fbpx
Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Álhírt közölt az Index, állítja az Európai Bizottság, Ursula von der Leyen és a MOL egyik munkatársa – a portál szerint nem álhír közölni egy információt, ha jelzik, hogy nem biztosak annak hitelességében

Cáfolta és álhírnek nevezte az Európai Bizottság, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bármilyen javaslatot tett volna a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban, ahogy azt az Index, majd ennek nyomán néhány másik médium állította. Az Európai Bizottság mellett a MOL egyik névtelenséget kérő munkatársa és a Bizottság elnökének sajtóirodája is cáfolta a portál által közölteket.

„Ez egy álhír. Von der Leyen elnök soha nem volt kapcsolatban a cikkekben említett vezérigazgatóval, és soha senkinek nem javasolt semmilyen lépést a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban”

– ezt válaszolta az Európai Bizottság magyarországi képviselete a Telexnek arról, hogy valóban Ursula von der Leyen bizottsági elnök tanácsolta-e az ukránoknak: állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé. Von der Leyen elnök saját sajtóirodája ezzel szinte szó szerint megegyező választ küldött:

„Von der Leyen elnök asszony soha nem tett ilyen ajánlást a Barátsággal kapcsolatban, és soha nem állt kapcsolatban senkivel ebben a témában”.

Az ügy előzménye, hogy szerda délelőtt előbb az Index, majd több más kormánypárti lap (Origo, Magyar Nemzet), illetve később a közmédiához tartozó nemzeti hírügynökség, az MTI is lehozta azt az állítást, miszerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen azt javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé. Az Index azt is állította, hogy a MOL nem kíván közvetlenül tárgyalni az ukrán Ukrtransnaftával, mondván: az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető cég megzsarolta a magyar olajipari vállalatot.

A  MOL egy neve elhallgatását kérő munkatársa is cáfolta a kormánypárti lapokban elterjedő állítást arról, hogy zsarolnák őket.

„Baromság az egész. Egy tárgyalás során van olyan, hogy egy fél azt érzi, a másik zsarolja, de az ország ellátásában kulcsfontosságú témáról nem lehet megszakítani a kapcsolatokat. Azok folyamatosak és közelítenek a megállapodás irányába”.

Az álhírt egyébként Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője is felkapta szerdán. Közölte, hogy Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének haladéktalanul tisztáznia kell, valóban kérte-e, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást a Barátság vezetéken.

Frissítés 11:49

Index-vezér: nem közöltünk álhírt

Jelentkezett a Media1-nél Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, aki szerint az általuk a témáról közölt hír nem minősül álhírnek, mivel a szerkesztőség munkatársai jelezték a hírben, hogy bizonytalanok a közölt információ megalapozottságát illetően.

Nem először kérdőjeleződik meg az Index állításainak hitelessége

Az Index hitelessége nem először kérdőjeleződik meg az utóbbi időben. A kormányközeli tulajdonba került portál februárban például kritika nélkül átvette a független újságírók hiteltelenítésével foglalatoskodó és a propagandisták hitelességépítésén fáradozó, zavaros pénzügyi hátterű Transzparens Újságírásért Alapítvány egyik manipulált írását, mely megpróbálta azt a hazugságot elhitetni, hogy egy uniós tanulmány szerint Németországban és Franciaországban rosszabb a médiaszabadság helyzete, mint a sajtószabadság-listákon egyébként kifejezetten rosszul szereplő Magyarországon.

Magyarországon a legrosszabb az uniós országok között a médiaszabadság helyzete

Az Index azután sem kért elnézést a félrevezető állítások átvételéért, hogy a Lakmusz tényellenőrző portál és a Media1 is leleplezte, hogy az alapítvány trükközött a tanulmány ügyében, tehát nem igaz, amit állítottak.

Trükkel veri át az Index és a Transzparens Újságírásért Alapítvány az embereket a magyar médiahelyzetről

A Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztette Index tavaly nyáron a Media1-ről is egy álhírt közölt egy 2019-es NMHH-s üggyel kapcsolatban és annak ellenére, hogy ezt többször tudomására hoztuk és több féle formában is helyreigazítást kértünk, valamint személyesen Fekete-Szalóky Zoltánnal is többször beszéltünk erről, a vonatkozó újságírói etikai kódex előírásai ellenére nem igazították helyre és nem biztosítottak teret a cáfolatnak.

Az Index névtelen szerzője egyébként épp azután közölte a portálunkról a hamis hírt, hogy megírtuk, hogy nem engedte az Index egyik vezetője megjelentetni az időközben elbocsátott főmunkatársuk, Torkos Matild Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölttel még a 2022-es választások előtt készült egyórás nagyinterjúját. Valószínűleg ezen ügyben közölt oknyomozásunkat próbálták megbosszúlni az álhírrel, pedig a mi írásunk úgy készült, hogy megkerestük az Indexet és hivatalosan is magyarázatot kértünk arra, miért nem hozták le a miniszterelnökjelölt sajtósa által már jóváhagyott interjút.

Az Index.hu-hoz és tulajdonosához kapcsolódó írásaink itt találhatók.

Letiltotta az Index vezetése a Márki-Zay Péterrel felvett egyórás nagyinterjút, majd elbocsátották a beszélgetést készítő súlyos beteg főmunkatársat

Újabb nagy távozás az Indexnél: fideszes laptól érkeztek új munkatársak

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

Věra Jourová: “We see a wide range of issues in Hungary” (Interview)

Megszólalt a BRFK az Index és Mészáros Lőrinc kapcsolatát leleplező hangfelvételek publikálása után indult nyomozás ügyében

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalálhat minket a Facebookon is.

Borító: Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: Etienne Ansotte (Európai Bizottság hivatalos oldala)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások