fbpx
4iG.

A kormány kedden egy rendelettel kiiktatta a hatóságokat, hogy délután 5-re megvehesse a 4iG az Antenna Hungáriát

Így aztán estére már alá is írták a néhány éve állami kézbe került Állami Hungária többségi tulajdonának értékesítését a Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc volt üzlettársa nevével fémjelzett 4iG-nek.

A Magyar Közlönyben hirdette ki a kormány ma, kedden a rendeletet arról, hogy 17 órától nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíti az állami Antenna Hungária értékesítését a 4iG cégnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahogy a DIGI értékesítése is történt nemrég, az ügyletet nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), illetve nem fordulhatnak bírósághoz a piac szereplői a tranzakció kapcsán.

Orbán Viktor rendelete arról, hogy délután 5-től nemzetstratégiai jelentőségű a 4iG-AH ügylet
Orbán Viktor rendelete arról, hogy délután 5-től nemzetstratégiai jelentőségű a 4iG-AH ügylet

Estére meg is érkezett a közlemény, amelyben bejelentik, hogy megállapodott a magyar állam képviseletében Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Antenna Hungária tulajdonszerzésével kapcsolatos apport és részvényjegyzési szerződés végrehajtásának zárásáról. Első lépésben a 4iG a DIGI csoportban, a Telenor Crna Gora d.o.o (Telenor Montenegro)., valamint az Invitech Kft.-ben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben.

Az Antenna Hungária karancsi adótornya.
Az Antenna Hungária karancsi adótornya. Fotó: Antenna Hungária

A tavaly augusztusi bejelentésnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. többségi tulajdonosa lett az Antenna Hungáriának.

Az Antenna Hungária és a 4iG távközlési érdekeltségeinek egyesítésével megalakuló nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz, amely a közép-kelet-európai régióban is meghatározó infrastruktúrával, valamint szolgáltatási portfólióval rendelkezik az üzleti (B2B) és a lakossági (B2C) szolgáltatói szegmensekben.

402 milliárdos tőkeemelés

A szerződésnek megfelelően a 4iG Nyrt. tőkeemelést hajt végre az Antenna Hungáriában oly módon, hogy első lépésben apportálja a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-ben, valamint leányvállalataiban (Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft.-ben, továbbá a montenegrói mobilszolgáltatóban, a Telenor Montenegróban lévő 100 százalékos részesedéseit az állami társaságba.

A jelenlegi tőkeemelés értéke eléri a 402 milliárd forintot, és az apportálási és részvényjegyzési szerződés további lehetőséget biztosít a 4iG számára, hogy a távközlési holding profiljának megfelelő társaságok további apportjával maximum 80 százalékra növelje tulajdonát az Antenna Hungária Zrt.-ben. A jelenlegi tranzakció eredményeként a vállalatcsoportban a magyar állam részesedése 28,4 százalék lesz, míg a 4iG Nyrt. 71,6 százalékos többségi irányító tulajdont szerez.

Újabb 12 évet nyert az Antenna Hungária
Az Antenna Hungária adásvezérlő stúdiója.
Forrás: ahzrt.hu

Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta:

„ezzel a megállapodással, az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalat jön létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül.”

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:

„A magyar állam és a 4iG stratégiai partnerségének köszönhetően, olyan új szereplő jön létre a távközlési piacon, amely méretének, infrastruktúrájának és széles körű üzleti, valamint lakossági szolgáltatásainak köszönhetően sikeresen veszi fel a versenyt a multinacionális nagyvállalatokkal. Nem csupán Magyarországon, hanem a régióban is meghatározó távközlési vállalatot hozunk létre.”

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta:

„Mozgalmas időszak előtt állunk, hiszen a társaságok távközlési portfóliójának integrálása mellett, a folyamatban lévő akvizícióink lezárásán, a lakossági és üzleti szolgáltatási szegmensekben pedig, stratégiánknak megfelelően, új márkák és szolgáltatások bevezetésén is dolgozunk”.

A tranzakció előfeltételeként az Antenna Hungária cégértékének és a tőkeemelésben érintett vállalatok apportértékének meghatározásában a felek a PwC Magyarország értékelését vették alapul. A tranzakcióval kapcsolatos MEIP (Market Economy Investor Principle) tesztet*a nemzetközi hátterű DLA Piper jogi tanácsadó iroda végezte. A mai napon bejelentett ügylet a cégbírósági bejegyzés és az új részvények megkeletkeztetését követően március közepéig zárulhat.

Az Antenna Hungária végzi Magyarországon például a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást, de 25 százalék tulajdonrésze van a Telenor Magyarországban is, ami márciustól Yettel Magyarország néven működik majd. Az AH-t 2014-ben az Orbán kormány vonta állami tulajdonba, hogy azután most újra privatizálják, immáron kormányközeli tulajdonba.

2014-ben az állam részéről Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója még így indokolta, hogy állami kézbe került az Antenna Hungária:

„A kormány az Antenna Hungária visszavásárlásáról döntött, mert ennek eredményeként újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás. A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával.”

A 2014-es közleményben az AH akkori tulajdonosváltásáról az is szerepelt a közleményben, hogy „a magyar kormányzati stratégiával összefüggő Antenna Hungária visszavásárlással újból állami tulajdonba kerül az a nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú közművagyon, ami az országos műholdas és földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórást és hálózatot, illetve –szétosztást valósítja meg, és amelynek jelenleg is a Magyar Állam a legfontosabb megrendelője. Az ügylet lezártával olyan fejlett digitális technológia és kompetencia kerül köztulajdonba, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a műsorszóró infrastruktúra-rendszer a költségek optimalizálása mellett magas minőségű szolgáltatást nyújtson, ugyanakkor az állami és közigazgatási feladatok kiszolgálását is megvalósítsa.”

Most ezt csinálták vissza.

Nemrég a 4iG nagy nyomulásáról beszélgettünk Koi Tamással a Media1 podcastjában. A beszélgetés elérhető itt.

További hírek találhatók a Media1 portálon. Követhet bennünket Facebookon és RSS segítségével is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások