fbpx
Szombathy Pál, az Index vezérigazgatója

A 168 óra főszerkesztője lesz Szombathy Pál, az Index volt vezérigazgatója, érkezik Sztankóczy András is a lapvezetésbe

A Media1 megtudta, hogy Szombathy Pál az Index 2020-ban, a tömeges távozásokkal egyidejűleg kinevezett főszerkesztője és vezérigazgatója lesz a 168 óra új főszerkesztője. Szombathy egykori indexes helyettese, Sztankóczy András is a 168-hoz igazol, méghozzá főszerkesztő-helyettesi pozícióba.

A Media1 információját Szombathy Pál a 168 óra főszerkesztői posztjára történő kinevezése és Sztankóczy András főszerkesztő-helyettesi kinevezése kapcsán Trencséni Dávid, a lapot kiadó Telegráf Kft.-t tulajdonló Michaeli, Schwartz & Brit Media hírigazgatója is megerősítette.

Trencséni Dávid így nyilatkozott a Media1-nek a fejlemények kapcsán:

„A 168 óra hetilap kiadója a mai nappal kinevezte Szombathy Pált a lap főszerkesztőjének, Sztankóczy Andrást főszerkesztő-helyettesnek. Mindketten rutinos, professzionális újságírók – lapkészítők, irányításuk alatt a lap megőrzi eddig megszokott, magas színvonalát, tapasztalatuk és tudásuk pedig hozzájárul, hogy minél szélesebb olvasói körhöz jusson el az újság. Munkájukat a továbbiakban a kiadó hírigazgatójaként segítem.”

Szombathy Pál 2020 nyarán, viharos körülmények között lett az Index főszerkesztője és a kiadó vezérigazgatója, azt követően, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt a tulajdonos nevében Bodolai László elbocsátotta, majd a teljes stáb távozott (és később Telex néven indított portált.)  Szombathy-nak, csakúgy mint most a 168-nál, az Indexnél is Sztankóczy András lett a helyettese, aki korábban a Válasz Online-nál dolgozott.

Szombathy és Sztankóczy nem sokáig maradtak az Index élén: azután távoztak az Index.hu vezetéséből 2020-ban, hogy a céget nevére vette az Indamedia, mely Vaszily Miklós kormányközeli üzletember (a TV2 elnöke, aki a Mészáros Lőrinc közeli Life TV-t és Pesti TV-t működtető cégnek is társtulajdonosa) és Ziegler Gábor médiavállalkozó közös érdekeltsége.

A 168 Óra néhány példánya.
A 168 Óra néhány példánya. Fotó: Kasza János / Media1

Szombathy Pál az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, 23 éves kora óta dolgozik újságíróként. Volt a köztelevízió belpolitikai főszerkesztője, a Hét című közéleti magazin főszerkesztője, műsorvezetője, képernyős a közmédián kívül az ATV, a Story Tv produkcióiban, az elmúlt tíz évben a Digisport reggeli magazinjának arca, a pozsonyi Új Szó elemzője. Szombathy Pál vezette az akkor még liberális Magyar Hírlapot is mint főszerkesztő, ahonnan azután távozott, hogy az akkori tulajdonos, Széles Gábor nagyvállalkozó többször is megpróbált beleszólni a tartalomba és a szerkesztőség összetételébe.

Szombathy később Zóna néven hozott létre saját lapot, de ez nem bizonyult üzletileg életképesnek és viszonylag rövid időn belül megszűnt.

Nehéz helyzetben a 168 óra

Szombathy Pál és Sztankóczy András egy merőben más módon készülő lapot vesz át, mint ami akár csak néhány hónappal ezelőtt is volt. Mint arról elsőként a Media1 április végén írt, a Milkovics Pál és Schabi Michaeli izraeli grúz üzletember érdekeltségében lévő cég szinte valamennyi belsős újságíróját elbocsátotta költségtakarékossági okokra hivatkozva a 168 órától alig néhány héttel az országgyűlési választások után, és azóta számlás újságíróktól vásárolnak írásokat eseti megrendelések alapján.

Nemrég, Fiala János távozásakor derült ki az is, hogy Fiala egy ideje ingyen készítette a 168.hu számára a műsorait.

Megírtuk azt is, hogy a 168 óra kiadója súlyos pénzügyi gondokkal küzd: jelentős veszteséget mutatott ki 2021-re.

A 168 Óra kiadójának tavaly lett fele részben tulajdonosa Schabi Michaeli, aki a Media1 vele készült interjújában nem tagadta, hogy régóta Rogán Antal propagandaminiszter barátja, de azt is mondta, befektetésének ehhez nincs köze.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Szombathy Pál, az Index vezérigazgatójaként az ATV Egyenes beszéd c. műsorában 2020-ban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások