fbpx
Fiala János műsorvezető

Felhívtuk Fiala Jánost – elárulta, miért viszi el a Kelj fel Jancsit a 168 Órától (FRISSÍTETT!)

A rádiós műsorvezető azt mondta pénteken a Media1-nek telefonon, hogy Milkovics Pállal, a 168 Órát tulajdonló Michaeli, Schwartz & Brit Média vezérigazgatójával 2020-ban történt megállapodása után mindössze nagyjából három hónapig voltak rendben a dolgok, majd ezt követően fokozatosan egyre rosszabbá, míg végül teljesen vállalhatatlanná váltak a feltételek, így jutottak el odáig, hogy most inkább otthagyja a céget és önállósítja műsorát. Lapunk kérdésére a Kelj fel Jancsi házigazdája bővebben is kifejtette, milyen feltételekről van szó, és azok hogyan lettek egyre rosszabbak.

Mint arról a Media1 még tegnap beszámolt, Fiala János, a Kelj fel Jancsi! című műsor műsorvezetője, aki 2020 végén a Spirit FM-től és az ATV-től igazolt a 168.hu-hoz, távozik a 168 Órától, ahol ma volt utoljára hallható az élőben jelentkező reggeli ébresztőműsora.

Megírtuk azt is, hogy ha minden az odamondogatásairól ismert műsorvezető tervei szerint alakul, Fiala a nyári szünetet követően, szeptember 12-én, immáron önállósodva, a keljfeljancsi.hu oldalon keresztül saját streamingműsort indít, amihez jelenleg támogatókat keres. A műsorában Fiala azt mondta, azért kérte a szerződése felbontását a 168 Óra kiadójától, mert a jelen feltételeket már nem tudta vállalni:

„A jelen feltételek mellett köszönöm szépen, én akkor kiszállok.”

A műsorban Fiala ugyan nem fejtette ki, azonban a Media1-nek pénteken hajlandó volt részleteket elárulni arról, miről van szó ennél konkrétabban.

Néhány hónapig a tenyerükön hordozták, utána viszont egyre rosszabbak lettek a feltételek

Telefonos beszélgetésünk során azt mondta, amikor eljött az ATV-től, Milkovics Pál (a Michaeli Schwartz & Brit Media vezérigazgatója) az első három hónapban még jobb feltételeket biztosított számára, mint amire amúgy Fiala igényt tartott volna. Stúdiót béreltek a Pannónia Filmstúdióban az adás idejére, jobban megfizették, mint amit kért, és nagyobb stábot kapott, mint amire szüksége volt, vagyis minden értelemben nagyon megbecsülve érezte magát, úgy érezte, hogy a tenyerükön hordozzák. A 168.hu ezenkívül híreket készített a műsorában elhangzottakról, a leiratoknak köszönhetően sokakhoz jutott el a műsor tartalma.

Fiala János a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában.
Fiala János a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában korábban. Fotó: 168 / YouTube

Fiala azt mondta, eleinte el sem akarta hinni, milyen jó feltételeket kap. Ez azonban, ahogy némiképp tartott is tőle, nem tartott sokáig, és kezdett minden az ellenkezőjére fordulni. Néhány hónap elteltével a cégvezetés elkezdte megváltoztatni a feltételeket, és az eddiginél rosszabb és kisebb helyszínről, és egyre kisebb létszámú stábbal és anyagilag is egyre rosszabb feltételek mentén kellett elkészíteni az adásokat.

A stábot egy idő után olyan kicsire metszették le, hogy a 168.hu-nál már arra sem akadt ember, aki elkészítette volna a műsorok leiratát, illetve az ott elhangzottakból hírt írt volna, segítve ezzel a műsor ismertségének építését.

Fiala János, a 168 Órán jelentkező Kelj Fel Jancsi! utolsó adásában 2022.06.23-án reggel
Fiala János, a 168 Órán jelentkező Kelj Fel Jancsi! utolsó adásában 2022.06.23-án reggel egy új helyszínen

A választások után tovább romlott a helyzet

Fiala eközben úgy érezte, hogy a 168.hu tartalmi színvonala is jelentősen távolodik attól, amivel azonosulni tud. Fiala János szavai szerint 10 pontos skálán ekkorra már csak 3 pontot adott volna arra, mennyire tartotta vállalhatónak, hogy a 168.hu-val azonosítsák. Azt mondta, már korábban, a feltételek korábbi romlásakor is majdnem távozott, de akkor Trencséni Dávid hírigazgatóval való egyeztetésük után végül mégis maradt, Trencséni ugyanis sikeresen közvetített közte és Milkovics között.

Időközben aztán eljött április 3., az országgyűlési választások napja, ami után a feltételek hirtelen tovább rosszabbodtak a vállalatnál. Fiala elmondása szerint eljutottak odáig, hogy végül már ingyen kellett dolgoznia. Egy darabig még tovább gyártotta a műsort, de ezután megszületett benne az elhatározás, hogy önálló doménen, saját maga lesz a műsor gazdája, és végül most a héten jelezte a kiadó vezetésének, hogy nem marad.

Zavaros Fiala János számára, mit is akar kezdeni a céggel Milkovics Pál

Fiala hozzátette, a történtek ellenére örül, hogy az elmúlt időszakban a 168.hu netes műsorgyártásban részt vehetett, és bár nem érti, Milkovics Pálnak voltaképpen mi is a célja a céggel, számára az egész egyre zavarosabb, de legalább olyan technikai stábot ismert meg az együttműködés által, akikkel jó volt együtt dolgozni, mielőtt velük is szakított a vállalat.

Fiala János megemlítette, hogy a kiadótól való távozása előtt megkereste Köves Slomóékat (az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség / EMIH rabiját) is, mivel úgy véli, hogy az EMIH valójában nem teljesen távolodott el a Michaeli Schwartz & Brit Médiából, ahogy azt még 2020 őszén Köves Slomó hangoztatta. Fiala szerint több olyan személy is ott van a cégnél, ami alapján ebben biztos lehet. (A Media1-nek is van ezt sejtető információja.)

Már biztos, hogy lesz műsor, de a pénzügyi háttere csak az év végéig biztosított

Fiala végül hozzátette a Media1 kérdésére, hogy a műsora szeptember 12-i indulásában már biztos, de azt is mondta, hogy a műsort az év végéig saját maga, saját megtakarításaiból is kész lesz finanszírozni, de reméli, hogy szponzorok segítségével ennél tovább is életképes lesz. Azt mondta, biztos benne, hogy jól döntött, mivel nem is csupán anyagi feltételekről van szó, hanem arról, hogy  a 168.hu nem biztosított egy idő után számára megfelelő publicitást, nem számoltak be a műsorával kapcsolatos történésekről, gyakorlatilag alig volt észrevehető. Abban biztos, hogy érdemes volt eljönni, akkor is, ha végül nem lesz sikeres.

Fiala János végül egy önkritikus megjegyzéssel zárta beszélgetésünket: azt mondta, elfogadja, ha valaki bírálja azért, amiért csak most állt fel a cégtől, és talán már előbb meg is kellett volna tennie. Úgy volt vele, hogy hallgat, nem bírálja a 168.hu-t, ha már ott van a műsora. A háttérben időnként megpróbálta elmondani, hogy min kellene változtatni, de erre – Fiala elmondása szerint – nem volt vevő a szerkesztőség, ezért egy idő után ezt is feladta.

A Media1 kereste az ügyben Milkovics Pált is, de egyelőre nem reagált a megkeresésünkre. Ha később megteszi, természetesen szívesen teret biztosítunk számára is az ügy kapcsán, illetve szívesen megkérdeznénk, ő hogyan emlékezik a Fiala Jánossal való együttműködésre és a szakításhoz vezető folyamatra.

Frissítés 19:08

Reagált Milkovics Pál vezérigazgató és Trencséni Dávid hírigazgató

Megérkezett Milkovics Pál vezérigazgató reagálása, sőt rajta kívül Trencséni Dávid hírigazgató is reagált Fiala szavaira. Milkovics és Trencséni reagálása itt érhető el.

Az ügy előzményeiről itt érhető el a Media1 korábbi híre. Itt érhető el egy másik írásunk, ami a 168 Óra kiadójának pénzügyi helyzetével foglalkozott. Korábbi cikkünkből az is megtudhatja, hogy nemrég a 168 Óra hetilap szinte teljes stábját elbocsátották, és külsős, számlás partnerektől vásárolnak írásokat. A Michaeli, Schwartz & Brit Media eközben nyomtatásban is visszahozza hamarosan a Cosmopolitan című licenclapot.

Még több hír érhető el a Media1.hu oldalon. Kérheti híreinket már Telegram applikációval is, hogy azonnal értesüljön a legújabb fejleményekről, csak iratkozzon fel a hírcsatornánkra! Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Fiala János műsorvezető a 168ora.hu munkatársaként az együttműködés 2020 decemberi bejelentésekor. Fotó: 168 / Media1-archívum
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások