Mediaworks

A fideszes sajtóholding újabb lapját kényszeríti leállásra a koronavírus, eközben a MÚOSZ után a miniszterelnök kedvenc újságírója is felemeli szavát a kata mentesség kiterjesztéséért

A Mediaworks/KESMA úgy döntött, a Nemzeti Sport vasárnapi kiadása és a Képes Sport, továbbá a FourFourTwo után leállítja a BRAVO című ifjúsági lapjának megjelenését is. Eközben a MÚOSZ elnöke után immáron Szöllősi György, a miniszterelnök kedvenc lapja, a Nemzeti Sport lapigazgatója és egyben a sportújságíró-szövetség köztudottan erős politikai beágyazottsággal rendelkező elnöke is azért próbál lobbizni a kormánynál, hogy az terjessze ki a szabadúszó újságírókra, fotóriporterekre is a kata mentességet, mert már a túlélésért folyik versenyfutás az iparágban.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Media1 egyik olvasója hívta fel a figyelmünket arra, hogy a fideszes sajtóholding, a KESMA / Mediaworks alá tartozó BRAVO című ifjúsági lap Facebook-oldalán megjelent egy felhívás, amiből kiderül, hogy a Mediaworks 2020 áprilisától felfüggesztette az 1992 óta a magyar médiapiacon jelenlévő BRAVO magazin kiadását.

A járvány után térhet vissza a BRAVO

A felhívás szerint csak átmeneti, a koronavírus-járvány idejére vonatkozó leállásról van szó, vagyis azt tervezik, visszatérhetnek majd a médiapiacra, ha túl leszünk a nehézségeken.

Azt írják, hogy a rendkívüli helyzet után az előfizetések automatikusan meghosszabbodnak a kieső időszakkal. Amennyiben azonban az olvasóknak ez a lehetőség nem felel meg, kérhetik az előfizetési díjak időarányos visszatérítését is. Ehhez április 24-ig az érintetteknek fel kell hívnia a kiadót a +36-46-998-800-as telefonszámon, vagy e-mailt kell küldeniük az [email protected] e-mail-címre, ahol minden, a visszafizetéssel kapcsolatos tudnivalóról tájékoztatást megadnak.

A BRAVO stábja azt ígéri, a leállás alatt a Facebookon, és az Instagramon továbbra is aktívak maradnak. Emellett így biztatják az olvasókat:

„Ne szomorkodjatok, túl leszünk ezen a kemény időszakon, és utána folytatjuk a magazint is, szóval most nem is búcsúzunk el. ☺️ Veletek vagyunk, figyelünk rátok, maradjatok otthon és vigyázzatok magatokra! ❤️ Nagy ölelés! 👐🏻 BRAVO CREW”

A MÚOSZ után a Nemzeti Sport lapigazgatója is felemeli szavát, hogy kapjanak kata mentességet az újságírók és fotóriporterek

Mint arról a Media1 múlt héten már beszámolt, a koronavírus-járvány miatt ugyancsak a Mediaworks bizonytalan ideig nem nyomtatja ki Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc napilapja, a Nemzeti Sport vasárnapi kiadását sem, és szünetelteti a médiaóriás a FourFourTwo, valamint a Képes Sport című lapok megjelenését is.

Ennek kapcsán Szöllősi György lapigazgató az ATV Start vendégeként a minap arról beszélt, hogy bár a kormányzat eddigi lépései jelentenek ugyan segítséget a média világában dolgozók számára, de neki személyesen is fel kell most emelnie a szavát, hogy az újságírókra, fotósokra is terjesszék ki a kata mentességet, hiszen a szabadúszókat is érzékenyen érinti a világjárvány. (A Nemzeti Sport is sok szabadúszóval dolgozik együtt.) Hozzátette, versenyfutás zajlik most a túlélésért.

Korábban a Media1 írta meg, hogy miközben a focisták vagy épp a szerencsejáték-fogadással foglalkozó vállalkozások átmeneti könnyítésként mentesülnek a kisvállalkozókat sújtó tételes adó megfizetésétől, ez nem vonatkozik az újságírókra, fotósokra, korrektorokra, hírügynökségi szolgáltatókra, vagy épp a saját honlapot üzemeltetőkre, holott őket is nagyon érzékenyen érinti a válság. Nem sokkal később Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke is megszólalt a kata mentesség érdekében. A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is jelezte, nem véli elegendőnek a média területnek biztosított kedvezményeket. Ők amiatt írtak levelet a kormányzatnak, hogy az ekhós újságírókra is terjesszék ki a járulékmentességet. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) pedig azt kérte, hogy a reklámszakma is kapjon segítséget, hiszen több mint 100 ezer ember megélhetése került most veszélybe a gazdaság leállítása miatt.

Nem jelent meg a Médiapiac nyomtatott kiadása, digitálisan ingyen elérhetővé tették a tartalmaikat

Egy másik kiadót, a Médiapiac Kft.-t sem kíméli a világjárvány. A kiadó tulajdonosa hírlevélben értesítette az olvasókat, hogy ezúttal nyomtatott kiadás helyett digitálisan tették közzé a lap tartalmát. A lapozható és letölthető újság ingyenesen érhető el a Médiapiac honlapján. A kiadó rendezvény üzletága is szerencsétlenül járt, ugyanis épp most lenne az éves nagy konferenciájuk, amit azonban már nem tudtak megtartani az országos veszélyhelyzeti korlátozások bevezetése miatt.

Leépítés az Indexnél, bérvágás a Central Médiacsoportnál és a HVG-nél, szünetelő Pesti Hírlap, Pesti EST, ritkuló VOX

Mint arról korábban a Media1 beszámolt: az egyebek mellett a 24.hu-t és az NLC-t működtető, illetve például a Nők Lapját és a Story magazint is megjelentető Central Médiacsoport Zrt. és a HVG Zrt. is bércsökkentést léptetett életbe a világjárvány okozta gazdasági helyzet miatt.

Az Index.hu Zrt.-nél 4-5%-os létszámcsökkentést hajtottak végre. Mindegyik említett szereplő ezenkívül megvágja az egyéb költségeit, spórolnak, ahol csak lehet, mivel a hirdetési bevételeik visszaesésétől tartanak.

Szünetel a január óta üzemelő Pesti Hírlap megjelentetése, bár az interneten próbálkoznak a túléléssel, de jelentős személyi változásokra, köztük Kerényi György alapító-főszerkesztő távozására és leépítésre  is sor került, ami újságírókat, szerkesztőket, fotósokat, tördelőket is érint.

A Pesti Hírlap nyomdában
A Pesti Hírlap nyomdában, korábban, még a járvány előtti békeidőkben

Ugyancsak szünetel a Pesti EST. Egy ideig úgy volt, hogy a VOX Magazin is teljesen leáll, de az HBO felkarolta a mozis magazint, és így úgy tűnik, tovább tudnak működni, igaz, megritkulnak a megjelenések, és havi helyett kéthavi lapként működnek tovább.

A rádiók is küzdenek

A Media1 úgy tudja, több rádiónál is nagyon súlyos nehézségek vannak. Van, ahol már a műsorvezetőkön spórolnak, miután elvesztették a hirdetőik egy részét a rendezvények leállása, illetve a kijárási korlátozások következtében.

A Manna FM stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Szalay Dániel, Media1
Az egyik budapesti rádió stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Media1

Úgy tudjuk, több rádió levelet írt már a Médiatanácsnak, kérve a grémiumot, hogy a helyzetre tekintettel tekintsen el az esedékes médiaszolgáltatási díj megfizetésétől. A médiahatóság részéről azonban csak annyit reagáltak ezzel kapcsolatban a Media1-nek, hogy ha ilyesmi döntést hoznának, arról majd beszámolnak.  Erre az elmúlt hetekben nem került sor, ma viszont épp ezekben a percekben jelentették be, hogy úgy határoztak, valamiféle könnyítést biztosítanak. A részletekről hamarosan egy külön hírben számolunk be, de az már most látszik, hogy nem díjmérséklésről van szó, hanem  a támogatott médiaszolgáltatók támogatási feltételeire vonatkozó teljesítések feltételeiről.

Épp most derült ki, hogy a Magyar Posta holnaptól a járvány miatt korlátozza a lapterjesztést, így mostantól hétvégente csak 82 településre jutnak majd el a hétvégi újságok, a többi településen élők csak a következő munkanapon, hétfőn kapják meg a hétvégi számokat.

További hírek találhatók a Media1 oldalán.

Borító: a KESMA/Mediaworks központja. fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!