fbpx
BRFK, rendőrség

Megszólalt a BRFK az Index és Mészáros Lőrinc kapcsolatát leleplező hangfelvételek publikálása után indult nyomozás ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének a Media1-nek adott tájékoztatása szerint gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor a több hónapja tartó, a BRFK által folytatott nyomozásban, ami azután indult meg, hogy nyilvánossá vált egy hangfelvétel arról, hogy Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője arról beszél, hogy szerinte elvárható, hogy Mészáros Lőrinc 100 milliója miatt ne írjanak meg bizonyos témákat, vagy legalább ne olyan hangsúlyosan.

Korábban a Media1 már beszámolt arról, hogy amikor a Direkt36 leközölte idén márciusban azokat a leleplező hangfelvételeket, amelyeken Fekete-Szalóky Zoltán, az Index jelenlegi főszerkesztője arról beszélt egy beszélgetés során, hogy a Mészáros Lőrinc által a kiadónak juttatott 100 millió forintért elvárható, hogy ne írjanak meg bizonyos ügyeket, illetve ne olyan hangsúlyosan, akkor a felvételt publikáló oknyomozó műhelyt büntetőfeljelentéssel fenyegette meg az Index.

Az Index.hu portál riporteri mikrofonja
Az Index.hu portál riporteri mikrofonja. Fotó: Media1 / olvasónktól

Az Index a Direkt36 felvételének megjelenésekor valóban a rendőrséghez fordult

Pénteken a Media1 az Index.hu Zrt.-től kapott válasz alapján már beszámolt arról is, hogy 2022. március 18-án (tehát épp aznap, amikor a Direkt36-on különböző leleplező hangfelvételek megjelentek – megj. a szerk.) valóban feljelentést tett az Index.hu Zrt. a Btk. 219.§ szerinti személyes adattal való visszaélés, valamint a Btk. 418.§ szerinti üzleti titok megsértése bűncselekmény miatt a Budapest III. Kerületi Rendőrkapitányságon, majd az ügyet a rendőrség áttette a BRFK-ra, ahol az ügyben a nyomozást elrendelték és a nyomozás folyamatban van. Hozzátette az Index, hogy az ügy jelenlegi állásával kapcsolatban a nyomozás lefolytatásában illetékes hatóság adhat felvilágosítást. Hangsúlyozta az Index, hogy

„a feljelentést nem kifejezetten és kizárólagosan a Direkt36-on megjelent cikk kapcsán, hanem az elmúlt években történt, nagy kárt okozó üzleti titoksértésekre is kiterjedően tettük meg.”

BRFK: A nyomozás még folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt

Mivel az Index azt nem tudta megmondani, hogy áll a nyomozás, a Media1 pénteken a BRFK sajtóügyeletéhez fordult az ügy státuszával kapcsolatos felvilágosításért, ahonnan a hétvégén ezután a következő válasz érkezett:

„Tájékoztatjuk, hogy a Budapesti-Rendőr-főkapitányság személyes adattal visszaélés és üzleti titok megsértése miatt rendelt el nyomozást, ami továbbra is folyamatban van. Válaszadásunkig gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Ha később érdemi fejlemény derül ki a 4 hónappal ezelőtti feljelentés ügyében, arról a Media1 természetesen beszámol még.

A Direkt36 által közzétett hangfelvételeken egyébként nem csak Mészáros Lőrincről esett szó: Gerényi Gábor szavaiból például a lapra gyakorolt politikai nyomásgyakorlásról is sok minden kiderült és beszélt Rogán Antal fideszes politikusról is.

Ha kíváncsi a témáról Pethő Andrással, a Direkt36 újságírójával készített korábbi részletes podcastos beszélgetésünkre, akkor ITT hallgathatja meg.

Letiltások az Indexen

A napokban írta meg a Media1, hogy nem engedte az Index egyik vezetője publikálni idén, az országgyűlési választások előtt Torkos Matild, a lap azóta elbocsátott főmunkatársának Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel készített exkluzív nagy interjúját. Azóta egyébként az interjút készítő Torkos Matildtól átszervezésre való hivatkozással megváltak annak ellenére, hogy Torkos védett korúnak minősül, így a Sajtószakszervezet elnöke szerint nem lenne elbocsátható ilyen indokkal.

Az Indexet tulajdonló Indamedia sajtóirodája arra, hogy mit gondolnak arról, hogy egy védett korú munkavállaló elbocsátható-e jogszerűen, ezt írták a Media1 érdeklődésére:

„Ahogy a korábbiakban többször is jeleztük, a személyügyi változásokat az Index belső ügyként kezeli, és nem kívánja kommentálni. Általánosságban elmondható, hogy a munkáltató és a munkavállalók közötti esetleges jogviták a két félre tartoznak. Amennyiben egy munkavállaló sérelmezi a munkaviszonya megszüntetését, akkor a Munka Törvénykönyvében foglaltak szerint munkaügyi jogvitát kezdeményezhet, bírósághoz fordulhat. Ez a lehetőség a konkrét ügyben is nyitva áll a munkavállaló előtt.”

Egy másik esetben Vona Gábor, a Jobbik volt elnökének egyik cikkét pillanatokon belül eltüntették az Index címlapjáról.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Lájkolja és kövesse be a Media1 Facebook-oldalát, és kérje híreinket Telegramon is, hogy ne maradjon le a legújabb történésekről!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások