fbpx
Országház, Magyar Parlament

Jelentősen kitolódik a közérdekű adatok kiadása

A koronavírusra hivatkozva lassabban lehet közadatot igényelni, akár hónapokkal később derülhetnek ki fontos, az állam működésével kapcsolatos információk.

A kormány november 25-én, szerdán elfogadott és a Magyar Közlöny 260. számában megjelent kormányrendelete alapján a koronavírus miatti veszélyhelyzet idejére, csütörtöktől megváltoztak a közérdekű adatigénylésre vonatkozó szabályok.

E szerint egészen a veszélyhelyzet megszűnéséig, 2021. február 8-ig a megszokottól eltérően közérdekű adat megismerése iránti igényt szóban nem lehet benyújtani, illetve az igénylés olyan formában teljesíthető, amely nem jár az adatigénylő személyes megjelenésével. Abban az esetben, ha valószínűsíthető, hogy az igény 15 napon belül történő teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné, akkor az adatigénylés teljesítési határideje 45 nappal meghosszabbítható, amiről az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni kell.

A 45 napos határidő egy alkalommal további 45 nappal meghosszabbítható, ha az igénynek a 45. napon belüli teljesítése továbbra is veszélyeztetné a közfeladatot ellátó szervveszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását. Erről az igénylőt az első 45 nap leteltét megelőzően kell tájékoztatni

– derül ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének tájékoztatásából.

A költségtérítés megállapítása és megfizetése esetén az adatigénylést 45 napon belül kell teljesíteni akkor, ha egyúttal valószínűsíthető, hogy az igénynek a 15 napon belül való teljesítése a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. Ebben az esetben az arról valótájékoztatást, hogy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, illetve a másolatként igényelt dokumentum vagy dokumentumrész jelentős terjedelmű, továbbá a költségtérítés mértékéről, illetve a másolatkészítést nem igénylő módon történő teljesítés lehetőségéről: az igénylőt az igény beérkezését követő 45 napon belül kell az adatigénylő részére megadni.

Az említett esetekben az információszabadságról szóló törvény 31. § (1) bekezdésében szereplő bírói jogorvoslat benyújtásának határideje is módosul (45+45 nap).

Fontos: ezeket a rendelkezéseket a kormányrendelet hatálybalépésekor már folyamatban lévőközérdekű adat megismerésére vonatkozó igényekre is alkalmazni kell.

A rendelet alapján tehát hónapokkal lassabban lehet közérdekű adatokhoz hozzájutni. Azaz akár negyed év is lehet az adatigénylés, és ha a kapott válasszal valaki nem elégedett, még csak akkor kezdődik a bírósági pereskedés.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Országház. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások