb, üzembiztosabb, mint a mobilneten alapuló internetrádiózás, mivel autóban nagy sebességgel haladva sem szakad meg az adás a DAB+ esetében.

Rozgonyi hangsúlyozta, hogy a rádióhallgatás helyszíne elsősorban az autózás. Ezért is sajnálatos az, hogy Magyarország mégis megszüntette a DAB+ sugárzást.

Az elmúlt években kiégették a magyar média sokszínűségét

A volt NHH-elnök megemlítette azt is, hogy nem a Klubrádió az első olyan rádió, amelyik az elmúlt években elnémult, tehát nem csupán egyetlen rádióval történtek hasonlók, mint most a Klubrádióval.

A volt hírközlési hatósági elnök úgy fogalmazott, az elmúlt években a magyar rádiózás pluralizmusát, sokszínűségét kiégették. Mostanra alig maradt független rádió.

rádió, mikrofon
Fotó: Neil Godding, Unsplash

A brit médiaszabályozás lehetne az egyik követendő minta Magyarország számára is

A hírközlési hatóság egykori vezetője szerint az NMHH-nak különféle ösztönző lépéseket kellett volna tennie a digitális átállás és a médiapiac sokszínűségének biztosítása érdekében, ahogy tette például Norvégia, mely ennek is köszönhetően állt át sikeresen erre a korszerű technológiára.

Rozgonyi Krisztina azt mondta, Magyarországnak példát kellene vennie olyan országok médiaszabályozásáról mint például az Egyesült Királyság, mely kiszámítható feltételeket biztosít a rádiók számára. Rozgonyi fontosnak nevezte, hogy a brit médiahatóság, az Ofcom valóban függetlenül működik és olyan szakemberekből áll, akik köztiszteletben álló, nagy szakmaisággal rendelkező emberek, és nem csak mondják magukról, hogy függetlenek. Fontos az is, hogy az Ofcom képes biztosítani a kellő átláthatóságot és a megfelelő megmérettetéseket. Az Ofcom működésére jellemző az is, hogy a szervezet teljes mértékben elszámoltatható.

Rozgonyi azt mondta, jelenleg pesszimista, csak alacsony esélyét látja egy jobb médiaszabályozás magyarországi megvalósulásának, nem véletlenül él jelenleg is Bécsben, nem pedig Magyarországon, ahol szerinte kifejezetten rossz irányba fordultak a dolgok, ezért is kitartást kíván a médiaszabadság barátainak.

A hírközlési hatóság volt elnöke azt mondta, noha Európa egy igen jelentős része rossz szemmel nézett arra, amit a magyar kormány a médiaszabadsággal tett az elmúlt évtizedben, de alapvetően az embereknek, a fogyasztóknak kellene kiállniuk magukért. Rozgonyi azt üzente a médiaszabadság barátainak, ha tehetik támogassanak független médiumokat anyagilag és más módon is álljanak ki értük.

A Media1 Rozgonyi Krisztinával készült interjúját (mely hétfőn este a Spirit FM frekvenciáján is hallható volt) teljes egészében itt hallgathatja vissza.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Rozgonyi Krisztina, az NHH egykori elnöke. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások