fbpx
Teresa Ribeiro, az OSCE (EBESZ) médiaszabadság-képviselője

Elégedetlen a magyar médiahelyzettel az EBESZ médiaszabadság-képviselője a budapesti látogatása után

Teresa Ribeiro, az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) médiaszabadság-képviselője, aki a múlt héten delegációjával két napon át Magyarországon tárgyalt különböző kormánytisztviselőkkel és a médiahatóság elnökével, valamint újságírókkal és a civil szféra képviselőivel is találkozott, arról beszélt, szerinte több tényező együttesen is akadályozza, hogy lendületes és sokszínű legyen a magyar médiapiac és ezáltal betölhesse ellenőrző szerepét. Az EBESZ delegációja kifogásolta az újságírók lehallgatását, a közadatok kiadásának problémás működését, az állami reklámpénzek igazságtalan elosztását, a műsorterjesztésre szolgáló frekvenciák körüli visszásságokat, a közmédia nem megfelelő működését és több más probléma ügyében is szót emelt.

Hivatalos látogatáson járt Magyarországon a múlt héten, november 15-én és 16-án Teresa Ribeiro, az EBESZ (OSCE) médiaszabadság-képviselője. Látogatása során delegációjával találkozott több kormánytisztviselővel, köztük

  • Csák János kulturális és innovációs miniszterrel,
  • Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium EU-ügyekért felelős államtitkárával,
  • Bunford Zsolttal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és politikai igazgatójáva,
  • Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárával,
  • Kovács Zoltánnal, a Miniszterelnökség nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárával,
  • Pósán Lászlóval, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökével,
  • Koltay Andrással, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács elnökével,
  • Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával
  • valamint a delegáció budapesti látogatása során több újságíróval és a civil szféra képviselőivel is beszélgetést folytatott.

Sok konkrét probléma került elő

Ribeiro és társai számos nemzetközi szervezet, így az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió (EU) a magyarországi médiaszabadsággal kapcsolatos kritikáit is szóba hozták. Ribeiro különféle ügyekkel kapcsolatban konkrét aggodalmának is hangot adott, így például a független médiumok közérdekű információkhoz való hozzáférésének akadályozását is előhozta, beleértve azt a tényt is, hogy az információkat az illetékes hatóságok nem biztosítják a megfelelő időpontra.

Ezzel kapcsolatban a kormányzati tárgyalópartnerek a delegációnak arról beszéltek, hogy egy közelmúltban benyújtott törvény hozna majd ebben változást, aminek köszönhet lerövidülhet a kormányzathoz befolyó közérdekű adatigénylésekre a válaszadás.

Az EBESZ médiaszabadság képviselője rámutatott a közmédiával kapcsolatos problémákra, a médiaszabályozó hatósággal (NMHH Médiatanács) kapcsolatos aggályokra, a frekvenciák odaítélésének aggályos gyakorlatára, és az állami hirdetési pénzek egyenetlen eloszlására.

4 év után egyszeri alkalomra beengedi 5 percre az ellenzéket is az M1 és a Kossuth Rádió

Trükkösen számolt be az M1 televízió az állami média cenzúrái és Papp Dániel vezérigazgató elleni tiltakozásról

A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda közel 20 milliárd forintot költött hirdetésekre a választás előtt

Az újságírók megfigyelése is aggasztja az EBESZ-t

Teresa Ribeiro a Pegasus-botrányra utalva szóba hozta azt is, hogy Magyarországon az újságírók, szerkesztők egy részét kémprogramokkal figyelik meg. Ribeiro ezt nagyon aggályosnak találja, mivel a kémprogram használata akadályozza, hogy az újságírók és informátoraik szabadon kommunikálhassanak. Az EBESZ médiaszabadság képviselője kitért arra is, hogy bizonyos esetekben hiányzik a bírósági kontroll is.

Súlyos megállapításokat tartalmaz Magyarországra nézve az első Pegasus-jelentéstervezet

Nem egyenlőek a feltételek

Ribeiro szerint ezek a kérdések együttesen mind akadályozzák, hogy plurális (azaz sokszínű) és lendületesen működő legyen Magyarországon a médiakörnyezet.

Az EBESZ médiaszabadság képviselője szerint ha a magyarországi médiaszabadság helyzetét nézzük, akkor rendszerszinten megfigyelhető, hogy egyes hangok nem kapnak egyenlő lehetőséget, hogy ugyanolyan feltételekkel jussanak el a közönséghez.

Három év után most először részt vehetett a Momentum a közmédia egyik műsorában

Az EBESZ médiaszabadság képviselője emlékeztette a hatóságot, hogy egy valóban plurális médiarendszert kell biztosítani, amely lehetővé teszi az újságírók számára, hogy kontrolt gyakorolhassanak a hatalmon lévők munkája felett a nyilvánosság segítségével.

Ribeiro reményét fejezte ki, hogy Magyarország hamarosan orvosolni fogja a médiaszabadsághoz kapcsolódó problémákat, és hatóság hajlandó lesz együttműködni a helyzet javítása érdekében.

Az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője az EBSZ 57 tagállamánban figyeli a médiapiaccal kapcsolatos fejleményeket és figyelmeztetéseket ad ki a véleménynyilvánítás és a médiaszabadság megsértésekor, illetve erőfeszítéseket tesz, hogy előmozdítsa az EBESZ-tagállamokban a médiaszabadság maradéktalan betartásával kapcsolatos kötelezettségvállalásokat.

Nem először talált problémákat Magyarországon az EBSZ

Az EBESZ korábban a 2022. tavaszi országgyűlési választások előtt és után is problémákat azonosított a magyar médiahelyzet kapcsán: többek között jelentésükben az állt, hogy a Fidesz jogosulatlan előnyökhöz jutott a választási kampányban és a kormányoldal felé lejtett a pálya.

EBESZ: a Fidesz jogosulatlan előnyökhöz jutott a választási kampányban, lejtett a pálya a kormányoldal felé

Ha kíváncsi a médiaszabadsággal kapcsolatos korábbi írásainkra, itt találja.

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

Megint nem engedték be a Magyar Hang újságíróit a Kormányinfóra, pedig Fürjes Balázs államtitkár is sok sikert kívánt nekik

Exkluzív 80 perc Vágó Istvánnal

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Teresa Ribeiro, az OSCE (EBESZ) médiaszabadság-képviselője. Fotó: osce.org
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások