fbpx
Klubrádió

Lekapcsolták a Klubrádió FM-adóját, sistereg az FM 92,9, így némult el az adás (videóval)

A Klubrádió többórás élő műsorral búcsúzott megmaradt utolsó frekvenciájától, a Budapest FM 92,9-től, mielőtt a Médiatanács döntése miatt kényszerűen abbahagyta a sugárzást. A Budapest FM 92,9 MHz hónapokra üres maradhat, a Klubrádió most a neten próbálkozik a túléléssel.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel, pontban 0 órakor megszűnt a sugárzás a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián, a Klubrádió a médiahatóság által megszabott határidőben elnémította magát. A főkapcsolót egy NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) feliratot tartalmazó maszkos munkatárs fordította el.

Arató: nímandok némítják el az FM-adást

Arató András, a rádió többségi tulajdonosa és igazgatósági elnöke az utolsó fél órában nímandoknak, senkiknek nevezte azokat, akik a Klubrádió frekvenciavesztését előidézték és kifejezte dühét a helyzet miatt. Elmondta azt is, hogy hamarosan a rádió költözik,  illetve különböző váratlan költségei lesznek, ezért arra kérte a hallgatókat, támogassák anyagilag a rádiót ezután is.

Arató az FM sugárzás lekapcsolása előtt 20 perccel jelezte, reméli hamarosan az a rendszer megbukik, amelyik rádiókat némíttat el. „Bár látnám már!” – hangzott el. Arató szerint elnémításukhoz az vezetett, hogy a Fidesz úgy változtatta meg a médiatörvényt, hogy ne lehessen ideiglenes frekvenciát adni ilyen helyzetben. Fájdalmasnak nevezte az internetrádiózásra való átállás miatt esetlegesen bekövetkező hallgatóvesztéseket, de remélte, sokan tartanak velük az internetes rádiózás korszakában is, és bizakodó volt, hogy lehetnek új bekapcsolódok is.

Arató elkezdett visszaszámolni éjfél előtt, de már 3-nál megszűnt a sugárzás az adón, így az FM adás hallgatói már nem hallhatták, amint elhangzik Orbán Viktor elhíresült strasbourgi mondata, mely szerint „Mi soha sem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Az FM-adás lekapcsolása után az internetes adást az Európai Unió Himnuszával, az Örömódával folytatták, majd a vezérigazgató röviden köszöntötte azokat, akik elérik az adást így is.

A Klubrádió utolsó perceiben Arató András mögött NER feliratú maszkos ember jelent meg a rádió főkapcsolójánál
A Klubrádió utolsó perceiben Arató András mögött NER feliratú maszkos ember jelent meg a rádió főkapcsolójánál

Két táblázat volt a médiahatóság hivatkozási alapja

Az ügy előzménye, hogy a Karas Monika vezette és kizárólag kormánypárti támogatással megválasztott tagokból álló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem volt hajlandó meghosszabbítani a médiaszolgáltató jogosultságát, arra hivatkozva, hogy működése hét éve alatt két alkalommal nem a Médiatanács által várt időpontban töltött fel egy-egy, a műsorkvótákra vonatkozó adatokat tartalmazó táblázatot. A Klubrádió eltúlzottnak tartotta a lépést, és úgy vélte, egy rádió elnémítását, a média sokszínűségének korlátozását nem indokolhatja két táblázat körüli probléma, ráadásul szerintük nem volt határidő kijelölve.

A hatóság sokáig azzal próbálta hitegetni a rádiósokat és a hallgatókat, hogy frekvenciapályázatot ír ki a 92,9-re, amelyen a Klubrádiónak is esélye lehet visszanyerni a frekvenciát, de a pályázat – ahogy arra már tavaly ősszel számítani lehetett – nem zárult le 2021. február 14-ig, a médiaszolgáltatási jogosultság végéig.

A Klubrádiónak így egyetlen esélye maradt a folyamatosság fenntartására, ez pedig az internetrádiózás. Mostantól a Klubrádió adása a klubradio.hu internetes oldalon weben, valamint okostévén és okostelefonon, illetve internetrádiós készülékekkel hallgatható, de a rádió emellett tovább küzd, hogy valahogyan frekvenciához juthasson. Az átállást a https://klubradio.hu/atallas címen segítik hasznos tanácsokkal, videókkal.

A 92,9-es frekvencia mostantól kihasználatlanul, üresen áll, a Klubrádió még átmenetileg sem kapott lehetőséget a folytatásra, a Fővárosi Törvényszék ugyanis a rádió azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét is elutasította annak ellenére, hogy pár évvel ezelőtt a hasonló helyzetbe került tihanyi Rádió 1 médiaszolgáltatója, a Life Essence Kft. számára biztosított hasonló lehetőséget a tihanyi Rádió 1 frekvencia átmeneti használatára. Ám amire pár éve lehetőséget kapott a tihanyi kormányközeli rádió, az a kormánykritikus Klubrádiónak már nem járt. A Klubrádió jogorvoslattal élt a jogvédelem elutasítása miatt, de ennek elbírálása csak későbbre várható.

Klubrádió riportszoba

A rádió többórás élő műsorral búcsúztatta az utolsó frekvenciáját vasárnap, de egyes műsorok már több nappal ezelőtt elbúcsúztak a 92,9-től.

A lekapcsolás előtt Pataki Gábor főszerkesztő azt mondta, az a jogi helyzet, hogy önmagukat kell elnémítaniuk,  mintha saját maguknak kellene lekapcsolniuk a lélegeztetőgépet.

A Klubrádió lekapcsolása előtt egyébként Hadházy Ákos és Szél Bernadett ellenzéki országgyűlési képviselők fáklyával tüntettek a médiaszabadságért és fejezték ki szolidaritásukat a rádió Bokor utcai épülete előtt Budapesten.

A Klubrádió lekapcsolását megelőző napokban az amerikai és a francia kormány, valamint az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki – a Bizottság egy levélben azt is kérte Magyarországtól, ne kapcsolják le az adást addig, amíg a folyamatban lévő jogi eljárások véget nem érnek, ám a kérés süket fülekre talált. Az Európai Parlament márciusban plenáris vitát tart a Klubrádió helyzete kapcsán.

Több nemzetközi szervezet, köztük a párizsi központú RSF (Riporterek Határok Nélkül) és az IPI Nemzetközi Sajtóintézet is Orbán Viktort és kormányát bírálta a rádió elnémítása előtt. A Fidesz és a Médiatanács részéről egyaránt „hisztériának” nevezték a rádió miatti nemzetközi kiállásokat.

A Néppártnak egyelőre nincs véleménye

A Media1 megkérdezte az ügyről a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppártot (EPP), de a Néppárt nevében Lopez Pedro szóvivő csak annyit válaszolt, hogy

egyelőre csak sajtóhírek jutottak el hozzájuk a Klubrádióval kapcsolatban, és még hiányosak az ismereteik az ügy jogi hátteréről, ezért egyelőre nem kívántak megszólalni. Lopez Pedro közölte, az EPP képviselőcsoportja nem tárgyalta a témát, de jelezte: mindenképpen hangosak lesznek, ha úgy vélik, valóban a sajtószabadság elleni támadásról van szó.

A Karas Monika vezette NMHH Médiatanács az elmúlt időszakban a Klubrádió előtt több más rádió működését is ellehetetlenítette. Így járt például a Class FM, a Music FM és a Civil Rádió is. A magyarországi rádiós frekvenciák szinte mindegyike az elmúlt években kormányközelbe került. A Klubrádió a megmaradt utolsó kormánykritikus rádiók egyike volt.

 

A Media1 és jelen sorok szerzője ezúton fejezi ki szolidaritását a rádiós kollégákkal. A Media1 következő műsorában, február 15-én 19 órakor a magyar médiaszabályozás anomáliáiról beszélgetünk Rozgonyi Krisztinával, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2010-ben, a kormányváltáskor lemondó egykori elnökével a Klubrádióval történtekről és annak tanulságairól.

09:19

Különálló írásunkban beszámoltunk arról, hogy a Klubrádió FM-adóról történő elnémítását követő első reggelen egyidejűleg több mint 20.500-an hallgatják az adást, megírtuk azt is, milyen technológiákkal van erre lehetőség a legegyszerűbben.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu oldalon!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások