fbpx
Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója

Magyarország felé, magyar tartalommal nyit a Deutsche Welle

A DW főigazgatója a lépést főleg azzal indokolta, hogy Magyarországon veszélybe került a média sokszínűsége.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója az RBB médiapodcastban számolt be a DW különböző magyarországi terveiről, köztük arról, hogy magyar nyelvű tartalmak gyártása mellett döntöttek. A német közmédia intendánsa beszámolt arról is, hogy azért is döntöttek a magyar tartalmak gyártása mellett, mert nem javult az elmúlt években a magyar média helyzete – írja a Szabad Pécs. (A podcastban szó esett az egy héttel ezelőtt elnémított Klubrádió helyzetéről is, amiről az adásban Váradi Júlia beszélt.)

A Deutsche Welle főigazgatója a magyarországi helyzetet így jellemezte:

„Egy olyan európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is.”

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a szervezeten belül önálló, szakmai döntés született, amit egyeztettek a vezetőséggel is. Hozzátette, hogy egy ilyen döntés nem a szövetségi kormány hatásköre, ugyanakkor a lépést pozitívan értékelték.

A céljuk a magyar média sokszínűségének a javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni. Példaként említette, hogy az európai történésekről szeretnének valós képet adni. Peter Limbourg olyan, a magyar médiában szerinte kevésbe tárgyalt témákat is említett mint az emberi, kisebbségi jogok, LGBTQ témák.

A Deutsche Welle és az általa megrendezett Global Media Forum konferencia zászlói Bonnban
A Deutsche Welle és az általa megrendezett Global Media Forum konferencia zászlói Bonnban. Fotó: Deutsche Welle

A Deutsche Welle fokozatos magyar nyitásban gondolkodik

Az igazgató azt is elmondta, hogy fokozatosan nyitnak Magyarország felé, hiszen már dolgoznak is magyar nyelvű tartalmakon. Ezek első körben videós anyagok, várhatóan március végén pedig magyar nyelvű YouTube-csatornát indítanak. Lépésről lépésre haladnak, és a DW-nél keletkező megannyi tartalom közül egyre több lesz magyarul is elérhető.

Azt sem zárta ki a főigazgató, hogy helyi médiumokkal együtt dolgozzanak, erre már volt is korábban példa, hiszen a Telexen és 24.hu-n is jelentek meg DW tartalmak.

Peter Limbourg azt is elmondta, hogy fel vannak készülve arra, hogy lesznek, akik nem örülnek a megjelenésüknek, ez például Oroszországban is így van.

Hozzátette, hogy Magyarországon véleménye szerint nem ez lesz a fő probléma, hiszen itt sem az„ellenzék hangjaként” pozicionálják majd magukat. Mindenkivel, a kormánypárt képviselőivel is szeretnének beszélni, de tudja, hogy a sokszínűség nem mindenkinek fog tetszeni.

Azt is elmondta, hogy a magyar nyelvű tartalom automatikusan azt is magával fogja hozni, hogy a nemzetközi híráramba is több magyar vonatkozású hír kerül be.

A Szabad Pécs emlékeztetett: tavaly ősszel a Szabad Európa is azért tért vissza Magyarországra, mivel az amerikai kongresszus problémákat észlelt a magyar médiaszabadság terén.

További hírek találhatók a Media1.hu-n

Borító: Peter Limbourg, a DW intendánsa. Fotó: Deutsche Welle
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!