fbpx
Az Index.hu portál riporteri mikrofonja

Helyreigazítási kérelemmel fordultunk az Indexhez a Media1-et lejáratni próbáló valótlan tényállítások miatt

Az Index által a Media1-ről közölt valótlanságok helyreigazítására szólítottuk fel a portált, mely egyébként az elmúlt években, de még néhány héttel ezelőtt is rendszeresen felhasználta a Media1 tartalmait, most mégis úgy tett, mintha tényszerű közlés vagy állítás „csak elvétve” kapna helyet az Media1 írásaiban, és a valóságot meghazudtolva azt állította, hogy nem felelt meg a valóságnak egy 2019-es, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kapcsolatos cikkünk.

Egy néhány nappal ezelőtt az Index.hu-n megjelent, lapunkat támadó írásban – melyet azután tett közzé, hogy feltártuk, nem engedte az újság egyik vezetője megjelentetni a Márki-Zay Péterrel készült tavaszi választási exkluzív interjút – a portál olyanokat állított, hogy a Media1 úgymond „rendszerint elrugaszkodik a tényektől és a valóságtól”, illetve a Media1-en úgymond „tényszerű közlés vagy állítás elvétve kap helyet az írásokban”, illetve „álhíreket” közlünk. Az egyébként a Media1 híreit gyakorta átvevő, felhasználó Index portál a velünk kapcsolatos súlyos állítása alátámasztására a Media1-en mostanáig megjelent közel 8 ezer különböző írásunkból egyetlen konkrétabbnak beállított példát próbált meg felhozni (ám azt is sikertelenül), arra, hogy nálunk úgymond csak elvétve olvasható tényszerű közlés.

Az Index által felhozott példa az volt, amikor is 2019-ben lapunk megírta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak ellenére, hogy jeleztük a hatóságnak, hogy részt kívánunk venni az egyik sajtóeseményén és ennek érdekében egy weboldalon regisztráltunk is (amiről képernyőképet is készítettünk), ám regisztrációnkat a hatóság később állítólagos helyhiányra hivatkozva elutasította, és csak azért tudtunk végül mégis bejutni és tudósításunkat elkészíteni, mert egy másik szerkesztőség, az Infovilág főszerkesztője átadta részünkre az érvényes regisztrációját, így ekkor már nem hivatkozhatott a hatóság helyhiányra. Ezek után a sajtóeseményre ezzel a csellel bejutva fényképpel igazoltuk azt is, hogy a sajtóeseménynek helyet biztosító tanácsteremben bőven volt még szabad hely is, több szék üresen maradt, nem volt tehát igaz, amit az NMHH állított, hogy nem volt hely.

Az Index azonban – melynek anyavállalata, az Indamedia azóta felsővezetői szinten személyi összefonódásba került az NMHH-val, így már nem tekinthető a médiahatóságtól független szereplőnek – egy néhány nappal ezelőtti írásában az évekkel ezelőtti ügyről a témában nem épp korrekten eljáró médiahatóság – a Media1 által évekkel ezelőtt tételesen megcáfolt – közleményét alapul véve tényként azt állította, hogy az ügyben a Media1 már nem sokkal az indulásakor is valótlanságokat állított. Az Index az NMHH-s, a Media1 által évekkel ezelőtt megcáfolt manipulatív tartalmú közleményére hivatkozott, és azt elhallgatta, hogy a közleményre még 2019-ben reagáltunk és az abban leírtakat egyébként megcáfoltuk.

Hivatalos úton az alábbi helyreigazítási szöveg közzétételére szólítottuk fel az Index.hu-t:

„HELYREIGAZÍTÁS
Internetes oldalunkon valótlanul állítottuk, hogy a Media1 szakportál indulása után röviddel, 2019-ben Szalay Dániel valótlanságokat állított egyik írásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyik sajtóeseményére történő regisztráció elutasításával összefüggésben. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a Media1 címadásaival rendszerint elrugaszkodik a tényektől és a valóságtól. Ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy a Media1 anyagai pontatlanságot tartalmaztak. Valótlanul állítottuk továbbá azt, hogy tényszerű közlés vagy állítás elvétve kap helyet az Media1 írásaiban.”

Az Index a ránk vonatkozó valótlan tényállításokat egyébként azután tette közzé egy lejárató anyagban, hogy feltártuk: az Index egyik vezetője nem engedte megjelentetni Torkos Matild főmunkatárs kész, lektorált és jóváhagyott interjúját Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel tavasszal, sőt az interjú azóta sem jelenhetett meg, Torkost ráadásul néhány hete védett kora ellenére elbocsátották.

A Márki-Zay interjú ügyében történtekre a Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztette Index azóta sem adott magyarázatot, hanem a fenti, ismeretlen szerzőtől származó, Index aláírással megjelent valótlanságokat tartalmazó lejárató célzatú írással próbálta meg portálunkat hitelteleníteni.

Nem csak valótlan állításokkal próbálják lapunkat nehéz helyzetbe hozni

Az Index mostani vezetése egyébként nem csak velünk kapcsolatos valótlanságok közlésével, de más módon is próbálja a tartalomszolgáltatói munkánkat megnehezíteni. Az Index lapigazgatója idén év eleje óta az a Varga Endre volt MNB-s osztályvezető, aki nemrég jelentős pénzösszeget, félmillió forint sérelemdíjat, valamint további 53 ezer forint eljárási és ügyvédi díjat próbált követelni lapunktól, amiért a Totalcar élére történő ügyvezetői kinevezésekor és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) élére történő megválasztásakor megírt vele kapcsolatos karrierhírünket egy őt ábrázoló portréfotó közlése miatt, mivel szerinte ezzel úgymond megsértettük a képmáshoz fűződő jogait – álláspontunk szerint azonban teljes mértékben megalapozatlan a követelése, mivel az MTE elnökeként szakmai közszereplőnek minősül, akinek tűrnie kell a nyilvánosságot, így képmásának közlését is. Ezt erősítette meg a minap Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke is, aki vele készült interjúnkban abszurdnak nevezte az indexes, totalcaros vezető követelését, és kijelentette, ha Varga nem tudja elfogadni, hogy közszereplőként a sajtóban fénykép is megjelenik róla, akkor váltson olyan szakmára, ahol a munkáját nem a nyilvánosságban kell végeznie.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások