fotózás, kamera

Nem kapnak kata mentességet a koronavírus miatt munkájukat elvesztő fotósok és újságírók

Nem egyedi eset, hogy egy eddig például esküvőket megörökítő fotós bevétele szinte 0 közelébe zuhant egyik pillanatról a másikra, ennek ellenére mégsem kapnak segítséget a most kihirdetett rendkívüli gazdasági intézkedési csomagban. Nem ők az egyedüliek, akik még pórul jártak, és nem kaptak mentességet, miközben például a szerencsejátékkal foglalkozó katások igen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben, hogy kik kapnak mentességet a kata (kisadózó vállalkozók tételes adója) megfizetése alól az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett, a koronavírus-világjárvány miatt hozott rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedések keretében.

A rendelet teljes neve:

„A Kormány 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről.”

A rendelt értelmében kata mentesség a rendeletben felsorolt (a cikkünk végén szereplő) tevékenységek esetében jár 2020. március és június közötti időszakra azok számára, akik 2020 februárjában már kata szerint adóztak.

A Media1 kíváncsi volt, vonatkozik-e a rendelet például azokra, akik eddig esküvők, rendezvények fotózásából (TEÁOR-kód: 7420) igyekeztek megélni, és mellette újságok számára készítettek fotókat, de a rendezvények leállítása miatt a bevételük hirtelen 0-ra, vagy annak közelébe zuhant egyik pillanatról a másikra, pláne mivel több fotós a sajtó számára sem tud most fotókat készíteni, mert több nyomtatott lap megjelenése (pl. Pesti EST, Vox Magazin, Pesti Hírlap) szünetel a világjárvány következtében, ráadásul sok interjú is elmarad a személyes kontaktusok csökkentése érdekében. Az újságírókat és tartalomszolgáltatókat (például 6391 – hírügynökségi szolgáltatás) is rosszul érintik a járvány gazdasági következményei.

Kimaradtak a rendeletből a fotósok, az újságírók

A Media1 több olyan fotóssal is beszélt még hétfőn, akik a tegnapi Orbán-beszéd után még reménykedtek, hogy a kormány számukra is mentességet fog felajánlani, hiszen az adót jelenleg nem, vagy csak nagyon nehezen tudják megfizetni. Nos, a rossz hír az, hogy többször is átnéztük a rendeletet, majd beszéltünk adószakértővel is, és az derült ki:

Sem az újságírók, sem a fotósok nem kaptak kata mentességet. Így tehát akár egyéni vállalkozásról van szó, akár bt.-ről, nekik ugyanúgy meg kell fizetniük az esedékes katát, mintha teljes gőzzel üzemeltek volna, bár egy egyéni vállalkozás bármikor ingyenesen kérheti a tevékenysége szünetelését is, és akkor nem kell megfizetnie a katát sem, illetve jogosulttá válik álláskeresési járadékra is, de ha nem teljesen 0-ra esett a bevétele, akkor ez már eleve nem érvényes, ráadásul ha az év vége felé hirtelen újra lenne bevétele, akkor a szüneteltetés miatt időarányosan akkor meg kevesebb összeget tudna csak kiszámlázni. Egy bt. / társas vállalkozás még nehezebb helyzetben van, ugyanis esetében eleve nincs lehetőség szüneteltetésre a jelenlegi jogszabályok szerint.

Szilágyi Anita, az általunk megkérdezett könyvelő – aki saját vállalkozásánál is jelentős bevételvesztéstől tart most a várható gazdasági helyzet miatt – azt mondta, szerinte az új rendeleten érződik, hogy sietve készült, és sok olyan egyéb szakmát kihagytak belőle, amelyet a koronavírus érzékenyen érint már most is. Ha ezekre nem terjesztik ki a mentességet, akkor az államnak azzal is számolnia kell, hogy sok bt. egyszerűen nem fogja tudni befizetni az esedékes katáját akkor sem, ha nem kap mentességet, tehát tartozás keletkezik. A másik lehetőség pedig, hogy ezek a bt.-k elhatározzák a teljes megszűnésüket (végelszámolás), de a megszűnés ugyancsak pénzbe kerül, ezért a szakértő ezt sem tanácsolja, csak ha tényleg be akarják fejezni a működésüket.

Alább, hogy mely tevékenységi körökre kaptak az új rendelettel kata mentességet a vállalkozások.

(zárójelben a TEÁOR):

1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932),
2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602),
3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334),
4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690),
5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321),
6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604),
7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001),
8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322),
9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622),
10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332),
11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551),
12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391),
13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621),
14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333),
15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623),
16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002),
17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319),
18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610),
19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230),
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520),
21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313),
22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629),
23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590),
24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200),
25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810) és
26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)

Az új rendelet (rendelet) egyébként a nem katás vállalkozások esetében a médiaszolgáltatóknak (például rádióknak) járulékmentességet biztosít ugyan, de nem esik benne szó olyasmiről, hogy például a rádióknak ne kellene megfizetniük az esedékes médiaszolgáltatási díjukat a médiahatóság felé.

A Media1 a napokban a médiahatóságnál már érdeklődött róla, hogy mivel a rádiók egy része jelentős reklámbevétel-vesztést volt kénytelen elszenvedni az elmúlt hetekben, lehetővé teszik-e számukra, hogy ne kelljen megfizetniük az esedékes médiaszolgáltatási díjat, de a médiahatóság egy kitérő jellegű, nem konkrét választ adott.

Frissítés

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a sajtószabadság maradéka a koronavírus áldozatává válhat

A Media1-hez eljuttatott nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a legnagyobb taglétszámú újságíró-szervezet, a MÚOSZ, amiért kimaradt a kata mentesség alól a médiaszektor, az újságírók, fotósok, korrektorok nem kapnak segítséget a járványhelyzetben. Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke szerint félő, hogy a sajtószabadság maradéka is a koronavírus áldozatává válik.

További hírek a Media1-en!

Borító: James Sutton / Unsplash

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.