fbpx
Pesti Hírlap

Felfüggesztették a Pesti Hírlap megjelenését – azt ígéri a kiadó, ősszel visszatérnek a sajtópiacra

A Media1 megtudta, hogy a Milkovics Pál és Schabi Michaeli érdekeltségében lévő kiadó úgy döntött, hogy heti formában is szünetelteti az újság megjelenését. Trencséni Dávid hírigazgató a Media1 érdeklődésére azt mondta, várhatóan szeptemberben visszatér majd a lap a sajtópiacra.

A Media1 kérdésére az eleinte napilapként, majd később hetilapként megjelenő Pesti Hírlap című újságot kiadó Michaeli, Schwartz & Brit Media hírigazgatója azt mondta, hogy az újsággal jelenleg azért nem lehet találkozni, mert jelenleg

„nyári szünetet” tartanak.

Ezt azzal indokolta a hírigazgató, hogy a nyáron a szabadságolások miatt kevés olvasójuk mozog Budapesten azokon a terjesztő pontokon, ahol eddig az újság elérhető volt, így pedig nem túl sok értelme lenne megjelentetni a lapot jelenleg.

Trencséni szavai szerint nem ritka az külföldön sem, hogy egy-egy hasonló ingyenes lap átmenetileg szüneteljen bizonyos időszakokban, majd ígéretet tett rá, hogy

szeptember első péntekén ismét kezükbe vehetik az olvasók a Pesti Hírlap friss számát.

Pesti Hírlapot terjesztenek egy virágárusnál 2020. május végén
Pesti Hírlapot terjesztenek egy virágárusnál 2020. május végén

Miért nem frissül legalább a Pesti Hírlap weblapja?

Érdeklődésünkre, hogy a Pesti Hírlap internetes oldala, a pestihirlap.hu sem frissül július közepe óta, a címlapon régi anyagok találhatók, Trencséni azt mondta, hogy a háttérben most is folyamatos fejlesztés folyik, amit technikai problémák nehezítenek egy túlterheléses (úgynevezett DDoS) támadás következményeként.

Hozzátette a hírigazgató, hogy először a technikai problémákat próbálják orvosolni, de utána folytatni fogják a pestihirlap.hu megújítását.

A Pesti Hírlapot Milkovics Pál 2020 januárjában indította el, aki a Media1 Podcastnak adott interjúban arról beszélt, hogy az újság hamarosan Magyarország legnagyobb példányszámú napilapja lesz.

Nem sokkal később azonban a COVID-19 világjárvány kitörésére hivatkozva az újonnan indult lap megjelenését egyszer már felfüggesztették és csak interneten volt elérhető, ekkor távozott is lap első főszerkesztője, Kerényi György. Egy idő után a lap egy új főszerkesztéssel újra vissza tudott térni a napilapos megjelenéshez, de idén áprilisban, nem sokkal a Fidesz újabb kétharmados győzelmét követően gazdasági okok, a nyomdai költségek, a papír árának drasztikus megugrása miatt heti egyszeri megjelenésre álltak át.

Ez a heti egyszeri megjelenés szünetel most.

A Pesti Hírlapot kiadó Michaeli, Schwartz & Brit Mediához tartozik a 168 Óra című hetilap is, ahol néhány hónapja szinte az összes belső munkatársat elbocsátották, és külső, számlás partnerektől rendelnek írásokat. A Pesti Hírlapnál is elbocsátás volt tavasszal, amikor a heti megjelenésre álltak át.

Makai József, a 168 Óra addigi főszerkesztője, aki nem értett egyet az átalakításokkal és a belsősök elbocsátásával, távozott a cégtől. Makai utódjának az Index főszerkesztését a 2020-as tömeges távozások után néhány hónapig irányító Szombathy Pált nevezték ki nemrég, akivel pár héttel ezelőtt interjút készített a Media1, ami ide kattintva érhető el.

A Michaeli, Schwartz & Brit Mediához tartozik az ELLE magazin és nemrég a Cosmopolitan márka jogait is megszerezték, és a kiadó jelezte, hogy szándékai szerint utóbbi magazint nyomtatott formában is visszahozza a magyar sajtópiacra, emellett interneten is erősíteni kívánnak.

A médiavállalat Schabi Michaeli (Schabtai Michaeli) izraeli grúz befektető és Milkovics Pál nevén van. Michaeli azt nyilatkozta a Media1-nek adott tavalyi nagy interjújában, nem a Rogán Antal fideszes politikushoz fűződő évtizedes barátsága miatt fektetett be a vállalatba.

A vállalat anyagi helyzetéről itt írtunk.

Leépítések, bezárások, felfüggesztések sora a választások után

A 2022 áprilisi országgyűlési választások óta egymás után érkeznek a hírek, hogy különféle médiavállalatoknál elbocsátásokra, lapbezárásokra, felfüggesztésekre kerül sor.

Például a Mediaworks megszüntette a City7 című lapot, bezárta a FourFourTwo magazint és több Mediaworks-nyomdát is becsuktak, a kormánypárti kiadó több megyei napilapjánál drasztikus elbocsátásokra került sor, összevonták a Ripostot a Bors című lappal és kirúgási hullám indult a Metropolnál, megszűnt a Mészáros Lőrinc-közeli Pesti TV, a választások után került sor a 168 Óra munkatársainak elbocsátására, valamint távozott a 168.hu-tól Fiala János és a Kelj fel Jancsi című műsor, a kormányközeli 4iG által (egy nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített tranzakció keretében felvásárolt)  DIGI Kft. megszüntette az összes saját tévécsatornáját (például DIGI Sportot és a DIGI Worldöt), és épp tegnap írtunk arról, hogy a Manna FM megszünteti több műsorát, köztük a Reggeli Mannát Hepi Endre és Hudák Anita műsorvezetésével, amit a céget vezető Enyedi András racionalizálással indokolt a bizonytalan gazdasági környezetre való hivatkozva.

Az ellenzéki médiumok közül a hirklikk.hu-nál is fájdalmas lépésekre került sor, amikor megvált külsős munkatársai zömétől.

Pár hete derült ki az is, hogy a Magyar Hírlap kiadója felfüggeszti az újság megjelentetését.

Épp ma írtuk meg, hogy Pion István, a Pesti Hírlap idén tavasszal távozó főszerkesztője lett az Óbudai Újság újdonsült főszerkesztője.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások