Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Aggályosnak látja a magyar médiahelyzetet az Európai Bizottság

A magyar médiahelyzet körüli problémákkal is foglalkozik az a most megjelent uniós jogállamisági jelentés, amelyet Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökének mai nyilatkozata is előrevetített. A Médiatanács, a KESMA, az állami hirdetések, de még az Index körüli helyzet is előkerült a jelentésben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke az MTI egy mai híre szerint arról beszélt szerdán Brüsszelben, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult krízis próbára tette az Európai Unió jogállamiságát, és annak rugalmasságát. Az alelnök szerint egyes tagállamokban a média helyzete aggályos, mivel a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás nem csillapodott, és az újságírókat és más médiaszereplőket is érnek megfélemlítések.

Vera Jourová azt is elmondta, hogy szerinte sok európai uniós tagországban hoztak a kormányok olyan rendkívüli intézkedéseket, amelyek némelyike határozottan túlzó volt. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége is komoly veszélyben van egyes tagországokban, és volt olyan eset, amely az unióról szóló szerződés 7-es cikkelye szerinti eljáráshoz vezetett. (A hetes cikkely szerint eljárás folyik a magyar kormánnyal szemben is a magyarországi jogállami aggályok miatt – megj.: a szerk.)

Vera Jourová szerint a média mellett az igazságszolgáltatás kapcsán is aggályok merülnek fel, és ez több országban súlyos veszélyt jelent a demokratikus normák betartása szempontjából.

Az uniós biztos e kijelentéseivel az uniós jogállamiság-jelentés Magyarországra vonatkozó mai megállapításaira is célozhatott, amelyet épp most hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. A jelentés súlyos bírálatokat említ egyéb területek (például igazságszolgáltatás) mellett a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban is. A jelentés szerint megkérdőjelezhető a Médiatanács függetlensége, és nem biztosított a médiatulajdonosokkal kapcsolatos átláthatóság sem. A jelentésről részletesen beszámoló 24.hu szerint a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) méretét külön felhozzák kritikus problémaként, mivel az fenyegeti a médiapluralizmust.

A jelentés felrója továbbá, hogy állami hirdetésekkel indirekt módon politikai kontroll gyakorolható a média felett. A jelentés szerint eközben a független médiumok folyamatos támadás alatt állnak, és a gazdasági nehézségek lehetőséget adnak ezek gazdasági elfoglalására.

Érdekes, hogy a  jelentésben az Index körüli helyzet is előkerül.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke
Szóljon hozzá!