fbpx
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Aggályosnak látja a magyar médiahelyzetet az Európai Bizottság

A magyar médiahelyzet körüli problémákkal is foglalkozik az a most megjelent uniós jogállamisági jelentés, amelyet Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökének mai nyilatkozata is előrevetített. A Médiatanács, a KESMA, az állami hirdetések, de még az Index körüli helyzet is előkerült a jelentésben.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke az MTI egy mai híre szerint arról beszélt szerdán Brüsszelben, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult krízis próbára tette az Európai Unió jogállamiságát, és annak rugalmasságát. Az alelnök szerint egyes tagállamokban a média helyzete aggályos, mivel a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás nem csillapodott, és az újságírókat és más médiaszereplőket is érnek megfélemlítések.

Vera Jourová azt is elmondta, hogy szerinte sok európai uniós tagországban hoztak a kormányok olyan rendkívüli intézkedéseket, amelyek némelyike határozottan túlzó volt. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége is komoly veszélyben van egyes tagországokban, és volt olyan eset, amely az unióról szóló szerződés 7-es cikkelye szerinti eljáráshoz vezetett. (A hetes cikkely szerint eljárás folyik a magyar kormánnyal szemben is a magyarországi jogállami aggályok miatt – megj.: a szerk.)

Vera Jourová szerint a média mellett az igazságszolgáltatás kapcsán is aggályok merülnek fel, és ez több országban súlyos veszélyt jelent a demokratikus normák betartása szempontjából.

Az uniós biztos e kijelentéseivel az uniós jogállamiság-jelentés Magyarországra vonatkozó mai megállapításaira is célozhatott, amelyet épp most hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. A jelentés súlyos bírálatokat említ egyéb területek (például igazságszolgáltatás) mellett a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban is. A jelentés szerint megkérdőjelezhető a Médiatanács függetlensége, és nem biztosított a médiatulajdonosokkal kapcsolatos átláthatóság sem. A jelentésről részletesen beszámoló 24.hu szerint a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) méretét külön felhozzák kritikus problémaként, mivel az fenyegeti a médiapluralizmust.

A jelentés felrója továbbá, hogy állami hirdetésekkel indirekt módon politikai kontroll gyakorolható a média felett. A jelentés szerint eközben a független médiumok folyamatos támadás alatt állnak, és a gazdasági nehézségek lehetőséget adnak ezek gazdasági elfoglalására.

Érdekes, hogy a  jelentésben az Index körüli helyzet is előkerül.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások