fbpx
Klubrádió riportszoba

Bírálja az Orbán-közeli Médiatanácsot és az Európai Bizottság fellépését sürgeti a Riporterek Határok Nélkül a Klubrádió ellehetetlenítése miatt

Az RSF azt kéri, az Európai Bizottság ne késlekedjen tovább annak vizsgálatával, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz köthető Médiatanács-tagok eljárásaiban érvényesül-e a függetlenség és mennyiben követi Magyarország az európai uniós médiaszabályozási irányelveket. A nemzetközi szervezet szerint a Médiatanács adminisztratív ürügyekkel mér csapást a Klubrádióra és a magyar média sokszínűségére, amikor a rádió felkerül a kormány által folytatott cenzúrapolitika áldozatainak egyre hosszabb listájára.

A Riporterek Határok Nélkül a Media1.hu-hoz eljuttatott szerda kora esti angol nyelvű közleményében úgy fogalmaz, hogy a tegnapi nappal elvették a levegőt Magyarország egyik meghatározó médiumától, a Klubrádiótól, amikor a bíróság nem akadályozta meg, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa adminisztratív ürüggyel ne hosszabbítsa meg az ország egyik vezető független rádiójának a sugárzási engedélyét, mely február 14-én lejár.

A párizsi központú RSF közölte: elítéli a média pluralizmusára gyakorolt ezen jelentős csapást, amelynek a következménye az lesz, hogy eltűnik az FM rádiók éteréből a Klubrádió február 14. estéjét követően.

Közleményében a nemzetközi újságíró-szervezet azt írja, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya által nagy mértékben befolyásolt Médiatanács csupán ürügyként hivatkozik a Klubrádió elnémításával járó határozatában arra, hogy a médiaszolgáltató nem megfelelő adatszolgáltatást adott be a műsoraiban érvényesülő hazai és nemzetközi zenei műsoridő aránnyal kapcsolatban.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. A tagokat 9 évre választották meg. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az RSF emlékeztetett arra, hogy a kormánykritikus rádió nem először keveredik vitába a hatósággal: korábban már számos vidéki frekvenciáját is elvesztette az NMHH Médiatanács eljárásmódjainak következtében, és most a fővárosi frekvenciáját is megvonják a rádiótól, így a jövőben csak internetrádióként tudnak tovább működni.

Lépjen az Európai Bizottság

Pavol Szalai, az RSF európai uniós és balkáni irodájának vezetője szerint az Európai Bizottságnak nem lenne szabad tovább halogatnia a Médiatanács függetlenségének kivizsgálását, valamint el kellene járnia végre a médiaszabadság kapcsán felmerülő további aggályos kérdésekben, például a kormánypárti médiumoknak nyújtott állami támogatások kapcsán.

Visszafordíthatatlanok a következmények

Az RSF szerint a Klubrádió ugyan azt tervezi, hogy a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen felsőbb szintű bírói fórumhoz fordul jogorvoslatért, de az éterből történő eltűnése vasárnap estétől visszafordíthatatlan károkat okoz médiaszolgáltatónak, hiszen ezáltal hallgatókat és hirdetőket is elveszít.

Klubrádió
Klubrádió

A Riporterek Határok Nélkül szerint a Klubrádió most azon médiumok egyre hosszabb listájára kerül fel, amelyek a kormány által folytatott cenzúrapolitika áldozatává váltak.

A szervezet emlékeztetett arra is, hogy nemrég megsérült a legnagyobb hazai híroldal, az Index függetlensége. Megemlítették: Magyarország az RSF által vizsgált 180 ország közül már 2020-ban is a 89. helyre csúszott vissza a nemzetközi médiaszabadság-indexben.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 Twitterére, Facebook-oldalára és RSS-csatornájára, és ne hagyja ki napi hírlevelünket sem!

A Media1 a Klubrádióval kapcsolatos írásai itt találhatók.

The press release of Reporters without Borders

Hungary’s leading independent radio station taken off the air

A court has approved the Hungarian Media Council’s decision not to renew the broadcasting licence of Klubrádió, the country’s leading independent radio station. Reporters Without Borders (RSF) condemns this major blow to media pluralism and urges the European Commission to stop delaying its investigation into the Media Council’s independence and state aid for pro-government media.
As a result of the 9 February ruling by the Metropolitan Court in Budapest rejecting Klubrádió’s appeal against the Media Council’s decision, this Budapest-based radio station will disappear from the air waves in a few days’ time, when its licence expires on the evening of 14 February.

The Media Council, which is heavily influenced by Prime Minister Viktor Orbán’s government, gave a trivial reason for its decision last September not to renew Klubrádió’s licence – the radio station’s failure to keep the Council informed about its adherence to airtime quotas for Hungarian and international music.

Known for its outspoken and humorous criticism of the government, Klubrádió had previously been ordered to restrict the area covered by its broadcasts to the capital. From now on it will be limited to broadcasting on the Internet.

“With the Hungarian judicial system’s support, the Media Council has used an administrative pretext to deal a major blow to media pluralism,” said Pavol Szalai, the head of RSF’s European Union and Balkans desk. “The European Commission must delay no more in investigating the Council’s independence under the revised European directive on broadcast media, and in investigating the other curbs on press freedom, such as state aid to pro-government media.”

Klubrádió plans to take its appeal against the Media Council’s decision to Hungary’s supreme court. But its broadcast frequency is still put out to bid and its disappearance from the airwaves will have irreversible consequences, including the loss of listeners and advertisers.

The radio station thus joins the long list of victims of the censorship policies pursued by the government, which used political and economic pressure to dismantle the biggest independent news website, Index, last July.

Hungary is ranked 89th out of 180 countries in RSF’s 2020 World Press Freedom Index.

Borító: Stúdió a Klubrádióban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások