fbpx
Arató András (balra), a Klubrádió elnöke és Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a bíróságon

Ezekre a „bűnökre” hivatkozva veszik el a Klubrádió frekvenciáját

A Media1 felvilágosítást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, milyen konkrét jogsértéseket követett el a Klubrádió, ami alapján úgy vélte a Médiatanács, hogy a Klubrádió jogosultsága nem hosszabbítható meg. Megérkezett a válasz és rögtön a Klubrádió vezérigazgatója is reagált rá.

Mint arról a Media1 péntek reggel beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag kormánypárti szavazatokkal feltöltött Médiatanácsa a héten úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Klubrádió jövő februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát a rádió által használt egyetlen frekvenciára, a budapesti FM 92,9 MHz-re, ezzel a médium jövője 2021 februárjától kérdésessé vált, bár a vezérigazgató szerint mindent meg fognak tenni a fennmaradásért. (A Klubrádió már tavaly beadta kérelmét a frekvencia meghosszabbítására.)

A Médiatanács arra hivatkozott a határozatában, hogy a Klubrádió „ismételt jogsértéseket követett el” médiaszolgáltatási jogosultsága fennállása alatt.

Bár a médiahatóság ezeket a jogsértéseket már egyszer szankcionálta, a hatóság érvelése szerint a médiatörvény úgy szól, hogy egyetlen súlyos bírság, vagy azonos problémák miatt megismételt bírság esetében már nem hosszabbítható meg az adott rádiós frekvenciajogosultság.

Hiányos adatszolgáltatás a műsorkvótákról

A Media1 rögtön a frekvencia elvételére vonatkozó információ megérkezését követően kérdést küldött az NMHH-nak, pontosan milyen olyan jogsértésekről van szó, amelyek miatt el „kell” venni a néhány évvel ezelőtt egyszer már majdnem elnémított, a Médiatanácsot ezután sikeresen beperlő Klubrádiótól az FM 92,9 MHz-et.  Az NMHH ugyan sokáig nem, de nem sokkal ezelőtt mégis válaszolt megkeresésünkre.

Klubrádió
A Klubrádió keverőpultja

A médiahatóság kommunikációs osztálya e-mailjében azt a felvilágosítást adta, hogy a Klubrádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága alatt összesen 6 esetben követett el jogsértést. A Klubrádió 2014-ben és 2015-ben kapott egy-egy bírságot, majd 2016-ban kétszer, 2017-ben pedig kétszer. (Lásd lent részletesen felsorolva.)

A Klubrádió frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt konkrét jogsértés az volt, hogy a közösségi médiaszolgáltató (a Media1 információ szerint egy régi adáslebonyolító rendszer technikai problémája következtében) 2016. szeptember 26. és december 31. között a hatóság határozatának szóhasználata szerint nem csekély súlyú mulasztást elkövetve a Médiatanács szerint megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is. (A Klubrádiót azóta nem bírságolták többet.)

Az adatszolgáltatásról és a kvótákról azt érdemes tudni, hogy a rádiókat a hatóság különféle adatközlésre kötelezi, hogy mikor milyen zenéket játszottak, hogy megállapíthassák, hogy az adott rádió kellő arányban játszott-e magyar zenét, illetve mikor milyen típusú műsort sugároztak.

Ha ugyanis nem elég magyaros a zenei kínálat, akkor ez például jogsértésnek, illetve a hatósággal kötött szerződés megsértésének minősül.

Már másoktól is vett el emiatt frekvenciát a médiahatóság

Az NMHH válaszában egyébként azt hangsúlyozza, hogy nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró okokra hivatkozva nem újítja meg valamely médiaszolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, például a Civil Rádió frekvenciáját is azért vette vissza a testület, mert adatszolgáltatási kötelezettségét megsértette korábban, de más rádiók is jártak már így, köztük például az egyik Rádió 1 is.

Klubrádió-vezér: Ezek csak ürügyek egy rádió elnémításához

Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója péntek kora este a Media1 érdeklődésére telefonon elmondta: szerinte az NMHH válaszából az következik, hogy

a médiahatóság valójában csak ürügyet keresett, hogy az utolsó független, szabad hangot is elnémíthassák. Stock Richárd hozzátette: keresik a jogi és egyéb megoldásokat annak érdekében, hogy a Klubrádió működése a 2021 februári médiaszolgáltatási jogosultságát lejáratát követően is biztosított legyen.

Stock Richárd hozzátette: egyelőre a Klubrádió határozatot a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasításával kapcsolatban még nem vette kézhez. Annak jövő heti tanulmányozását követően döntik majd el, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy rádiójuk fennmaradhasson.

A médiahatóság által felsorolt bírságok

  • A Médiatanács 1045/2014. (X. 28.) határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2014. május 13-án, 21-én és június 3-án kérelem és médiatanácsi engedély nélkül kapcsolódott hálózatba, megsértve ezzel a médiatörvény. 64. § (1)-(2) bekezdéseit.
  • A Médiatanács 672/2015. (VI. 9.) határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2014-ben megsértette a médiatörvény 22. (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét.
  • A Médiatanács 821/2016. (VII. 12.) határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2015-ben megsértette a médiatörvény 21. §-át azáltal, hogy nem teljesítette a magyar zenei művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét.
  • A Médiatanács 1412/2016. (XII. 13.) határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit, megsértve ezáltal a médiatörvény 63. § (12) bekezdését.
  • A Médiatanács 354/2017. (IV. 19.) határozata kimondja: a médiaszolgáltató  2016. szeptember 26. – december 31. között megsértette a médiatörvény 22. § (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. A jogsértés nem csekély súlyú.
  • A Médiatanács 1224/2017. (XI. 14.) határozata kimondja: a médiaszolgáltató 2017. március 27. és május 31. között ismét megsértette a médiatörvény 22. § (8) bekezdése szerinti műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. A jogsértés ismételt, tekintettel a 354/2017. (IV. 19.) határozatra.

A menekülőutat is elzárták a Klubrádió elől

Váratlanul és érdemi előzetes kommunikáció nélkül megszüntette az NMHH és az állami műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária néhány nappal ezelőtt Magyarországon az úgynevezett DAB+ technológiájú digitális rádiós sugárzást Magyarországon.

Ez azért fontos, mert ha a hatóság ezt nem tette volna meg, a Klubrádió legalább a korszerű, digitális rádiók vételére alkalmas (DAB+ technológiájú) rádiókészülékek segítségével továbbra is fogható maradhatott volna a jövő februári FM-jogosultság lejáratát követően, így azonban ezt az alternatívát kihúzták a Klubrádió közössége elől. Ha a Klubrádió analóg, FM-frekvenciáját tényleg elveszik jövő februárban, esetleg az internetes rádiózás jelenthetne menedéket a Klubrádió számára, de a rádió hallgatóinak korosztályi összetétele alapján ez egyáltalán nem tűnik reális menekülő útnak, és sok hallgató elvesztését eredményezné.

További hírek találhatók a Media1-en! Facebook-oldalunk itt, RSS-csatornánk itt található. Ha szeretne hozzájárulni a Media1 tartalomszolgáltatásának működési költségeihez, itt megtalálja, hogyan teheti meg. Klubrádióval kapcsolatos korábbi írásainkat itt, az NMHH Médiatanáccsal összefüggő híreinket és cikkeinket itt találja.

Borító: Arató András (balra), a Klubrádió elnöke és Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója az NMHH elleni bírósági perek egyikén korábban. fotó: Szalay Dániel, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások