fbpx
újságos, újságok, magazinok

Koronavírus: Kéréssel fordulnak a kormányhoz a hazai médiavállalatok

A Magyar Lapkiadók Egyesülete azt kéri, hogy terjessze ki a kormány az adómentesítési szabályokat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó médiamunkásokra is. Az MLE kiáll továbbá a Magyar Reklámszövetség kérése mellett, hogy a kommunikációs szektor reklámoldali szereplői is kapjanak kármentesítési csomagot, mert nem létezhet tartalomszolgáltatás reklám nélkül.

Közleményben jelentette be ma, pénteken a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), hogy kéréssel fordult a kormányzathoz, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó újságírókra, médiamunkásokra is terjesszék ki az adómentesítési szabályokat, mert valójában a tartalom-előállításban sok kiadó munkavállalója ezen adózási formában dolgozik.

Az MLE hangsúlyozza: a jelenleg kialakult médiapiaci és gazdasági helyzet kapcsán a kiadói társadalom nem győzi hangsúlyozni, hogy nem létezik média és tartalomszolgáltatás reklámbevételek nélkül, így az MLE  is kiáll a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) kérése mellett, miszerint terjesszék ki a gazdasági kármentési intézkedési csomagot a reklám-, média- és PR-ügynökségek, a sales house-ok, a közterületi piaci szereplők, direkmarketing szolgáltatók és a marketing kutatással foglalkozó vállalkozások tekintetében.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete a most bevezetendő kijárási korlátozások kapcsán hangsúlyozza, hogy a sajtó útján a különböző médiumok segítségével az állampolgárokhoz eljuttatott korrekt, gyors, pontos információk életeteket menthetnek.

„Annak érdekében, hogy a sajtó a korábbinál is nagyobb hatékonysággal végezhesse munkáját, szükséges, hogy mindenkor – akár egy járványügyi zárlat vagy kijárási tilalom idején is – szabad mozgással rendelkezzen” – húzta alá az MLE.

Az MLE hozzátette: ezúton is üdvözli a kormányzatnak azon döntését, hogy a magyarországi médiaszolgáltatók mentességet kaptak a kieső reklámbevételek miatt, de az MLE szerint a fenti pontosítások elfogadása biztosítaná a teljes körű segítséget.

Az MLE tagvállalatainak listája ITT érhető el.

A MÚOSZ az újságírók, korrektorok, fotósok kata mentességét kéri a járvány idejére

Néhány napja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is megszólalt a gazdasági intézkedések kapcsán. A MÚOSZ azt kifogásolta, hogy a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó újságírók, korrektorok, tartalomszolgáltatók, fotósok, weboldalüzemeltetők nem kaptak mentességet. A legnagyobb hazai újságíró-szövetség szerint ez a médiaszabadság további erodálásához vezethet, ezért e területeken is kormányzati intézkedést szorgalmazott.

Épp ma számoltunk be arról, hogy a hazai sajtó jelentős szereplői összefogtak, és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben felületeik egy részén az otthonmaradásra buzdító felhívást szerepeltetik.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: újságok egy élelmiszerüzletben, még a világjárvány előtt. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások