fbpx
koronavírus, maszk, járvány

Koronavírus: Létszámleépítés az Indexnél, bércsökkentés a HVG-nél, visszaeső forgalom a Lapkernél – nem kíméli a magyar médiavállalatokat a járvány

A 24.hu-t és a Nők Lapját is kiadó Central Médiacsoport, a Pesti Est, a Pesti Hírlap, a Nemzeti Sport, a Képes Sport és a FourFourTwo, valamint a VOX Magazin után után újabb hazai médiavállalatokat kényszerít fájdalmas intézkedésekre a világjárvány miatti helyzet. Folytatódik a Media1 a világjárvány médiapiaci hatásairól szóló cikksorozata.

Mint arról a Media1 a múlt héten elsőként már beszámolt (és erről Varga Zoltán tulajdonos és vezérigazgató is nyilatkozott már portálunknak), a 24.hu-t, az NLC-t, a Nők Lapját, a Story magazint, a Bestet, a Színes RTV-t, a Marie Claire-t, és számos más nyomtatott és digitális lapot kiadó Central Médiacsoport vezérigazgatója átmenetiként emlegetett megszorítóintézkedésként a munkaidő csökkentését és ezen keresztül a bérek csökkentését rendelte el a koronavírus hatásaként, valamint levágnak a vállalat különböző egyéb kiadásaiból. A cégnél ugyanis jelentős hirdetési piaci visszaesést prognosztizálnak, vagyis csökken a vállalat bevétele.

Central Médiacsoport
A Central Médiacsoport épülete Budapesten, a Montevideo utcában. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

A Media1 megtudta azt is, hogy a Montevideo utca másik jelentős médiapiaci szereplője, a HVG Zrt., és a Kolosy tér közelében lévő Index.hu Zrt. is különböző fájdalmas lépésekre kényszerül.

Hiába ugrott rövid idő alatt a koronavírus-világjárvány hatására a hazai hírsite-ok látogatottsága az egekbe, illetve hiába emelkedett történelmi magasságokba konkrétan az Index látogatottsága, a Media1 információi szerint az Index.hu vezetősége arra kényszerül, hogy visszább vegyen a költségekből, illetve elbocsásson néhány embert, mivel ezeknél a cégeknél is számottevő bevételcsökkenést várnak a következő időszakra a hirdetési piac lassulása miatt. Hiszen egy befékező, leállófélben lévő gazdaságban kevesebben akarnak hirdetni, még akkor is, ha most gyorsan lehet nagy számú fogyasztót elérni, ráadásul kisebb reklámzaj mellett, vagyis ezt az időszakot most lehetne igazán jól kihasználni márkaépítésre, a fogyasztói lojalitás megerősítésére.

Leépítésre kényszerül az Index, de azt ígérik, az alaptevékenység színvonalát ez nem fogja érinteni

A Media1 belső forrásból megtudta, hogy a 100 fő körüli teljes Index-csapatból most 4-5 főtől, vagyis az állomány 4-5 százalékától máris megváltak, a leépítés rovatokat és háttérterületeket is érint. Hiába került ugyanis történelmi magasságokba az oldal látogatottsága, ha a gazdaságban bekövetkező visszaesés hatására kevésbé lesznek töltve a hirdetési zónáik.

Pusztay András, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója a Media1 érdeklődésére megerősítette, hogy elbocsátásokkal is járó megszorításokról határozott, ugyanakkor azt ígérte, hogy a leépítés miatti átszervezésnek nem lesz kihatása az alaptevékenység színvonalas ellátására. A vezérigazgató az alábbi nyilatkozatot küldte el megkeresésünkre:

„Természetesen az Indexet is érinti a koronavírus következményeként kialakult gazdasági helyzet. Mi se általános bércsökkentést nem vezetünk be, se csoportos létszámleépítésben nem gondolkodunk, sokkal inkább a működésünk átstrukturálásában látunk lehetőséget. Ebben az átszervezésben néhány kollégánkkal szerződést bontottunk ugyan, de elsősorban és túlnyomórészt olyan megszorítóintézkedéseket hoztam, amelyek nem lesznek hatással az alaptevékenységünk színvonalas ellátására.”

 

Pusztay András, az Index vezérigazgatója a Brandfestivalon
Pusztay András, az Index vezérigazgatója a Brandfestival konferencián tavaly

Elbocsátás helyett kollektív fizetéscsökkentés a HVG-nél

Ami a hvg.hu-t és a HVG Hetilapot is megjelentető HVG Zrt.-t illeti, ott a Media1 jelentős (egyes források szerint 20-30 százalék körüli) bércsökkentésről hallott információkat, ám Szauer Tamás, a médiavállalat marketing- és terjesztési igazgatója érdeklődésünkre csak azt erősítette meg, hogy kollektív fizetéscsökkentés történt a kiadónál, de a mértéket nem, és annak tényleges mértékéről nem tudott felvilágosítással szolgálni.

Szauer Tamás, HVG
Szauer Tamás, HVG

Szauer Tamás hozzátette: „rengeteg költségelemen igyekszünk most megtakarítani, de ahhoz, hogy senkit se kelljen elbocsátani, hozzá kellett nyúlni a bérekhez is. A HVG legfontosabb belső célja most, hogy megőrizze a stabilitását és minden dolgozónak biztosíthasson továbbra is megélhetést. Egy csapat vagyunk, a válságban is, és mindannyian vállalunk áldozatot egymásért. A kollégák munkabírása és rugalmassága előtt pedig csak tisztelegni tudok.”

Egyelőre kitartanak az olvasók

Ami a HVG előtt álló kilátásokat illeti, Szauer Tamás azt nyilatkozta, rövid távon most nagyon nehéz időszak jön minden iparági szereplő számára a médiában, „de mi talpon fogunk maradni”,az igazgató szerint ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az olvasók kitartsanak a médiavállalat mellett.

Jó hír, hogy „jelenleg a HVG, a hvg.hu és a hvg360 iránti kereslet is stabil. Azonban a veszélyhelyzet még csak pár hete tart, így nem tudunk következtetéseket levonni még strukturális változások terén. Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy kiszolgáljuk az olvasókat pontos és hiteles információkkal a nehéz körülmények között is. A HVG több mint 40 éve stabil pont a magyarok életében és azon dolgozunk, hogy a következő 40 évben is így legyen.”

Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án.
A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter

Visszaesett a Lapker forgalma, néhány üzlet bezárt, de így is lehet újságokat vásárolni

Az Index egyik híre nyomán a hétvégén már beszámoltunk arról, hogy bezártak egyes Inmedio/Relay hírlapárus-elárusító helyek a járvány miatt.

Az egyik hírlapárusnál a minap arra panaszkodott a Media1-nek a helyi árus, hogy ő maga negyven-ötven százalék körüli visszaesést érzékel a forgalomban a járványügyi intézkedések hatására. Fotós barátunk, Ladányi András több Lapker-üzletben is jelentős mennyiségű napilappal találkozott a rövidített nyitva tartási idő vége felé. Mutatunk egy példát az egyik árusító helyről.

Újságok az egyik fővárosi hírlapárusító-helyen
Újságok az egyik fővárosi hírlapárusító-helyen. Fotó: Ladányi András / Media1

Szirtes Bernadett, a Lapker képzési, kommunikációs és marketingvezetője a Media1 újbóli érdeklődésére azonban nem tudott konkrét forgalmi adatokkal szolgálni, amikor rákérdeztünk, hiteles-e az egyik árus által említett 40-50 százalék körüli érték. A lapkeres vezető nagyjából hasonló választ adott, mint korábban az Indexnek is. Ezt írta:

„Pontos adatokkal nem tudok szolgálni, azonban általánosan elmondható, hogy érezzük a forgalom visszaesést, azonban területenként, bolttípusonként és hetenként is eltérő a forgalom és a forgalom változása is. Egy-egy saját boltunk nem tud kinyitni egészségügyi vagy gazdasági okokra hivatkozva, de még mindig több mint 200 saját üzletünkben lehet a mindennapi sajtóhoz hozzájutni – természetesen az országos élelmiszerláncok, egyedi árushelyek és benzinkutak mellett. Sokan még ebben a helyzetben is a nyomtatott sajtót választják hírforrásul és a kedvenc termékek is a kosarakba kerülnek, így számunkra talán most még fontosabb, hogy időben ott legyünk a napi sajtótermékekkel a boltok polcain.”

Takaréklángon a Pesti Hírlap, szünetelő Pest EST, éledező, de ritkuló VOX

Mint arról korábban már beszámoltunk, és azt Milkovics Pál tulajdonos is megerősítette a Media1-nek pár napja, a Pesti Hírlapnál is átszervezésre, leépítésre kényszerülnek. A nyomtatott kiadás helyett most internetre költöztek át, az eddiginél kisebb létszám mellett. A digitális átállás során távozott a főszerkesztő, Kerényi György is. Bár a tulajdonos azt nyilatkozta, hamarosan bejelentik Kerényi utódját, egyelőre mégis Kerényi nevét szerepeltetik a pestihirlap.hu-n az impresszumban. Az oldalra tapasztalataink szerint az elmúlt napokban napi néhány anyag került ki.

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát
Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa tavaly, egy utcára soha nem kerülő próbaszámmal a kezében (Media1 archív)

A járvány miatt jelenleg is szünetel a hasonló nevű, de más érdekkörbe tartozó Pesti EST című kulturális programajánló kiadvány megjelentetése. Ilyenre a lap 30 éves történetében nem akadt még példa, de érthető, hiszen a kulturális élet gyakorlatilag megszűnt Budapesten az országos veszélyhelyzet miatti mozi- és színház bezárások miatt. A Vox mozimagazin, mely korábban maga jelentette be március közepén, hogy szüneteltetni fogja tevékenységét, most a Facebook-oldalán azt írta, mégis folytatják a munkát, igaz, a havi helyett kéthavi megjelenésekkel mennek tovább ezentúl:

„Van két jó hírünk a VOX kedvelőinek. Az első, hogy szerdán (04.01.) megjelenik az új VOX mozimagazin lapszám, amiben alaposan feldolgoztuk, hogy milyen filmek várnak ránk, ha már újra nyitva lesznek a mozik, és mi az, amit már most tudni lehet róluk. Talán kicsit többet kell keresgélnetek a szokásosnál, de a nagyobb benzinkutaknál, hipermarketekben és a még nyitva tartó nagyobb postákon és hírlapárusoknál biztosan megtaláljátok a lapot. A másik jó hír pedig az, hogy ha a gazdasági környezet és a járvány engedi, mégsem megyünk bizonytalan idejű szünetre. A kiadó úgy döntött, hogy a havi helyett átállunk kéthavi megjelenésre, és kéthavonta izgalmas, tematikus lapszámokkal rukkolunk majd elő. Magyarul: ha minden jól megy, június elején újra találkozunk. Szeretnénk megköszönni az HBO-nak és azon belül is Pinczés-Pressing Ádámnak a támogatást, amit e lapszám megszületéséhez nyújtottak, mert ezzel nagyon sokat segítettek nekünk.”

A KESMA-t és a miniszterelnök kedvenc lapját, a Nemzeti Sportot sem kíméli a járvány

Mint arról a Media1 beszámolt a múlt hétvégén, jelenleg szünetel a Nemzeti Sport vasárnapi kiadása.

Erről Orbán Viktor kedvenc napilapjánál a sportesemények leállítása és a hirdetési bevételek alakulása miatt döntöttek.

Orbán Viktor korábban a Nemzeti Sporttal
Orbán Viktor korábban a Nemzeti Sporttal
Fotó: Orbán Viktor Facebook

A sportposzt.com megtudta azt is, hogy szabadságra küldték a FourFourTwo és Képes Sport című lapok munkatársait. Ezeket a médiumokat a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks adta ki.

Sokan nem tartják elégségesnek a kormányzati intézkedéseket

Iparági szereplők egyébként kedvezően fogadták ugyan a kormányzat eddigi gazdasági csomagját, de sokan további azonnali intézkedéseket sürgetnek.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) például arra hívta fel a napokban a kormányzat figyelmét, hogy a járulékokkal kapcsolatos engedmény a legtöbb újságírót érintő ekho nevű adónemre (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) nem vonatkozik. A legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség, a MÚOSZ azért szólalt meg, mert a katás újságírók, fotósok, korrektorok, tartalom-előállítók kimaradtak a kata mentességi körből. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) azt sérelmezte, hogy a reklámpiaci szereplők nem kaptak  járulékkedvezményt és kata mentességet, holott az érdekképviselet ezt indokoltnak látná. Az MRSZ jelezte, hogy 100 ezer ember megélhetése múlik most azon, cselekszik-e a kormány és a reklámpiaci szereplőkre is kiterjeszti-e a gazdaságvédelmi intézkedéseket, ráadásul a reklámpiac működése más iparágakra, így a média szektorra is kihat.

A kormány részéről egyelőre annyit lehetett hallani, hogy hamarosan további gazdaságvédelmi intézkedéseket is bejelentenek, de azt egyelőre nem tudni, hogy kikre vonatkozik majd pontosan.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borítófotó: 123rf (illusztráció)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások