fbpx
Klubrádió

A MUKESZ is megszólalt a Klubrádió kapcsán

„A Magyar Újságírók és -Készítők Európai Szövetsége tagjait szomorúsággal tölti el, hogy a hatalom gyakorlói a Klubrádió sugárzásának leállításával egy újabb jelentős csapást mértek a magyar nyilvánosságra, demokráciára, szabadságra" – így kezdődik a MUKESZ szerda esti, a Media1-hez érkező közleménye.

A Győrffy Árpád vezette Magyar Újságírók és -Készítők Európai Szövetsége, a MUKESZ közleménye azzal folytatódik, hogy bár a szerkesztőség működését nem tudták teljesen ellehetetleníteni, a mostani lépés szerves folytatása annak, ahogy a Népszabadságot bezáratták, az Origo, az Index és más szerkesztőségek szabadságát eltiporták.

„Ebben a helyzetben is arra biztatunk minden kollégát, hogy lépjenek fel az alkotói közösségek még megmaradt függetlenségéért, újságíróként vagy a sajtó más területén dolgozóként szakmailag korrekten, erkölcsileg tisztességesen végezzék munkájukat. A Klubrádió munkatársainak azt üzenjük, hadd szóljon, hisz jogotok, jogunk van hozzá. Mi továbbra is hallgatni fogunk benneteket a neten.”

Mint megírtuk, a Klubrádió egyetlen mostanra megmaradt frekvenciáján, a Budapest FM 92,9 MHz-en is elnémul vasárnapról hétfőre virradó éjjel, határozatlan időre. A frekvencia ezt követően kihasználatlan, üres lesz, és a rádiós társaság webrádióként próbálja túlélni a következő időszakot. A rádió elnémításának magyarázata, hogy a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megszavazott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem volt hajlandó meghosszabbítani a médiavállalat rádiós licencét, és a Médiatanács által beígért frekvenciapályázat is szünetel egy kormányközeli cég, a tavalyi alapítású LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslata miatt.

A Klubrádió frekvenciavesztése miatt aggodalmát fejezte ki előbb a francia majd az amerikai kormány, valamint az Európai Bizottság, a magyar ellenzék, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az IPI Nemzetközi Sajtóintézet, továbbá az Európai Tanács emberi jogi biztosa. A sors különös fintora, hogy a Klubrádiót épp a Rádiózás Világnapja utáni nap éjszakáján kell lekapcsolni a 92,9 megahertzen.

A Klubrádióval kapcsolatos írásaink ITT találhatók.

Borító: A Klubrádió stúdiója. Az adás továbbra is elkészül, de csak az internetezők érhetik el
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások