fbpx
Semjén Zsolt a HírTV Bayer Show című műsorában.

Az uniós pénzekért egy központi közadat-nyilvántartást is létrehoz a kormány, és felgyorsítja a közadatigénylést

A módosítás év végén lépne hatályba, amennyiben megszavazza az Országgyűlés.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap, kedd este benyújtott egy újabb – az uniós források kifizetéséhez elvárt – törvénymódosítást, ami többek között a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos folyamatokat gyorsítaná meg – írta a Telex.

A módosítás kapcsán Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán ma, szerdán publikált bejegyzésében azt írta, „a módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát”.

A módosítás lényegi pontjai a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos peres eljárások gyorsítására és a központi információs közadat-nyilvántartás létrehozásáról szólnak.

A Telex hozzátette: a javaslat a közérdekű adatok megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsításához, illetve az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza, valamint a bárki számára nyilvánosan elérhető Központi Információs Közadat-nyilvántartás létrehozását irányozza elő.

A nyilvántartás tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

A Központi Információs Közadat-nyilvántartás felületén kéthavi rendszerességgel, a közzétételt követő legalább öt évig elérhető módon kell majd elérhetővé tenni a közérdekű adatokat.

Nem ez volt az elmúlt időszak egyetlen, közérdekű adatigényléseket érintő változása: néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy jelentősen megdrágítja a folyamatot a kormány, de egyúttal december 31-től hatályon kívül helyezik a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől történő eltérésről szóló, sokat bírált korábbi rendeletet is, mely a COVID-ra hivatkozva jelentősen meghosszabbította az adatigénylések teljesítésének időtartamát.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Semjén Zsolt a HírTV Bayer Show című műsorában. Fotó: adáskép.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások