fbpx
Hírklikk logó

Megválik a kormánykritikus Hírklikk a külsős újságírói zömétől – a főszerkesztő reméli, csak átmenetileg kell szüneteltetniük a közös munkát

A Media1 megtudta, hogy a 168 Óránál és a Pesti Hírlapnál zajló tömeges elbocsátás után újabb hazai médiavállalatnál vezetnek be nadrágszíjhúzó, költségmegtakarítási intézkedést: Wirth Zoltán, a Hírklikk tulajdonosa és főszerkesztője úgy döntött, felfüggeszti a közös munkát mintegy 6 főnyi külső munkatárssal, valamint teljesen megszünteti a portálhoz tartozó KlikkFM-et. Felhívtuk a korábban ellenzéki politikusok, köztük Karácsony Gergely és Szél Bernadett által is reklámozott portál főszerkesztőjét.

A napokban a Media1 már beszámolt róla, milyen helyzetbe került a Michaeli, Schwartz & Brit Media kiadóhoz tartozó 168 Óra, ahol Milkovics Pál vezérigazgató és társtulajdonos lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a teljes szerkesztőséget elbocsátják, és a jövőben csak külső munkatársakkal dolgoznak együtt, amit Milkovics azzal indokolt, hogy nem tartható fenn a 168 Óra az eddigi költségszint mellett. Az elbocsátás a 168 Óránál körülbelül 15 főt érint. Elbocsátásra került sor a Pesti Hírlapnál is. 

A kormánykritikus Hírklikk is fájdalmas lépésre szánta el magát

Nem sok idő telt el a 168 Órával kapcsolatos hétvégi hírünk után, a Media1 újabb információhoz jutott, melynek lényege, hogy egy másik médiavállalatnál, a Wirth Zoltán (az MSZP-kormány egykori egyik miniszteri kommunikációs tanácsadója) érdekeltségébe tartozó és általa főszerkesztett Hírklikk.hu szerkesztőségében is jelentős leépítésre kerül sor.

Wirth Zoltán, a Hírklikk tulajdonosa és főszerkesztője, valamint a cég ügyvezetője telefonos érdeklődésünkre azt mondta, körülbelül 5-6 főtől megválnak a külsős szerzői gárdából, vagy ahogy Wirth Zoltán fogalmazott, – reményeik szerint csak átmenetileg – szüneteltetni fogják velük a közös munkát. Wirth Zoltán abban reménykedik, hogy a hamarosan beindítandó olvasói támogatási programnak köszönhetően később minél több szerzőt újra meg tudnak majd bízni munkával, a mostani helyzetben azonban a leépítés elkerülhetetlenné vált.

A Hírklikkhez tartozó Klikk FM bezárása érinti Bánó Andrást, Somfai Pétert, László Ágnest, László B. Katalint, Odze Györgyöt és Bogád Zoltánt, de Bánóval a főszerkesztő szavai szerint nem szakad meg teljesen a közös munka, mivel várhatóan ezután is ír majd cikkeket, tehát esetében a műsorvezetői szerződéséről van szó.

A Hírklikk felülete 2022.05.02-án
A Hírklikk felülete 2022.05.02-án

A csúfos ellenzéki vereség következtében?

Megkérdeztük Wirth Zoltántól, van-e köze a lépésnek ahhoz, hogy az egyesült ellenzék elsöprő erejű, súlyos vereséget szenvedett április 3-án a Fidesztől, mely megszerezte negyedik kétharmados többségét. Wirth azt mondta, összetett helyzet alakult ki, a magyarországi reklámpiacon a cégek egyre kevésbé mernek ellenzéki portálokon hirdetni, emellett érzékenyen érinti őket az is, hogy ha reklámfelületeiket ügynökségen keresztül értékesítik, akkor jóval kisebb pénz marad meg ebből. Wirth úgy látja, önmagában reklámokból egy internetes oldal egyre kevésbé tartható fenn, és csak akkor lehetnek sikeresek ma Magyarországon, ha az olvasó annyira szereti, hogy hajlandó ezért a zsebébe nyúlni. Wirth azt mondta, épp ezért indítják el hamarosan az olvasói támogatási programot, ami hasonló lesz a több más portálról már megismert támogatásokhoz.

A Media1-nek nem tagadta azt sem, hogy a negyedik fideszes kétharmaddal, az ellenzéki vereséggel is összefügg a nehéz helyzetük és a mostani fájdalmas lépés: szavai szerint az április 3-i végeredménytől nem csak a pártoknak lett nehezebb, hanem a fejlemény a hirdetői piacra is kihat.

Arra a kérdésünkre, hogy nem arról van-e szó, hogy az MSZP megvonta a Hírklikk pénzügyi támogatását, Wirth azt állította, nem közvetlenül kaptak pártoktól támogatást, ennél a helyzet szavai szerint komplexebb. Wirth azt nem tagadta, hogy korábban (2002 után) dolgozott pártigazgató mellett és volt miniszteri tanácsadó is kommunikációs területen, illetve most is vannak jó kapcsolatai politikusokkal, de hangsúlyozta, hogy minden pártnak azonos feltételeket biztosítanak, ennek is köszönhető, hogy tavaly februárban az alábbi reklámfilm elkészülhetett, amelyben több különböző, igaz, csak ellenzéki párt és hozzájuk köthető személy is részt vett és népszerűsítette a hírportált.

Wirth Zoltán azt mondta, az olvasóik ugyan érezhetik, hogy a Hírklikk kritikus a kormánnyal, de igyekeznek kiegyensúlyozottak lenni, és ezt sok politikus elismeri, amikor megszólalnak nekik.

A távozások kapcsán azt mondta Wirth (aki nem csak főszerkesztője, de ügyvezetője és tulajdonosa is a lapnak), a külső szerzőikkel megbeszélték, hogy tartanak most egy átmeneti szünetet az együttműködésben, amíg új bevételek után néznek. Wirth úgy érezte, hogy többen is nyitottnak bizonyultak arra, hogy ha javul a Hírklikk anyagi helyzete, akkor a későbbiekben újra dolgozzanak majd az újságnak.

További hírek találhatók a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon, és kérheti híreinket Telegramon is.

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások