fbpx
Klubrádió a tévén

Az elnémítását követő első reggelen is több mint húszezren hallgatják egyszerre a Klubrádiót – így tartozhat közéjük

Bár a médiahatóság vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a nemzetközi aggodalmak, köztük az Európai Bizottság kérése ellenére elnémíttatta a Klubrádiót az utolsó frekvenciáján, a Budapest FM 92,9 MHz-en, mégis sokan kitartottak a rádió mellett, jelen pillanatban is több mint 20.500 hallgatójuk van. Összeszedtük a lehetőségeket, mit tehet, ha ön is hallgatná az adást.

Mint arról néhány perccel éjfél után azonnal beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020. szeptember 11-én bejelentett határozatának megfelelően vasárnapról  hétfőre virradó éjjel, 0 órától határozatlan időre lekapcsolták a Klubrádió utolsó megmaradt FM frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így a frekvencia mostantól kihasználatlan, már csak „sistereg”, hallgatói hiába hangolnak a frekvenciára.

A Klubrádió azonban nem akarja feladni nagyjából egy évtizede tartó küzdelmét a médiahatósággal, így most is sugároz, de a 92,9 helyett immáron csak az interneten keresztül van erre módja.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Számos lehetőség közül választhat, ha hallgatná az adást:

Bármiféle telepítés vagy eszközbeszerzés nélkül, bármilyen böngészőn keresztül is hallgathatja az adást a www.klubradio.hu oldalon lévő Élőben most feliratú gombra kattintva, vagy ha közvetlenül ide kattint: http://stream.klubradio.hu:8080/bpstream Megtalálja a Klubrádiót a hazai internetes rádiókat összegyűjtő onlinestream.live oldalon is: https://onlinestream.live/netradio. Elég a linkekre kattintani és már szólni is fog az adás.

Hallgathatja a rádiót különböző applikációk, célszoftverek segítségével számítógépről vagy mobiltelefonról és táblagépről is. Ajánljuk ehhez például a MyTuner Free nevű alkalmazást, mely nagyon kényelmesen teszi lehetővé a világ szinte bármely netrádiójának elérését. Az applikációban beteheti a Klubrádiót a kedvencek közé, és azt követően tényleg csak egy mozdulat elindítani az internetrádiós adást.  (Az applikációval podcasokat is hallgathat.) A hallgatott adást kisugározhatja az autó hangszórójára is Bluetoothon keresztül. Természetesen sok egyéb applikáció közül is választhat. Fontos, hogy internetkapcsolatra lesz szüksége, hiszen a rádiójelek már nem a hagyományos módon érkeznek.

Beszerezhet egy internetrádiók vételére alkalmas céleszközt is. Ilyenek már tízezer forint körüli összegért is beszerezhetők, de tudástól, minőségtől, márkától függően ez akár többe is kerülhet. Ezek előnye, hogy önállóan leteheti őket az asztalra és egyszerűen ki-be kapcsolhatja őket, mint egy klasszikus rádiót. Ha autóból szeretné hallgatni az adást, egy netes FM transzmitter segítségével autórádióra is kihangosíthatja az adást, sőt van olyan megoldás, hogy akár régi, kazettás autórádiót is fel lehet okosítani.

Hallgathatja a Klubrádiót akár a YouTube-on lévő élő streaming segítségével is: https://www.youtube.com/watch?v=7XIRm4K7Sas

Ha okostévével rendelkezik, azon is hallgathatja a adást. Az egyes tévékészülék-típusok és szolgáltatók megoldásai (például set-top-box) tekintetében ebben eltérés lehet. Mi a TuneIn nevű okostévés alkalmazásban hallgattunk bele egy Samsung készüléken az adásba. Az applikációt a Samsung applikációáruházából töltöttük le, ingyenesen.

Ladányi András barátunk-kollégánk egy Telekom set-top-boxon is megtalálta, hogyan lehet befogni a Klubrádiót:

  • 1. A bekapcsolást követően, a Menü gomb megnyomásával, az Extrákat kell OK-zni.
Klubrádió beállítása 1. lépés Extrákra lépés
Klubrádió beállítása 1. lépés Extrákra lépés. Fotó: Ladányi András / Media1
  • 2. Az Extrák megjelenését követően a Webrádiókra kell lépni és kiválasztani az Országos rádióadásokat.
Klubrádió a Telekomnál - 2. lépés Webrádió kiválasztása
Klubrádió a Telekomnál – 2. lépés Webrádió kiválasztása. Fotó: Ladányi A.
  • 3. Ezeken belül a Klubrádiót kell kiválasztani.
A Klubrádió beállítása Telekom esetében - 3. lépés Klubrádió kiválasztása
A Klubrádió beállítása Telekom esetében – 3. lépés Klubrádió kiválasztása. Fotó: Ladányi
  • 4. A kedvencek közé is helyezhetjük.
Klubrádió a kedvencek között.
Klubrádió a kedvencek között. Fotó: Ladányi A.

Mivel sokféle vételi lehetőség van, célszerű lehet belépni Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő Facebook-csoportba, ahol megismerheti más emberek tapasztalatát is, és tanácsokat is kérhet. A klubradio.hu/atallas címen is talál segítséget, ahol különféle eszközöket is bemutatnak.

A Klubrádiót az FM-ről való lekapcsolása utáni reggelen, hétfőn 8 óra 18 perckor 20.531-en hallgatják, ezzel a legnépszerűbbnek számít az Onlinestream.live által mért netrádiók között.

Szalay Dániel, Ladányi András

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások