fbpx
A Manna FM stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Szalay Dániel, Media1

A koronavírus miatt a Médiatanács könnyítést ad a médiaszolgáltatóknak, de a médiaszolgáltatási díjakat ez nem érinti

A grémium lehetővé teszi, hogy ezentúl koronavírus-információkkal is teljesíthetők legyenek a támogatott műsorszámok szerződéses vállalásai. Díjmérséklésről azonban továbbra sem határoztak. Folytatódott viszont a folyamatban lévő rádiós pályázati eljárások lebonyolítása.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága Médiatanácsa e heti ülésén úgy döntött, az országos veszélyhelyzet miatt egy átmeneti szabályzóval lehetővé teszi azt, hogy a nehezített körülmények ellenére is tudják teljesíteni szerződési kötelezettségeiket azok a körzeti rádiók és televíziók, amelyekkel a testület már megkötött hír-, közéleti és tematikus magazinműsorok támogatásáról szóló szerződéseket.

Mint arról a Media1 korábban beszámolt, a szolgáltatók munkatársai a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében igyekeznek csökkenteni a személyes érintkezések számát, viszont így nehezen tudnak eleget tenni a támogatással járó műsorkészítési feladataiknak, hiszen kulturális és helyi közéleti események maradnak el, interjúk hiúsulnak meg.

Koronavírus-információkkal is teljesíthetők a vállalt kötelezettségek

A Médiatanács emiatt úgy határozott, hogy a veszélyhelyzet alatt kiterjeszti a támogatott műsorszámokban feldolgozható ügyek körét például olyan témákkal, mint az Operatív Törzs tagjai által közölt információk helyi hatásainak részletesebb kifejtése, valamint a járvány helyi oktatásra, kultúrára, egészségügyre vagy környezetre gyakorolt hatásainak feldolgozása.

Támogatott cél ezentúl az is, ha a műsorokban a fiataloknak készített oktatási segédanyagokat mutatnak be, elhelyezkedési lehetőségekről szóló ismertetőket tesznek közzé az álláskeresőknek, tanácsokat adnak az időseknek vagy a segítségkéréshez szükséges információkról számolnak be. Így a támogatott szolgáltatók továbbra is segíthetik közösségüket: a közszolgálati tartalmak bemutatása révén – a releváns, helyi adottságok figyelembevételével – aktívan hozzá tudnak járulni a veszélyhelyzet enyhítéséhez és megszüntetéséhez.

Az Operatív Törzs mai rendkívüli sajtótájékoztatója
Az Operatív Törzs egyik sajtótájékoztatója

Folytatódott a rádiós pályázatok lebonyolítása

A Médiatanács elvégezte továbbá az alaki vizsgálatokat a körzeti Kecskemét 93,7 MHz és a helyi Szigetvár 98,9 MHz frekvenciák közösségi, valamint a körzeti Miskolc 96,3 MHz frekvencia kereskedelmi jellegű használatának pályázati eljárásaiban.

A kecskeméti esetben pályázati nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t és a Karc FM Média Kft.-t, míg hiánypótlásra szólította fel a Mária Rádió Frekvencia Kft.-t. A szigetvári eljárásban hiánypótlásra szólította fel az NMHH Médiatanácsa az egyedüli pályázót, a Karc FM Média Kft.-t, míg a miskolci eljárásban pályázati nyilvántartásba vette az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t, valamint hiánypótlásra szólította fel a Radio Plus Kft.-t (a Rádió 1 üzemeltetője) és a Mátra Centrum Kft.-t.

Elfogadta ezenkívül a grémium a Körmend 99,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívásának tervezetét.

További hírek olvashatók a Media1-en.

Borító: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások