fbpx
Részlet az M1 Híradó április 11-i adásából.

Három év után most először részt vehetett a Momentum a közmédia egyik műsorában

Bár a közmédiás hirado.hu ennek ellenkezőjét állította, több ellenzéki párt is azt állítja, hogy korábban egyáltalán nem, vagy legfeljebb elvétve keresték őket az állami médiától. Most, hogy lementek a választások és már nincs tét, három év után most először részt vehetett a közmédia egyik műsorában a Momentum, ahol megválasztott képviselőjük, Hajnal Miklós kemény bírálatot fogalmazott meg az MTVA működésével kapcsolatban.

Egy hétfőn publikált cikkben kikérte magának a Hirado.hu oldalon a közmédia, hogy az ellenzékiek elfogultsággal vádolják az M1-et és a Kossuth Rádiót, például amiatt, hogy az ellenzék politikusait csak elvétve lehet látni az állami média képernyőjén. (Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere például 4 év után először a választási kampány finisében léphette át először az MTVA kapuját, akkor is csupán 5 percre, szavait egyébként Orbán Viktor kilencszer megismételt beszéde vette körül.)

A Hirado.hu szóban forgó cikkét egyébként Bándy Péter, a Demokrata nevű kormánypárti lap vezető szerkesztője is kommentelte Bencsik Gábor kormánypárti újságíró közmédiát bíráló tegnapi, keddi Facebook-bejegyzése alá.

A közmédia hírportálja egyebek mellett azt írta, hogy

„az elmúlt esztendőkben számos – valójában igaztalan – vád érte a közmédiát a baloldali ellenzék részéről, mely szerint »nem jöhettek a közmédiába«, holott a valóságban szerkesztőink napról-napra, hétről hétre keresték és hívták telefonon a baloldal szereplőit”.

Hozzátették azt is, hogy

„Miután e meghívások döntően telefonon történtek, így hiába mondtuk, hogy a vádak igaztalanok, mind a baloldali politikusok, mind a liberális média részéről gúnyos megvetés, torz, sokszor hazug (fake news) tudósítás, nyilatkozat vagy közlemény érkezett”.

Ezt követően összegezték, hogy április 4., a választások óta hányszor keresték az ellenzéki pártok vezetőit – így tehát a közmédia csak azt az időszakot emelte ki, amikor már ismert volt az országgyűlési választások eredménye, mely az ellenzék számára súlyos vereséget hozott.

Kik kaptak műsoridőt a választás után?

A Hirado.hu állításait az Azonnali ellenőrizte. A közmédia honlapja szerint összesen 47 alkalommal keresték a különböző ellenzéki pártok politikusait. A listán azonban az LMP-n, a Párbeszéden, a DK-n, a Jobbikon, az MSZP-n és a Momentumon és a Mi Hazánkon kívül rajta volt a választásokon nem induló Volner János pártja, a szintén nem induló ISZOMM és a be nem jutott Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

A Kutyapárt élt is a megszólalás lehetőségével, ahogyan a Mi Hazánk részéről Dúró Dóra és Toroczkait László is. Szintén kapott még a parlamenti pártok közül műsoridőt Kanász-Nagy Máté, az LMP vezetője is.

A kampány során csak elvétve hívtak ellenzékieket

Az Azonnali arra volt kíváncsi, hogy a választási kampány időszaka alatt hányszor keresték a közmédiától az ellenzékieket – túl azon, amikor például Márki-Zay Péter is szerepelhetett 5 perc erejéig az M1 képernyőjén, a programjának ismertetése céljából.

Így a portál megkérdezte az MSZP, az LMP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum sajtóosztályát, hogy hányszor hívták meg a politikusaikat a közmédiába január 1. és április 3. között.

A Jobbikot, a DK-t, és a Momentumot egyáltalán nem kereste a közmédia a szóban forgó időszakban, míg az LMP politikusai kétszer szerepelhettek az állami médiában.

Az MSZP-től egyelőre nem kapott választ az Azonnali.

A Momentum 3 év után ma először járt a közmédia stúdiójában

A Media1.hu egyébként épp az imént kapott egy kapott egy közleményt Momentumtól, melyben azt írják, hogy 3 év után ma először meghívást kaptak a közmédiától.

Ezt írják:

A mai napon Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és megválasztott képviselője a közmédia vendége volt. Egy normálisan működő demokráciában ez nem lenne hír, de sajnos ma Magyarországon ez egy különleges alkalomnak számít. Legutóbb ugyanis három évvel ezelőtt, az Európai Parlamenti választások előtt kaptunk meghívást és megjelenési lehetőséget a közmédiától, akkor is mindössze 5 percben. Azóta sem az M1, sem a Kossuth Rádió, sem a közmédia bármelyik másik csatornája nem küldött hivatalos felkérést egy beszélgetésre sem a Momentum politikusai részére.

Hajnal Miklós az M1 műsorában amellett, hogy a fentiekre rávilágított, kiemelte, hogy a közmédia elfogultságát már a kormánypárti Bencsik Gábor is nehezményezi. Az M1 műsorvezetője próbálta védeni a mundér becsületét, miszerint a híradóban mindig mindenről beszámolnak, Hajnal Miklós erre reagálva azonban, Hajnal kihangsúlyozta, hogy »olyan dolgokat adnak sokszor a szánkba, amiket mi nem mondunk”.

„Azért is jöttem be ma ide, hogy rávilágítsak, hogy az ellenzéki képviselők eszköztára mennyire korlátozott. Régen a parlamenti képviselőknek sokkal erősebb jogköreik voltak és sokkal jobban tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy ellenőrizzék a kormányt, a hatalmat. És ennek például az is része, hogy a közmédiában milyen gyakran beszélhetnek, vagy hogy milyen jogosítványokkal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy vannak olyan feltételek, amelyekben változnia kell a politikának, hogy értelmezhető demokráciáról beszélhetünk”

– fejtette ki Hajnal, milyen nehézségekkel kell megküzdenie az ellenzéknek a fideszes 2/3 alatt.

Arra a kérdésre, hogy ki az illetékes abban, kivel lehet arról tárgyalni, hogy az ellenzék véleményei, gondolatai is gyakrabban megjelenhessenek a közmédiában, a műsorvezető nem tudott felelni, azt tudta felajánlani, hogy aki szeretne ezen változtatni, az keresse az MTVA sajtó osztályát és velük tárgyaljon.

„Ez nem szomorú önmagában, hogy erről tárgyalni kell?” – tette fel a költői kérdést ezek után Hajnal.

A választási rendszer témájának, valamint az egész beszélgetésnek a zárásaként Hajnal Miklós még a további kérdéseket tette fel:

„Milyen választási rendszer az, amit egyetlen párt alkot meg a saját rendszerére. Milyen közmédia az, melynek vezetőjét egyetlen párt nevezi ki? Hogyan lehet egy ilyen eset után azt mondani, hogy itt a demokratikus minimumok teljesülnek?”

A Momentum szerint annak érdekében, hogy az ellenzék valóban betölthesse a hatalmat ellenőrző funkcióját a következő demokratikus garanciáknak kellene teljesülniük:

  • Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;
  • A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;
  • Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;
  • Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;
  • Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

Kasza János, Szalay Dániel


Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások