fbpx
Szijjártó Péter kiszáll a miniszteri autóból

Az egész nyugat-európai sajtót hazugsággal vádolja Szijjártó Péter

A külügyminisztert a román DIGI24 tévécsatorna a Klubrádió frekvenciájának múlt vasárnap éjjel történt kiürítése kapcsán kérdezte.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„Miért öli meg a magyar kormány a független médiumokat?”, „miért vonták meg a Klubrádió frekvenciajogosultságát”, miért vonnak kormánypárti irányítás alá lapokat, és ezek után miben látja a kormány az újságírók feladatát? – ilyenekről  kérdezte a román DIGI24 TV riportere Szijjártó Pétert egy videó szerint, amit a miniszter osztott meg Facebook-oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter válaszában „álhírnek” nevezte a riporternő kérdésében lévő valamennyi állítást.

Szerinte nem igaz, hogy a magyar kormány nem biztosítja a sajtó szabadságát, és az az igazság, hogy a magyar médiumok többsége kormányellenes álláspontot képvisel.

A miniszter azt mondta, szerinte az a probléma, hogy a riporternő nem tud magyarul és nem olvas magyar lapokat. Szijjártó szerint nincs is olyan vezető médium, amely barátian állna a kormányhoz.

Szijjártó a sajtó feladatára vonatkozó kérdésre adott válaszában nem tett említést arról, hogy a sajtó feladata – egyfajta negyedik hatalmi ágként – a kormány működésének ellenőrzése lenne a nyilvánosság által.

Amikor a DIGI24 riportere visszakérdezett Szijjártó Péternél, hogy akkor azt állítja-e, hogy az egész nyugat-európai, európai uniós sajtó hazudik, amikor a sajtószabadságot számonkérik, Szijjártó intenzív bólogatásba kezdett és kijelentette:

„igen, ezt állítom”.

A külügyminiszter azt mondta, csak találgatni tud az okokat illetően, de valószínűleg politikai oka van ennek, mert 11 éve ők vannak kormányon, és úgy sikeres a kormánya, hogy szembemegy a fősodratú, mainstream véleményekkel, legyen szó migrációról, gazdaság- vagy családpolitikáról. Hangoztatta: kormánya megnyerte az önkormányzati választásokat. (Valójában több nagyvárosban, köztük a fővárosban, Budapesten fordulat volt és kikapott a Fidesz.)

„A liberális mainstream nem tudja megemészteni azt, hogy van egy kormány, amelyik erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politikát folytat és sikeres” – vélekedett a politikus, aki szerint a liberális mainstream emiatt hazugságokat terjeszt a kormányról.

Szijjártó sérelmezte, hogy a kormányközeli lapokat időnként kritikák érik tevékenységük kapcsán:

„A sajtószabadsággal kapcsolatban nem szabadna a sajtóorgánumok azon jogát megkérdőjelezni, hogy pozitívan vélekedjenek a kormány döntéseiről. Én nem tudom elfogadni azt, hogy az olyan sajtóorgánumok, amelyek történetesen pozitívan viszonyulnak a kormányhoz, rögtön minősítve lesznek, miszerint kormányzati irányításúak, kormányzati tulajdonúak, kormányzati rabszolgák és hasonlók.”

(A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA úgy jött létre, hogy 2018 végén kormányközeli üzletemberek azonos időpontban odaajándékozták a korábbi években felvásárolt médiumaikat, a közel 500 sajtótermékkel létrejövő KESMA-t pedig a miniszterelnök „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette, amivel a kormányfő megoldotta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiatanács ne vizsgálja meg az ügyletet versenyjogi szempontból és a média sokszínűségének szempontjából).

Orbán Viktor egyébként 2019-ben egy római beszédében még elismerte, nincs baloldali túlsúly Magyarországon.

Borító: Szijjártó Péter / Facebook
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!