fbpx
Márki-Zay Péter.

Letiltotta az Index vezetése a Márki-Zay Péterrel felvett egyórás nagyinterjút, majd elbocsátották a beszélgetést készítő súlyos beteg főmunkatársat

A Media1 megtudta, hogy az Index egyik legfőbb vezetője megakadályozta az áprilisi országgyűlési választásokat megelőzően Torkos Matild, az Index egyik főmunkatársának Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a lapvezetés tudtával felvett, majd az interjúalany sajtósa által jóváhagyott, lektorált kész interjú megjelenését. Úgy tudjuk, azzal hitegették az újságírót, hogy majd publikálják az interjút az ellenzéki jelölttel, ha Orbán Viktor is interjút ad, amire azonban nem került sor. Az interjút készítő, súlyos betegséggel küzdő, nemrég kórházi kezelésen is áteső szenior újságírót, amint arra az első adandó alkalom nyílt, nem épp humánus körülmények között pár napja, a betegszabadsága lejárata utáni napon elbocsátották. Az Index vezetősége a Media1 érdeklődésére azt mondta: 48 órát kér, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Megkerestük az érintetteket és több más, az ügyre közeli rálátással bíró személlyel is beszéltünk most következő cikkünk elkészítését megelőzően.

A Media1 információi szerint a néhány nappal ezelőtt, súlyos betegsége miatti hosszú betegszabadsága lejártával „átszervezésre” hivatkozva elbocsátott Torkos Matild újságíró tavasszal, még az áprilisi választások előtt – több más fontos politikai szereplő interjúalanyhoz hasonlóan – nagyinterjút kért Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttől is. Fleck Zoltán és más ismert személyekhez hasonlóan MZP kötélnek is állt, tehát elvállalta, hogy válaszol a lapnál 2020 óta főmunkatársi pozícióban lévő szenior újságírónak, Torkos Matildnak.

Torkos Matild
Torkos Matild, az Index néhány napja elbocsátott főmunkatársa. Fotó: valasztas.hu

A Media1 úgy tudja, hogy az interjú Torkos Matild és Márki-Zay Péter között rendben lezajlott, az azonban sohasem jelenhetett meg, és ez egyáltalán nem Torkos Matildon múlott.

Az interjú letiltása súlyosan ellentmond minden szakmai érvnek, hiszen az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel készített beszélgetést kétségkívül sokan olvasták volna, pláne, hiszen az országgyűlési választásokat megelőző időszakban jelentősen érzékelhető volt a politikai témák iránti érdeklődés. Úgy tudjuk, Torkos Matild a főnökei tudtával készítette el az interjút.

Márki-Zay Péter sajtósa vissza is küldte a jóváhagyott interjút az Indexnek

Péterfi Judit, aki Márki-Zay Péter sajtósaként az interjú szervezésében közreműködött, lapunk érdeklődésére csütörtökön reggel megerősítette, hogy valóban kért egy interjút tavasszal Márki-Zaytól az Index, és a beszélgetésre az áprilisi országgyűlési választási kampány finisében sűrű programja ellenére legkevesebb egy órát szentelt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki válaszolt Torkos Matild kérdéseire, és sor került az interjú lektorálás utáni jóváhagyására is. Péterfi azt mondta kérdésünkre, hogy hozzájuk annyi jutott el, hogy „egy főnök” az Indexnél akadályozta meg a megjelenést az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel.

Péterfi Judit, aki Márki-Zay Péter miniszterelnökjelöltsége idején a politikus sajtókapcsolati feladatokat ellátta, emlékszik az esetre
Péterfi Judit jól emlékszik az esetre

Az újságíró hitegetésével próbálták elkenni a súlyos cenzúrabotrányt

A Media1 más forrásból úgy tudja, hogy egy ideig az Indexben azzal próbálták hitegetni az időközben egyre súlyosabb beteggé váló és ezért egy idő után kórházi beavatkozásra szoruló, súlyos műtéten áteső, betegszabadságra vonuló újságírót, hogy az interjú később megjelenhet, de csak abban az esetben, ha a Márki-Zay-interjú mellé a lapvezetés össze tud hozni egy interjút Orbán Viktorral is. Orbán-interjú azonban nem lett, így aztán az ellenzék jelöltjével sem publikálhatták az addigra már leokézott, egyébként információink szerint konfrontatív kérdéseket is szép számban tartalmazó beszélgetést.

Az Index.hu portál riporteri mikrofonja
Az Index.hu portál riporteri mikrofonja. Fotó: Media1 / olvasónktól

Cenzúra után jött az újabb megalázás

Ezt követte végül az a fejlemény, hogy miután az Index főmunkatársa, Torkos Matild most, néhány nappal ezelőtt visszatért a betegszabadságáról, munkahelyén azzal fogadták, hogy elbocsátják. Erről az elbocsátásról az Index vezérigazgatója, Starcz Ákos azt mondta pár nappal ezelőtti megkeresésünkre, hogy nem kommentálnak belső átszervezéseket, azt belügynek tartják – lásd válaszukat bővebben IDE kattintva. Arra a kérdésre egyáltalán nem reagáltak, hogy mennyiben humánus egy súlyos betegséggel küzdő, műtét után visszatérő újságírót rögtön a betegszabadság lejárta utáni első munkanapon kirúgni. A Media1 egyébként úgy tudja, hogy átszervezésre hivatkozik a cég, de ennek néhány körülmény (így a újságíró védett kora) ellentmond.

Az Index egyelőre nem tagad, hanem 48 órán át gondolkodik a válaszon

Megkerestük az ügyben az Index szerkesztőségét is még szerdán azzal a kérdéssel, hogy megelőzte-e Torkos Matild újságíró elbocsátását egy letiltott exkluzív interjú Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel, és hogy ezt miért nem engedte megjelentetni az Index vezetése, illetve a történtek mennyiben egyeztethetők össze a szólás- és sajtószabadsággal. Megkérdeztük azt is, hogy Torkos Matild elbocsátásának van-e köze az interjúval történtekhez, vagy puszta véletlen egybeesés-e, hogy épp betegszabadsága előtt történt mindez.

Az Index.hu szerkesztősége.
Az Index.hu szerkesztősége korábban. Fotó: Media1 / olvasónktól / archív

Gyors választ kértünk, azonban az Index / Indamedia sajtóirodája Indamedia Press aláírással ellátott levélben azt jelezte részünkre, hogy 48 óra türelmi időt kérnek, hogy választ adjanak a történtekre.

Tekintettel azonban arra, hogy válaszukból nem derült ki, hogy mi indokolja a két napos várakoztatási időt (ennek lejárata péntek estére esne), semmilyen ezzel kapcsolatos méltányolható körülményre nem utalnak, így cikkünk publikálását nem tartottuk vissza addig, viszont jeleztük, hogy természetesen ha végül hajlandók lesznek válaszolni az ügy hátterével kapcsolatban, azaz van mondanivalójuk a történtekről, arról készséggel beszámolunk egy újabb cikkben és cikkünk frissítésével. (FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenése után bő fél nappal, kérdéseink elküldése után mintegy 24 órával, csütörtök kora este befutott egy reagálásuk, amit alább és külön cikkben közlünk.)

De először is szó szerinti formában az, hogy milyen válasz érkezett szerda este az ügy kapcsán:

Tisztelt Szalay Dániel!

Köszönjük megkeresését, kérdéseivel kapcsolatban 48 órán belül megküldjük válaszunkat.

Üdvözlettel,

Indamedia Press

A csütörtök esti válaszuk:

„Az Index.hu Zrt. a Media1 oldalán megjelent írással kapcsolatban a következőket kívánja reagálni. Határozottan visszautasítjuk, hogy bármelyik munkatársunk munkaviszonyának megszüntetésében a szakmai okokon kívül egyéb más tényezők is szerepet játszanak. Minden szerkesztőség szakmai vezetésének joga és feladata, hogy a lapkészítés belső irányelveinek megfelelően határozza meg a kiadvány tartalmát. Ezzel kapcsolatban minden olvasói kritikát örömmel fogadunk, és lehetőség szerint a konstruktív észrevételeket be is építjük a tartalomkészítés folyamatába. A szerkesztőség az Index autonóm szervezeti egysége, így a szerkesztőség vezetésének tartalommal, tartalomszervezéssel és szerkesztőségen belüli feladatmegosztással kapcsolatos döntéseit semmilyen módon nem kívánjuk kommentálni sem most, sem a jövőben. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy számunkra a legfontosabb az olvasói elégedettség. Jelenleg az Index az egyik legolvasottabb hazai közéleti portál, naponta csaknem 1 millió felhasználó olvassa híreinket. Ennek a dinamikusan növekvő olvasótábornak a mérete a legjobb és legfontosabb visszajelzés a szerkesztőségünk által elvégzett munka minőségére. A Media1-en megjelent anyag pontatlanságait, egyes ténybeli tévedéseit jelenleg jogi szempontból vizsgáljuk, és ezt követően döntünk a további lépésekről.”

Összefoglalva tehát kijelenthető, hogy az Index 24 óra alatt sem cáfolta meg, hogy nem engedte megjelenni a főmunkatársa által készített interjút, ehelyett az ezt feltáró honlapot fenyegeti jogi lépésekkel meg nem nevezett pontatlanságokra hivatkozva, majd a közleményt az Index látogatottságával kapcsolatos reklámozásra felhasználva. A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) egyébként a tegnapi napra 833.000 hazai olvasót (real users) mért, ami közel kétszázezerrel marad el az Index közleményében említett csaknem 1 milliós napi adattól, ami persze így is nagyon jelentős, gratulálunk is hozzá, de épp ezért lenne fontos, hogy a portál mielőbb tisztázza az elbocsátás és a Márki-Zay interjú cenzúrájának ügyét mellébeszélések és fenyegetőzések nélkül.

Tehát továbbra is (ismételten) kérdezzük: miért nem jelenhetett meg a főmunkatárs által felvett, majd Márki-Zay Péterék által jóváhagyott interjú? Ez mennyiben illeszkedik a sajtó- és véleményszabadságba?

Megjegyezzük: mi nem állítottuk, hogy az elbocsátás és az interjút érintő cenzúra között összefüggés van, csupán kérdeztük, hogy véletlenek-e az ezzel kapcsolatos időbeli egybeesések.

Az újságíró nem mondhatja el, mi történt

A Media1 szerette volna minderről megkérdezni Torkos Matildot is, akit ezek szerint tavasszal először aláztak meg, hogy nem jelenhetett meg az interjúja, másodszor pedig most júliusban azzal, hogy súlyos betegsége miatti betegszabadságáról visszatérve, gyakorlatilag az első adandó alkalommal, első munkanapján váltak meg tőle, de csakúgy mint néhány napja, most is udvariasan, de nagyon határozottan elzárkózott attól, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

Ez persze érthető, hiszen az Indexnél olyan szigorú titoktartási kötelezettségeket tartalmazó szerződéseket íratnak alá a munkatársakkal, hogy amennyiben bárki bármit megoszt például a távozása körülményeivel kapcsolatban, annak súlyos anyagi konzekvenciái lehetnek.

Cikkünk elkészítését megelőzően egyébként több más, az Indexre közeli rálátással bíró forrással is beszéltünk. Tőlük tudjuk azt is, hogy Torkos Matildot nem először próbálták kipiszkálni a szerkesztőségből, és ez már 2021-ben is felmerült.

Akivel csak beszéltünk, mindenki felháborodottan beszélt arról, ahogy az Index Torkos Matilddal bánt,  és arról, ami a Márki-Zay Péter interjúval történt.

Egyébként Torkos Matild ugyancsak újságíróként dolgozó fia, épp néhány héttel ezelőtt, júniusban távozott az Indextől.

Frissítés 17:05
Megszólalt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet elnöke, aki arról beszélt a Media1-nek, hogy szerinte egy védett korú személy nem bocsátható el átszervezésre hivatkozva, ezért azt javasolja, Torkos Matild konzultáljon egy munkajogásszal.

Frissítés 18:32

Hírünket az Index nagyjából kérdéseink után 24 órával beérkező újabb válaszával frissítettük.

További hírek érhetők el a Media1.hu portálon.

Megtalál minket Facebookon is. Feliratkozhat hírszolgáltatásunkra Telegramon is.

Borító: Márki-Zay Péter. Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások