fbpx
A 168 Óra címlapja 2022. május 12-én

A 168 Óra stábjának elbocsátása ellenére megjelent a hetilap legújabb lapszáma

Külsősöktől rendeltek tartalmakat a 168 Órába a stáb tömeges elbocsátása után. Belelapoztunk az új lapszámba, amit már az új struktúrában raktak össze. Elöljáróban, hogy mit tapasztaltunk: a tartalom összejött és sokszínű, fizetett hirdetésekből azonban csak egy futott be a kiadóhoz.

A Media1 elsőként számolt be arról április végén, hogy a Michaeli, Schwartz & Brit Media, azaz a 168 Óra hetilap kiadója elbocsátja a teljes szerkesztőséget és a főszerkesztő, Makai József felmondott, mivel nem ért egyet a vezérigazgató az átalakításra vonatkozó elképzeléseivel.

A napokban Milkovics Pál, a kiadó vezérigazgatója a siófoki Digital-Media Hungary konferencián a pódiumon megtartott beszélgetésünk során már említette (lásd a tudósítást itt), hogy a szerkesztőség elbocsátása ellenére folytatni kívánják a lap megjelentetését, és külsős, vállalkozói státuszú újságíróktól rendelnek bele tartalmakat. Azt mondta, azért került sor az elbocsátásra, hogy ezzel költséget takarítsanak meg, mert ha ez nem tették volna meg, vége lenne a lapnak. Arra, hogy az elbocsátást már most sokan úgy értékelik, hogy ezzel vége a lapnak, azt mondta, ez nem igaz, és már készül az új lapszám, a megspórolt pénz egy részét pedig marketingkampányokra fordítják majd, hogy így növeljék a lap eladási mutatóit.

A legújabb fejlemény most az, hogy a kiadó az imént arról értesítette a Media1-et, hogy ettől a héttől ez az elképzelés – immáron új felállásban, azaz külső szerzőktől rendelt anyagokkal meg is valósult, és rendben megjelent a 168 Óra így is.

Meg is mutatták a 66+4 oldalas lapot, aminek impresszumában immáron csak alig néhány nevet találhatunk: a tartalomért felelős hírigazgató, Trencséni Dávid (aki a tartalmakat rendelte a tartalmakat előállító vállalkozóktól), továbbá Csanádi Dávid hírigazgató-helyettes, Svébis Bence, a kultúra rovat vezető szerkesztője, valamint F. Szabó Emese és Unyatyinszki György főmunkatársak, valamint két képszerkesztő, Dimény András és Pozsonyi Roland, Zimmermann Zsolt művészeti vezető, Zsemberi Tímea, és Nagy Tamás tervezőszerkesztők neve található meg a szerkesztőségi stáblistában. Plusz a kiadói oldalon a terjesztési és a marketinges munkatárs, valamint a cég ügyvezetője.

A 168 Óra impresszuma a megújult struktúrában.
A 168 Óra impresszuma a megújult struktúrában.

A 168 Órát kinyitva, rögtön a lap elején a jaltai konferenciáról lehet olvasni egy cikket, melyet Sz. Bíró Zoltán jegyez, majd egy orosz témájú írás következik, amit Jójárt Krisztiántól, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársától rendeltek meg. Hámori Pétertől rendelték meg az orosz ukrajnai esélyeiről szóló írást, majd Siewert Andrással következik egy interjú, melyet Péter Alvarez jegyez.

A 168 Óra egyik belső oldalán Siewert Andrással interjúztak
A 168 Óra egyik belső oldalán Siewert Andrással interjúztak

A következő írás Ferencz Orsolyától érkezett, aki az Orbán-kormány űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. Szabó Rebekával, a Párbeszéd parlamenti képviselőjével az a Pásztor Csaba interjúzott, akitől egy másik interjút is közölnek, melyet Bakos Bernadett LMP-s képviselővel készített.

Unyatyinszky György főmunkatárstól is közöltek egy írást, ami az olajembargóval foglalkozik.

Péter Alvareztől rendeltek uniós olajembargóról szóló írást is, amit Beck István írása követ Írország kapcsán. Tovább lapozva megtalálhatjuk a 168 Órában Odze György publicisztikáját arról, hogy szerinte nem lesz konszolidáció az Orbán-kormány politikájában, majd a Demokrata és a Magyar Krónika munkatársától, Bencsik Gábortól közölnek egy írást. (Ő az, aki nemrég bírálta az állami televíziót annak elfogultsága miatt.)

Ezután az egykori SZDSZ-es politikustól, Szent-Iványi Istvántól olvashatunk egy publicisztikát, majd Mesterházi Gábortól Bársony Péterről és a brácsák világáról találhatunk magazinos, kulturális tartalmat.

Tovább lapozva Konkoly Ágnestől következik egy cikk, amelyben a Szépművészeti Múzeumban látható Bosch-kiállításról esik szó. Ayhan Gökhantól egy könyvrecenziót közölt a 168 Óra.

Papp Sándor Zsigmond a Silvertoni Ostrommal foglalkozik. A következő oldalon Acsai Roland Horatius és Radnóti Miklós emlékének állít emléket (verset közöltek), majd eljutunk Végső Zoltán írásához, ami a Light in Babylon zenekarral foglalkozik.

Gyürky Katalin jegyzi a Kis lecke a szerelemről című filmről szóló írást, majd egy bizonyos N.Gy. monogramú szerzőtől következik egy anyag, mely a vadnyugat világával foglalkozik afroamerikai szemmel.

A következő oldalon ezután Bóta Gábortól található egy hosszabb, színházi témájú anyag, majd az utolsó írás Bajtai Andrástól jelent meg, amelyben a Gyilkos tudat című filmről esik szó.

Tartalom van, hirdetési bevétel alig

Bár a tartalmat sikeresen elkészítették az új struktúrában, feltűnő, hogy a lap egyáltalán nem bővelkedik fizetett hirdetésekben, ilyet egyedül csak a Pipelife nevű padlófűtésekkel foglalkozó cég helyezett el a lapban, a többi értékes helyet saját célra használták: az egyiken Fiala János a 168.hu-n és a Facebook Live-on jelen jelentkező műsorát hirdetik, a másikon magát a 168.hu internetes oldalt.

Ez azt jelenti, hogy hirdetési bevétele nem sok származhatott a lap megjelentéséből a kiadónak. A hirdetési bevétel persze kiegészül a lapeladásokból származó olvasói bevételekkel, a problémát e tekintetben azonban az jelenti, hogy a lap példányszáma mostanában nagyon alacsony, a legutóbbi, az auditálás megszüntetése előtt ismert, még tavalyról származó adatok szerint 3-4 ezer körül ingadozott, miközben Milkovics Pál a Digital-Media Hungary-n kérdésemre kedden azt mondta, valahol 5-6 ezer körül lenne az a példányszám, aminél rentábilissá válhat a lap megjelentése.

A lap megjelentetése eközben egyre drágább, mert a nyomdai költségek rendkívül megugrottak a papírhiány miatt (erre hivatkozva állította át a kiadó a Pesti Hírlapot napilapból hetibe), ráadásul a forint az euróhoz viszonyított gyengélkedése (a jelenleg 382 Ft-ba kerülő euró) sem tesz jót a helyzetnek. Tartani lehet attól is, hogy az olvasók újságvásárlási kedvének nem kedvez majd a következő időszakban az egyre mélyülő gazdasági válság, a két számjegyű infláció vagy például a hitelek törlesztőrészleteinek megugrása a jegybanki alapkamat folyamatos növekedése miatt.

További hírek érhetők el a Media1-en. Kérheti híreinket Telegramon is, és ott vagyunk Facebookon is.

Borító: A 168 Óra címlapja 2022. május 12-én
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások