újságos, újságok, magazinok

Koronavírus: Kéréssel fordulnak a kormányhoz a hazai médiavállalatok

A Magyar Lapkiadók Egyesülete azt kéri, hogy terjessze ki a kormány az adómentesítési szabályokat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó médiamunkásokra is. Az MLE kiáll továbbá a Magyar Reklámszövetség kérése mellett, hogy a kommunikációs szektor reklámoldali szereplői is kapjanak kármentesítési csomagot, mert nem létezhet tartalomszolgáltatás reklám nélkül.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közleményben jelentette be ma, pénteken a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), hogy kéréssel fordult a kormányzathoz, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó újságírókra, médiamunkásokra is terjesszék ki az adómentesítési szabályokat, mert valójában a tartalom-előállításban sok kiadó munkavállalója ezen adózási formában dolgozik.

Az MLE hangsúlyozza: a jelenleg kialakult médiapiaci és gazdasági helyzet kapcsán a kiadói társadalom nem győzi hangsúlyozni, hogy nem létezik média és tartalomszolgáltatás reklámbevételek nélkül, így az MLE  is kiáll a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) kérése mellett, miszerint terjesszék ki a gazdasági kármentési intézkedési csomagot a reklám-, média- és PR-ügynökségek, a sales house-ok, a közterületi piaci szereplők, direkmarketing szolgáltatók és a marketing kutatással foglalkozó vállalkozások tekintetében.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete a most bevezetendő kijárási korlátozások kapcsán hangsúlyozza, hogy a sajtó útján a különböző médiumok segítségével az állampolgárokhoz eljuttatott korrekt, gyors, pontos információk életeteket menthetnek.

„Annak érdekében, hogy a sajtó a korábbinál is nagyobb hatékonysággal végezhesse munkáját, szükséges, hogy mindenkor – akár egy járványügyi zárlat vagy kijárási tilalom idején is – szabad mozgással rendelkezzen” – húzta alá az MLE.

Az MLE hozzátette: ezúton is üdvözli a kormányzatnak azon döntését, hogy a magyarországi médiaszolgáltatók mentességet kaptak a kieső reklámbevételek miatt, de az MLE szerint a fenti pontosítások elfogadása biztosítaná a teljes körű segítséget.

Az MLE tagvállalatainak listája ITT érhető el.

A MÚOSZ az újságírók, korrektorok, fotósok kata mentességét kéri a járvány idejére

Néhány napja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is megszólalt a gazdasági intézkedések kapcsán. A MÚOSZ azt kifogásolta, hogy a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó újságírók, korrektorok, tartalomszolgáltatók, fotósok, weboldalüzemeltetők nem kaptak mentességet. A legnagyobb hazai újságíró-szövetség szerint ez a médiaszabadság további erodálásához vezethet, ezért e területeken is kormányzati intézkedést szorgalmazott.

Épp ma számoltunk be arról, hogy a hazai sajtó jelentős szereplői összefogtak, és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben felületeik egy részén az otthonmaradásra buzdító felhívást szerepeltetik.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: újságok egy élelmiszerüzletben, még a világjárvány előtt. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Belénessy Csaba

Belénessy Csaba átengedi a terepet Dunaújvárosban másnak

Nem indul a Dunaújvárosi Médiaház üzemeltetéséért nemrég kiírt, folyamatban lévő közbeszerzési tenderen Andy Vajna egykori üzleti partnerének cége, a Crossborder Film Kft., sőt kiderült, hogy az előző közbeszerzés alapján még érvényben lévő, június végén lejáró szerződésben vállalt tartalom-előállítás teljesítését is átadta egy alvállalkozónak, nem sokkal a tavalyi dunaújvárosi politikai fordulat, a Fidesz leváltása után.