fbpx
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1

MÚOSZ: Kapjanak az újságírók és a fotósok is kata mentességet a járvány idejére, hogy ne váljon a sajtószabadság maradéka is a koronavírus áldozatává!

A legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség közleményben fejezte ki aggodalmát, amiért a miniszterelnök az újságírókra és fotósokra, korrektorokra, a médiavilág kényszervállalkozóira nem terjesztette ki a koronavírus miatti kata mentességet.

„A sajtószabadság maradéka is a koronavírus áldozata lehet” – erre figyelmeztet Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke azután, hogy ma a Media1 ma délelőtt megírta: a kormány nem biztosít kata mentességet az újságíróknak és a fotósoknak, holott a média szektort is súlyosan érinti a koronavírus-világjárvány. Van olyan fotós, aki eddig esküvőket fotózott, de bevétele egyik pillanatról a másikra nullára zuhant a rendezvényekre vonatkozó korlátozások következtében, ráadásul a sajtópiac több szereplője is kénytelen volt felfüggeszteni működését, így lapoknak sem tud most fotózni.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a Media1-nek ezt írta a hír kapcsán:

„A sport, és azon belül a futball már járulékmentességet kapott a járvány miatt, az újságírás azonban – a kormány hangzatos, bár félreérthető ígéretei ellenére – nem, holott a kormányfüggetlen sajtó nyilvánvalóan a legsérülékenyebb ágazatok közé tartozik. A közmédián illetve a KESMA-n kívül, valamilyen mikrovállalkozási formában dolgozó magyar újságírók, fotósok, korrektorok sokaságát érinti, hogy a bevételeik egyik napról a másikra eltűntek, a közterheket viszont változatlanul fizetniük kell. Azaz a focistáknál már van teherkönnyítés, a köztájékoztatásban dolgozó – gyakran kényszervállalkozó – sajtómunkásoknál nincs.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke hozzátette:

„Magyarország a Freedom House és a Riporterek Határok Nélkül listáján így is évek óta a szabad sajtót nélkülözni kényszerülő országok közé tartozik,  tartunk tőle, hogy az idei évben tovább zuhanunk majd lefelé. A MÚOSZ értetlenül áll azelőtt, hogy miközben a kormány a nagy – és jellemzően kormányközeli – médiavállalatok kieső bevételeinek kompenzálását ígérte, a sajtómunkásokat kihagyta a köztehermentességről szóló rendeletből. Reméltük ugyanis hogy a kormányintézkedések tényleges célja nem cégtulajdon, hanem a dolgozók megmentése. A demokrácia működése a magyar alkotmány szerint is elképzelhetetlen a tájékoztatás pártatlansága és sokszínűsége nélkül. Kérjük, hogy az intézkedést haladéktalanul terjesszék ki a fotózásból, a tartalomszolgáltatásból és az újságírásból élőkre is”

– zárul Hargitai Miklós a Media1-hez eljuttatott nyilatkozata.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke egy korábbi rendezvényen. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások