Életbe lép az új médiatörvény

Hosszabb médiaszolgáltatási jogosultsági időt szerezhetnek ezentúl a rádiók. Nőhet a médiakoncentráció, mivel a jogszabály megengedőbb, hogy ugyanazon tulajdonosnak hány rádiója lehet. Augusztustól hatályos az új médiatörvény.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Augusztus elsején, csütörtökön, azaz holnap életbe lép az új médiatörvény.

Az új médiajogi szabályok alapján

  • ezentúl megengedett a pornócsatornák működtetése (a jogalkotó szerint a kisgyerekeket technikai megoldásokkal meg lehet óvni ezektől, nem szükséges a törvényi tiltás),
  • 45 percben korlátozzák a jelentős befolyásoló erővel bíró (úgynevezett JBE) médiaszolgáltatók (például az RTL Klub, TV2) híradóinak összefüggő időtartamát, de ezt a csatornák a hírműsorok két műsorszámba való szétbontással már hétfő óta megkerülik: rövidebb lett ugyan a TV2 Tények és az RTL Híradó, de lett egy új műsor Tények Plusz néven, és a Fókusz hosszabb lett.

További változás, hogy az eddigi 20 százalék helyett a hírműsorok 35 százalékában lehet ezentúl „a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló”, magyarán bulvár jellegű híreket sugározni.

Egyes rádiók jól járnak

A médiatörvény ezentúl megengedőbb, hogy egy tulajdonosnak hány rádiója lehet.

Bár az ezzel kapcsolatos eddigi korlátot egyes médiatulajdonosok már eddig is kijátszották a rokonok és különböző egyéb személyek, egyéb vállalkozások nevére írt rádiókkal, mostantól teljesen legálisan növekedhet a médiakoncentráció, és csökkenhet a médiapluralizmus, a média sokszínűsége azáltal, hogy az ezt kiküszöbölő korlátozást megszüntették. Nem lesz akadálya például, hogy a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA akár több rádióval is rendelkezzen ugyanabban a városban.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

A törvény rögzíti, hogy a Médiatanács nem köteles a lejáró médiaszolgáltatási jogosultságok hosszabbítására (ez eddig is a testület diszkrecionális jogkörébe tartozott), viszont akinek viszont hajlandó hosszabbítani a grémium, az ezentúl nem plusz 5, hanem plusz 7 évet kaphat hosszabbítás esetén.

A pályázati eljárások során a  jelenleg megszerezhető 7 éves jogosultsági időt 10 évre növeli a médiatörvény, így aki frekvenciához jut, az jól jár, hiszen hosszabb működéssel számolhat.

Ez ugyanakkor hozzájárulhat a Fidesz-közeli rádiók még hosszabb időre történő bebetonozásához is, hiszen így a Médiatanács, ha szeretne, akár 17 évig is az éterben tarthat egy újabb pályázati eljárás nélkül egy rádiót.

Egyébként Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnökének fizetése is mostantól emelkedik évi bruttó 48 millió forintra. Ezzel Karas az egyik legjobban fizetett állami tisztségviselővé válik. Hogy megemelt fizetéssel mi mindent kezdhet és milyen juttatásokra számíthat még, arról itt írtunk korábban.

A témával kapcsolatban olvasóink figyelmébe ajánljuk az Euronews ma sugárzott riportját is.

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa

Vaszily Miklós: Szeptemberben indulhat a Pesti TV

A Media1 érdeklődésére a TV2 elnöke és egyben az induló Pesti TV társtulajdonosa megosztott néhány információt a tervezett tévécsatornával kapcsolatban, például azt, hogy miért a TV2 Róna utcai székházába jegyezték be az új médiavállalatot.

A 168 Óra címlapja 2020.06.11-én

Bréking: Átalakul a 168 Óra és a Neokohn tulajdonosi szerkezete, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa a Brit Media vezetője és résztulajdonosa lesz

A Media1 információi szerint a Pesti Hírlapot teljes egészében megvette a 168 Óra hetilapot, a 168ora.hu és a neokohn.hu internetes oldalakat tulajdonló, de hamarosan a tévés és rádiós szegmensben is erősíteni kívánó Brit Media, és a Brit Mediában ugyanakkor ezután résztulajdonosként és vezérigazgatóként is megjelenik hamarosan Milkovics Pál, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa. A Pesti Hírlap és a 168 Óra összeköltözik. A Brit Mediánál pozíciót kap Keresztesi Péter, a Lokál egykori vezetője is.