fbpx
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022.11.9-i kormányinfón

Megint nem engedték be a Magyar Hang újságíróit a Kormányinfóra, pedig Fürjes Balázs államtitkár is sok sikert kívánt nekik

Bár Fürjes Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter politikai államtitkára a szerdai Kormányinfó előtt az utcán még sok sikert kívánt a Magyar Hang újságnak, a laptól érkező újságíró ezúttal sem léphetett be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára. A sajtószabadság kérdése egyébként a Kormányinfón is előkerült.

A hang.hu honlapján számolt be arról, hogy ahogy huzamosabb ideje minden alkalommal, úgy most is hiába próbált bejutni a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kormányinfójára ma, szerdán.

A Magyar Hanggal szembeni efféle kormányzati kirekesztés nem új dolog, hiszen a lap fennállásának 4 és fél évében mindössze egyetlen éven át, 2019 tavaszától a koronavírus miatti korlátozásokig vehetett részt az eseményen, a járvány miatt online megtartott sajtótájékoztatókon az első néhány alkalmat leszámítva Szentkirályi Alexandra nem olvasta fel kérdéseiket. A Magyar Hang többször próbálkozott a sajtószabadságot sértő korlátozás feloldását elérni, de a lap munkatársait rendre őrök akadályozzák meg a kormányinfóra való bejutásban, az eseményeken nem vehetnek részt.

A mai kormányinfó volt az első azóta, hogy Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára (Gulyás Gergely beosztottja) az elmúlt napokban többször nyílt levélben és az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a polgármesterrel folytatott vitában is bírálta Baranyi Krisztina ferencvárosi ellenzéki polgármestert, amiért az ATV Start című műsorában csak a két műsorvezető közvetítésével volt hajlandó válaszolni a PestiSrácok egyik meghívott munkatársának, mivel az online sajtóterméket ócska propagandának, a lap újságírás címszó alatt folytatott gyakorlatát elfogadhatatlannak tartja. (Mint kiderült, az egyébként hírhamisításairól hírhedt PestiSrácok című weblap munkatársai a ma már a HírTV-n jelentkező, korábban a Pesti TV-n jelentkező Politikai Hobbista című műsorban Baranyi emberi, női mivoltát is semmibe véve azon kacarásztak, hogy Baranyi Krisztinát vagy egy kecskét kellene inkább megdugni, illetve az állattal folytatott szexuális együttlétnek lenne-e nagyobb előnye.)

A PestiSrácok mellett kiálló Fürjes olyanokat mondott, hogy a közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolguk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit. Közölte azt is, hogy a sajtó működésének egyetlen korlátja Magyarország alkotmányos rendje. „Az nagyon rossz út, akár baloldali, akár jobboldali politikus valaki, hogy valami felsőbbrendűség alapján az mondja, te kóser jó újságíró vagy, te pedig nem vagy az” – mondta az államtitkár az ATV műsorában.

Az ilyen előzmények után megrendezett mostani kormányinfó előtt a Magyar Hang megpróbálta szóra bírni a kormányinfó helyszínéül szolgáló épület előtti utcán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy mi a véleménye beosztottja, Fürjes Balázs a kormányzati gyakorlattal ellentétes, a médiával kapcsolatos észrevételeiről. Gulyás erre nevetve annyit mondott, hogy épp érkezik Fürjes Balázs, őt kérdezzék.

Ezt követően a Magyar Hang megkérdezte Gulyás helyettesét, Fürjes Balázs államtitkárt, mit gondol arról, hogy a Magyar Hangot nem engedik be a kormányinfóra. Az államtitkár erre annyit mondott:

„Sok sikert kívánok a munkájukhoz”

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kormányinfóra igyekszik 2022. november 9-én
Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kormányinfóra igyekszik 2022. november 9-én. Fotó: hang.hu

A Magyar Hang újságírója, Bodacz Péter ezt követően Gulyásékkal folytatta a rövid sétát, ismét feltette az eredeti kérdést, majd azt is, hogy miért nem vehetnek részt a sajtóeseményen a lap munkatársai. A kancelláriaminiszter ezt követően bő 20 másodperces csendet tartott, amit a mellette haladó kormányszóvivő és sajtókapcsolatokért felelős kormánybiztos, Szentkirályi Alexandra sem tört meg.

Gulyástól és Szentkirályitól egyébként már számos alkalommal próbálta a lap megtudni, mi az oka a Magyar Hang elleni bojkottnak. A miniszter 2021 júniusában, Orbán Viktor miniszterelnök oldalán Kovács Zoltán államtitkárt nevezte meg felelősként, később pedig volt rá példa, hogy a sajtóteremben található kevés helyre hivatkozott, miközben több szék is üres volt, és nyilvánvalóan ha helyhiányról lenne szó, akkor nem mindig ugyanazt a lapot tartanák távol az eseménytől, vagy akár kereshetnének egy nagyobb helyiséget is.

Egy esetben a miniszter arra hivatkozott, olvasottság alapján tesznek különbséget aközött, hogy kit engednek be a kormányinfóra és kit nem. Azt ugyanakkor már nem közölte, hogy mi alapján vélelmezik egyes lapok, így a Magyar Hang olvasottságát, hiszen ezen adatok nem auditáltak.

Korábban Szentkirályi Alexandra egyszer annyit mondott a tudósítók akadályozásának ügyében, hogy „Ugyanazt tudom papagájként ismételni, amit eddig, hogy nem hozzám tartozik a regisztráció”. Arra, hogy a sajtóval való kapcsolattartásért felelős kormánybiztosként az ő feladata lenne gondoskodni arról, hogy jelen lehessen a Magyar Hang a sajtóeseményen, azzal hárított, hogy neki semmi köze az egészhez.

Fürjes Balázs szavai egyébként a szerdai kormányinfón is szóba kerültek: Gulyás Gergely azt mondta rá, hogy egy politikus sem döntheti el, hogy ki újságíró és ki nem, viszont annak nyilatkozik, akinek akar.

A vonatkozó hazai jogszabályok és nemzetközi egyezmények alapján egyébként nem lehetne távol tartani egy lapot egy kormányzati sajtótájékoztatóról, ezért érthetetlen, miért szolgáltat minden héten bizonyítékot az Orbán-kormány arra, hogy semmibe veszi a sajtó szabadságát és a Magyar Hang olvasóinak információs szabadsághoz fűződő alapvető jogát.

Frissítés 2022.11.10.

Fürjes úgy érzi, nem az ő dolga, hogy a Magyar Hang beléphet-e a Kormányinfóra

Fürjes Balázstól a másnapi Keljfel Jancsiban megtartott újabb Baranyi-Fürjes vitán Fiala János műsorvezető megkérdezte, miért nem engedik be a Magyar Hangot, de az államtitkár elhárította a felelősséget magáról arra hivatkozva, hogy nem tartja magát illetékesnek.

Fürjes Balázs hárított, amikor Fiala János rákérdezett, miért nem engedi be a Magyar Hangot a kormány a Kormányinfóra

 

 

„Ha az ember k*rvának áll, akkor b*szni kell” – szélsőségesen trágáran reagált Jeszenszky Zsolt, a HírTV műsorvezetője a Baranyi-Fürjes vitára

Kis híján botrányba fulladt az ATV Egyenes beszéd című műsora Baranyi Krisztina és Fürjes Balázs vitájakor (VIDEÓVAL!)

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is, és kérheti híreinket Telegramra is.

Borító: Budapest, 2022. november 9. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. MTI/Soós Lajos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások