Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1

MÚOSZ: Kapjanak az újságírók és a fotósok is kata mentességet a járvány idejére, hogy ne váljon a sajtószabadság maradéka is a koronavírus áldozatává!

A legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség közleményben fejezte ki aggodalmát, amiért a miniszterelnök az újságírókra és fotósokra, korrektorokra, a médiavilág kényszervállalkozóira nem terjesztette ki a koronavírus miatti kata mentességet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

„A sajtószabadság maradéka is a koronavírus áldozata lehet” – erre figyelmeztet Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke azután, hogy ma a Media1 ma délelőtt megírta: a kormány nem biztosít kata mentességet az újságíróknak és a fotósoknak, holott a média szektort is súlyosan érinti a koronavírus-világjárvány. Van olyan fotós, aki eddig esküvőket fotózott, de bevétele egyik pillanatról a másikra nullára zuhant a rendezvényekre vonatkozó korlátozások következtében, ráadásul a sajtópiac több szereplője is kénytelen volt felfüggeszteni működését, így lapoknak sem tud most fotózni.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a Media1-nek ezt írta a hír kapcsán:

„A sport, és azon belül a futball már járulékmentességet kapott a járvány miatt, az újságírás azonban – a kormány hangzatos, bár félreérthető ígéretei ellenére – nem, holott a kormányfüggetlen sajtó nyilvánvalóan a legsérülékenyebb ágazatok közé tartozik. A közmédián illetve a KESMA-n kívül, valamilyen mikrovállalkozási formában dolgozó magyar újságírók, fotósok, korrektorok sokaságát érinti, hogy a bevételeik egyik napról a másikra eltűntek, a közterheket viszont változatlanul fizetniük kell. Azaz a focistáknál már van teherkönnyítés, a köztájékoztatásban dolgozó – gyakran kényszervállalkozó – sajtómunkásoknál nincs.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke hozzátette:

„Magyarország a Freedom House és a Riporterek Határok Nélkül listáján így is évek óta a szabad sajtót nélkülözni kényszerülő országok közé tartozik,  tartunk tőle, hogy az idei évben tovább zuhanunk majd lefelé. A MÚOSZ értetlenül áll azelőtt, hogy miközben a kormány a nagy – és jellemzően kormányközeli – médiavállalatok kieső bevételeinek kompenzálását ígérte, a sajtómunkásokat kihagyta a köztehermentességről szóló rendeletből. Reméltük ugyanis hogy a kormányintézkedések tényleges célja nem cégtulajdon, hanem a dolgozók megmentése. A demokrácia működése a magyar alkotmány szerint is elképzelhetetlen a tájékoztatás pártatlansága és sokszínűsége nélkül. Kérjük, hogy az intézkedést haladéktalanul terjesszék ki a fotózásból, a tartalomszolgáltatásból és az újságírásból élőkre is”

– zárul Hargitai Miklós a Media1-hez eljuttatott nyilatkozata.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke egy korábbi rendezvényen. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.