újságos, újságok, magazinok

Koronavírus: Kéréssel fordulnak a kormányhoz a hazai médiavállalatok

A Magyar Lapkiadók Egyesülete azt kéri, hogy terjessze ki a kormány az adómentesítési szabályokat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó médiamunkásokra is. Az MLE kiáll továbbá a Magyar Reklámszövetség kérése mellett, hogy a kommunikációs szektor reklámoldali szereplői is kapjanak kármentesítési csomagot, mert nem létezhet tartalomszolgáltatás reklám nélkül.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közleményben jelentette be ma, pénteken a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), hogy kéréssel fordult a kormányzathoz, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó újságírókra, médiamunkásokra is terjesszék ki az adómentesítési szabályokat, mert valójában a tartalom-előállításban sok kiadó munkavállalója ezen adózási formában dolgozik.

Az MLE hangsúlyozza: a jelenleg kialakult médiapiaci és gazdasági helyzet kapcsán a kiadói társadalom nem győzi hangsúlyozni, hogy nem létezik média és tartalomszolgáltatás reklámbevételek nélkül, így az MLE  is kiáll a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) kérése mellett, miszerint terjesszék ki a gazdasági kármentési intézkedési csomagot a reklám-, média- és PR-ügynökségek, a sales house-ok, a közterületi piaci szereplők, direkmarketing szolgáltatók és a marketing kutatással foglalkozó vállalkozások tekintetében.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete a most bevezetendő kijárási korlátozások kapcsán hangsúlyozza, hogy a sajtó útján a különböző médiumok segítségével az állampolgárokhoz eljuttatott korrekt, gyors, pontos információk életeteket menthetnek.

„Annak érdekében, hogy a sajtó a korábbinál is nagyobb hatékonysággal végezhesse munkáját, szükséges, hogy mindenkor – akár egy járványügyi zárlat vagy kijárási tilalom idején is – szabad mozgással rendelkezzen” – húzta alá az MLE.

Az MLE hozzátette: ezúton is üdvözli a kormányzatnak azon döntését, hogy a magyarországi médiaszolgáltatók mentességet kaptak a kieső reklámbevételek miatt, de az MLE szerint a fenti pontosítások elfogadása biztosítaná a teljes körű segítséget.

Az MLE tagvállalatainak listája ITT érhető el.

A MÚOSZ az újságírók, korrektorok, fotósok kata mentességét kéri a járvány idejére

Néhány napja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is megszólalt a gazdasági intézkedések kapcsán. A MÚOSZ azt kifogásolta, hogy a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó újságírók, korrektorok, tartalomszolgáltatók, fotósok, weboldalüzemeltetők nem kaptak mentességet. A legnagyobb hazai újságíró-szövetség szerint ez a médiaszabadság további erodálásához vezethet, ezért e területeken is kormányzati intézkedést szorgalmazott.

Épp ma számoltunk be arról, hogy a hazai sajtó jelentős szereplői összefogtak, és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben felületeik egy részén az otthonmaradásra buzdító felhívást szerepeltetik.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: újságok egy élelmiszerüzletben, még a világjárvány előtt. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!