fbpx
NSO Group, a Pegasus gyártója

Súlyos megállapításokat tartalmaz Magyarországra nézve az első Pegasus-jelentéstervezet

A dokumentum szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormányzat könnyedén, a jogorvoslattól való félelem nélkül veheti célba a jogászokat, újságírókat, politikai ellenfeleket és civil szervezeteket.

Magyarország az egyik főszereplője az Európai Parlament (EP) azon vizsgálatának jelentéstervezetének, mely a Pegasus és más kémszoftverek EU-n belüli, jogtalan felhasználásáról készült – írja az EUrologus a hvg.hu portálon.

Sophie in’t Veld holland képviselő a témával kapcsolatos sajtótájékoztatóján elmondta: a kémszoftverek használata nem országos, hanem egy nagy európai botrány, amely közvetlenül érinti az uniós intézményeket, mivel európai parlamenti képviselőket, biztosokat és minisztereket is megcéloztak.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy valamilyen formában mindegyik tagállam érintett a kémszoftverek jogtalan felhasználásában, tehát amikor polgárokat, civil szervezetek képviselőit, újságírókat, vagy politikusokat figyelnek meg.

A jelentés készítői továbbá elégedetlenek voltak a tagállami hivatalos szervezetek és az uniós intézmények hozzáállásával a vizsgálat során.

Magyarország különösen érintett

Számos egyéb út mellett Magyarországra is tervez még látogatást a tényfeltáró küldöttség. Az eddigi adatok alapján Magyarország – Görögország, Lengyelország, Spanyolország és Ciprus mellett – az egyik leginkább érintett tagállam az ügyben.

Az EUrologus a birtokába jutott, egyelőre csak zárt körben köröztetett jelentés nyomán azt írta: abban Magyarországra nézve igen súlyos megállapítások olvashatók.

„A megfigyelés alkalmazása feletti politikai ellenőrzés Magyarországon teljes. Az Orbán vezette Fidesz-rezsim könnyedén, a jogorvoslattól való félelem nélkül veheti célba a jogászokat, újságírókat, politikai ellenfeleket és civil szervezeteket. Ráadásul szinte az összes magyar médium feletti ellenőrzésük lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is a saját igazságverziójukat tegyék közzé, megakadályozva, hogy a média által végzett nyilvános ellenőrzések nagy része eljusson a magyar állampolgárokhoz”

– olvasható a dokumentumban. Egyúttal kitérnek arra is, hogy a vizsgálatok lefolytatásáért felelős személyek egytől egyig a kormány által kinevezett vezetők – tőlük pedig nem lehet elvárni az objektív tényfeltárást.

Az Országház épülete Budapesten.
Az Országház épülete Budapesten. Fotó: stock / Depositphotos

Ajánlásokat is megfogalmaztak

A jelentéstervezet szerint a Pegasust huszonkét végfelhasználónak értékesítették tizennégy EU-tagállamban, Izrael által kiadott marketing- és exportengedélyek felhasználásával. Később két tagállam szerződéseit felbontották, ám bővebb információkra nem derült fény.

A parlamenti jelentés ajánlásokat is tartalmaz: például, hogy vezessenek be moratóriumot ezeknek a termékeknek a forgalmazására.

Sophie in’t Veld azt is szorgalmazza, hogy az uniós intézmények nagyobb hatáskört kapjanak annak érdekében, hogy fel tudjanak lépni, ha valahol a kémszoftvereket helytelenül használják.

A Pegasus kémszoftverrel Magyarországon egyebek mellett újságírókat, kormánykritikus médiatulajdonosokat, ügyvédeket és ellenzéki politikusokat figyeltek meg. A Pegasus magyarországi beszerzésének körülményeiről tegnap, szerdán a Direkt36 cikke nyomán a Media1 is írt; az üggyel kapcsolatos korábbi írásainkat ide kattintva tudja elolvasni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások