fbpx
rádió

Megkérdeztük a médiahatóságtól, számíthatnak-e a koronavírus miatt a bevételüket elvesztő rádiók a műsorszolgáltatási díj elengedésére

A koronavírus miatt sok hirdető visszalépett a már megrendelt rádiós kampányoktól, ezért érdeklődtünk Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, hogyan próbálnak segíteni, hogy a rádiók ne dőljenek be emiatt. Érdeklődtünk arról is, elhalasztják-e a folyamatban lévő rádiós pályázatokat. Nemrég megérkezett az NMHH ezekkel kapcsolatos válasza.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Magyarországot is elérő koronavírus-járvány miatt elrendelt országos veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések életbe lépése óta több forrásból is jelzést kapott a Media1 az elmúlt napokban rádióktól arról, hogy egyes helyi rádiókat különösen is érzékenyen érintenek a járvány terjedésének lassítása érdekében elrendelt korlátozó intézkedések,

ugyanis a napokban egymás után álltak el kampányaiktól helyi rádiók hirdetői vis maiorra hivatkozva.

A rendkívüli jogrendet életbe léptető kormányrendelet ugyanis először megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 fősnél nagyobb kültéri, majd később az összes rendezvény megtartását, így az elmaradó rendezvényeiket a szervezők érthető okokból már nem kívánták reklámozni.

Mit tesz a médiahatóság, hogy kirántsa a bajba került rádiókat?

Volt, aki a Media1-et azzal kereste meg, „ti úgyis szerettek az NMHH-val levelezni, kérdezzétek már meg, mit tett eddig a hatóság, hogy megóvja a helyi rádiókat a koronavírus miatt bekövetkező csődöktől”, vagyis:

tervezi-e a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hogy a soron következő negyedéves műsorszolgáltatási díjakat elengedi, vagy valamilyen egyéb módon segítséget biztosít a hatóság a rádiók számára?

Kérte az olvasónk azt is, kérdezzük meg: amiatt, hogy a helyi közéleti tartalomra és egyéb kötelezettségekre vonatkozó vállalásokat most nem, vagy csak részben tudják teljesíteni a rádiók, hiszen minden ilyen jellegű tevékenység szünetel a veszélyhelyzeti intézkedések miatt,

számíthatnak-e méltányosságra a médiumok, melyek most a koronavírussal foglalkoznak és emiatt nem tudnak a helyi dolgokról beszámolni úgy, mint eddig.

Olvasónk kérésének eleget téve fel is tettük ma a Médiatanács mai ülését követően a médiahatóság kommunikációs igazgatóságán keresztül az NMHH-nak a kérdéseket.

Az NMHH ezúttal gyorsan, szinte azonnal válaszolt. Azt írják:

„a Médiatanács továbbra is a hatályos jogszabályoknak megfelelően látja el a feladatait. Ha a frekvenciapályázatokkal vagy működő frekvenciákon üzemelő szolgáltatók kötelezettségeivel kapcsolatban a Médiatanács – akár rendkívüli – döntéseket hoz, arról időben értesíteni fogja az érintett pályázókat és szolgáltatókat, valamint a nyilvánosságot is.”

A válasz alapján tehát úgy tűnik, a Médiatanács nem hozott döntést a kérdésről. Pedig a grémium ülése nem maradt el a mai napon sem. A testület napirendjét tartalmazó dokumentumban ilyen témát nem láttunk. Ez persze nem zárja ki, hogy egy későbbi alkalommal esetleg mégis sor kerüljön majd erre.

A koronavírus ellenére sem halasztják el a rádiós pályázatok beadási határidejét

Rákérdeztünk arra is, hogy az NMHH Médiatanács tervezi-e, hogy a folyamatban lévő rádiós frekvenciapályázatait a kialakult országos járványügyi helyzetre tekintettel elhalasztja, hiszen az NMHH is bejelentette, hogy személyes ügyfélszolgálatát a járványveszély miatti óvintézkedésként bezárta.

Erre azt a választ kaptuk, hogy bár a hatóság ügyfélszolgálatán a személyes félfogadás valóban szünetel, de a frekvenciapályázatokkal kapcsolatos dokumentumok továbbra is átadhatók a hatóság Ostrom utcai épületében, ahol eddig is mindig zajlott a pályázati dokumentációk átadása-átvétele.

A pályázni kívánó rádiók tehát nincsenek most könnyű helyzetben, hiszen írhatják tovább a sok fő megfeszített közös munkájával elkészülő frekvenciapályázatokat annak ellenére, hogy most a koronavírus miatt vélhetően a legkevésbé alkalmasak erre a körülmények.

További hírek olvashatók a Media1 hírportálon.

Borító: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!