fbpx
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója

4 év után egyszeri alkalomra beengedi 5 percre az ellenzéket is az M1 és a Kossuth Rádió

Dobos Menyhért, a közmédia választási irodájának elnöke, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója mindezt azzal a felütéssel jelentette be, hogy „törvényi kötelezettségén túl is” biztosít médiafelületet a pártoknak a közmédia. A hírünk végén megtalálható az a beszélgetés is, amelyben Wirth Zsuzsannával, a Direkt36 újságírójával és Debreczeni Józseffel, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjával elemeztük ki, milyen súlyos cenzúra folyik az MTI-nél évek óta.

Dobos Menyhért közölte a felügyelete alatt álló MTI-n keresztül, hogy törvényi kötelezettségén – a pártok és nemzetiségek politikai reklámjainak közzétételén – túl a közmédia az április 3-ai országgyűlési és nemzetiségi választások előtt lehetőséget biztosít az országgyűlési választáson országos listát állító pártoknak és nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy ismertessék programjukat. Március 16-tól három héten keresztül szerdán és csütörtökön az M1 és a Kossuth Rádió biztosít felületet a programismertetőknek.

Az országgyűlési választáson országos listát állító valamennyi párt 5 perc időtartamú bemutatkozási lehetőséget kap az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorsávjában. A pártok szereplési sorrendje megfelel a Nemzeti Választási Bizottság február 26-án tartott sorsolásának eredményeként a pártlisták szavazólapon való megjelenésének.

A pártok képviselői március 16-tól három héten keresztül minden szerdán és csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában a reggel 8-as híreket megelőzően megelőzően, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig a 8 órai Krónikát követően ismertethetik választási programjukat.

Azt írták, ennek az a célja, hogy a közmédia felületet biztosítson ahhoz, hogy a magyar választópolgárok hiteles forrásokból ismerhessék meg minden induló párt és politikai szövetség programját, így a legszélesebb körű, kiegyensúlyozott információk birtokában hozhassák meg döntésüket április 3-án.

A listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői március 25-én és április 1-jén a Duna Televízióban, a pártokhoz hasonlóan ugyancsak 5 perces időkeretben mutathatják be programjukat.

A közmédia választási irodája, illetve Dobos Menyhért azt is közölte, hogy

„továbbra is kiemelten fontosnak tartja az esélyegyenlőséget, hogy a választásokon listát állító jelölőszervezeteknek nyújtott egyenlő feltételek mellett biztosítsa a kiegyensúlyozott, objektív tájékozódást a nézőknek és hallgatóknak.”

A közmédia és a kiegyensúlyozottság: hírmanipulációk, cenzúrák, tiltott témák

Hogy Dobos Menyhért és a közmédia mennyire biztosít egyenlő esélyeket és mennyire kiegyensúlyozott a tájékoztatás az állami médiában, azt jól példázza, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás, az Együtt Magyarországért miniszterelnök-jelöltje még soha nem beszélhetett élő műsorban az M1-en, miközben a Fidesz és a hozzá közelálló személyek egymásnak adják a kilincset, valamint az MTI teljesen elhallgatta az előválasztást.

A napokban mi is foglalkoztunk vele, hogy az MTI évek óta hogyan hallgat el híreket, illetve a kormány milyen módon avatkozik be a Dobos Menyhért felügyelte közmédia hírszolgáltatásába: sokszor a kérdéseket is a munkatársaik szájába adják, és nem lehetett beszámolni számos ügyről, vagy például nem lehetett ellenzéki összefogásnak nevezni az ellenzéki összefogást, és számos közlemény közzétételét is megtagadták.

Erről is beszélgettünk a Media1 podcast hétfői adásában Wirth Zsuzsannával, a Direkt36 oknyomozó újságírójával, akinek a birtokában van számos e-mail, ami bizonyítja a cenzúrákat, hírmanipulációkat, valamint Debreczeni Józseffel, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjával. A beszélgetés itt hallgatható meg.

A Telex egy mai cikke szerint egyébként 4 év alatt összesen 18 alkalommal szerepelhetett ellenzéki képviselő közmédiás műsorban.

További hírek érhetők el a Media1-en! Iratkozzon fel Telegram-csatornánkra, hogy azonnal értesülhessen híreinkről, valamint kövessen bennünket Facebookon is!

Borító: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások