Klubrádió egy autórádión

Kiáll a Klubrádió mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

A legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség, a MÚOSZ állásfoglalása szerint ha a Klubrádiót lekapcsolja a hatalom hatósági eszközökkel február 15-én, akkor a kormány utolsó érve is elesik amellett, hogy a magyar sajtó szabad, a kormányzat pedig nem törekszik a kritikus hangok elhallgattatására.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról korábban a Media1 is többször beszámolt, az elmúlt hetekben olyan fejlemények történtek a Klubrádió frekvenciapályázata ügyében, amelyek az érdemi döntés elhúzódását, és vele a Klubrádió elnémulását vetítik előre. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) mai, csütörtöki állásfoglalása szerint a jog és a közérdek is amellett szól, hogy a – mielőbbi – végleges döntésig az adó engedélyét meg kell hosszabbítani.

Állásfoglalásában a MÚOSZ kiemelte:

„az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében mára a Klubrádió maradt az egyetlen olyan, viszonylag széles elérésű – bár nem országos, csak regionális – közéleti adó a magyar éterben, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás.”

Az újságíró-szervezet szerint ez a helyzet már önmagában sérti az állampolgárok sokszínű és pártatlan tájékozódáshoz való alapjogát, és megkérdőjelezi annak a kormányzati állításnak a hitelességét, amely szerint Magyarországon a média minden szegmensében kormánykritikus túlsúly érvényesül (a rádiózásban jelenleg is egyértelmű a kormánypárti adók hegemóniája – a Klubrádió elnémításával a súlyuk 100 százalékra nőne, ami teljességgel példátlan lenne Európában).

„Az alkotmány (a jelenlegi is) a sokszínű és pártatlan tájékoztatást nevezi a hazai médiarendszer legfőbb alkotmányos feladatának. Ezt a funkciót, illetve a jogbiztonságot elsődlegesen az szolgálná, ha a Klubrádió frekvenciapályázatáról még azelőtt születne végleges (pozitív) döntés, mielőtt a jelenlegi sugárzási engedély lejár. A médiahatóság helyzetét nagyban megkönnyítené, ha figyelembe venné, hogy olyan súlyú adminisztratív hibákat, amelyek miatt a Klubrádió engedélyét nem hosszabbították meg automatikusan, számos kormánypárti rádióadónak elnéztek a közelmúltban” – írja a MÚOSZ közleménye, mely ezután úgy folytatódik:

„A magyar médiajogban számos ponton történik utalás arra, hogy az amúgy kevéssé egyértelmű törvényi előírásokat a sokszínű és szabad tájékoztatás fent említett alapjogának szellemében, annak érvényesülése érdekében kell értelmezni és alkalmazni. Ennek fényében a médiahatóságnak akkor is lehetővé kell tennie a Klubrádió további működését, ha a frekvenciapályázat elbírálása az észszerűnél hosszabb ideig elhúzódik: egy adminisztrációs hiba nem lehet elegendő ok egy alkotmányos előírás megsértésére. Magyarország ellen a nyilvánosság szűkítése, a közmédia piactorzító magatartása és a Fidesz-barát sajtó állami hirdetések útján történő illegális finanszírozása miatt jelenleg is több uniós eljárás zajlik, a jogállamisági mechanizmus életbe lépése nyomán immár a hazánknak járó uniós támogatások elapadásával fenyegetve.”

A MÚOSZ állásfoglalásában leszögezte:

„Amennyiben a Klubrádiót, vagyis az utolsó kormányfüggetlen közéleti adót a hatalom hatósági eszközökkel lekapcsolja, nem marad érve amellett az állítása mellett, hogy a magyar sajtó szabad, a kormányzat pedig nem törekszik a kritikus hangok elhallgattatására.”

Mint arról a Media1 beszámolt, tegnap a Nemzetközi Sajtóintézet, az IPI is közleményben állt ki a Klubrádió mellett.

A Klubrádió jogosultsága az egyetlen frekvenciájára, a Budapest FM 92,9 MHz-re, másfél hét múlva, 2021. február 14-én szűnik meg az NMHH Médiatanács döntése alapján. A rádió azonnali bírósági jogvédelmet kért, de még nem tudni, a bíróság biztosítja-e ezt számára. Arató András, a Klubrádió elnöke szerint komoly az esélye, hogy a rádió egy időre elnémul az FM-en, és kizárólag interneten tudják eljuttatni műsoraikat a hallgatókhoz.

Ha a Klubrádiót le kell kapcsolni, hónapokra, de akár ennél is tovább néma maradhat a budapesti 92,9 MHz.

További híreket talál a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!