fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Elhallgatta az Index a 168 Óra új főszerkesztőjének kinevezését – ingerült válasz érkezett, amikor rákérdeztünk az okokra

A vezető hírportálok mind érdeklődést tanúsítottak a 168 Óra új főszerkesztőjének és helyettesének kinevezése iránt, kivéve az Indexet, ahol Fekete-Szalóky Zoltán, a lap főszerkesztője, bár nagyon is találkozott a hírrel, sőt kommentálta is azt a szerkesztőségben, jobbnak látta, ha inkább ők nem számolnak be arról, hogy az elődje, a volt Index-főszerkesztő és vezérigazgató, Szombathy Pál került a hetilap élére. Pedig eddig mindig érdekelte az Indexet, ami a 168 Óra körül történik. Megkérdeztük, mi van emögött, és egy meglehetősen zavaros és frusztrált válasz érkezett a laptól.

Hétfőn robbant a nagy médiapiaci hír, hogy Szombathy Pál, az Index 2020 nyarán, a tömeges távozásokkal egyidejűleg kinevezett, majd néhány hónapra rá, 2020 végén viharos körülmények között távozó főszerkesztője és vezérigazgatója lesz a 168 Óra című hetilap főszerkesztője, és egykori indexes főszerkesztő-helyettese, Sztankóczy András lesz a 168 Óra főszerkesztő-helyettese.

Miután elsőként erről beszámolt a Media1 idézve az ezt megerősítő egyik vezetőt is, perceken belül átvette az információt a Hírkereső és a Hírstart nevű hírgyűjtő oldalak szerint a Telex, a hvg.hu, a 444.hu, a 24.hu, a Magyar Narancs online, a Magyar Hang, a Népszava.hu, a Propeller, az RTL.hu,  a Kreatív, az Ezalényeg.hu, és persze leközölte később az információt a 168.hu is. A Magyar Nemzet és a szlovákiai Denník N magyar kiadása, a Napunk is foglalkozott a témával, valamint néhány más oldal is. Persze ki-ki a maga vérmérséklete szerint írt róla: a 444 például már a címbe azt írta, hogy „az Index 2020-as szétverésének arcait” nevezték ki a 168-hoz, és másutt olyan megjelenés is volt, ahol azt emelték ki a címbe, hogy ez már a végjáték a 168 Óránál, mások inkább semlegesebb címmel és formában számoltak be a történtekről.

Ennél ugyanakkor feltűnőbb, hogy az Index nagyon kínosan kerülte, hogy beszámoljon a kinevezésről. Olyannyira, hogy a kinevezés hétfői híre és a sajtóban való körbefutása óta eltelt 5 nap alatt sem fért bele a nagy létszámmal dolgozó stáb idejébe, hogy beszámoljon a 168 Óra főszerkesztőjének és főszerkesztő-helyettesének kinevezéséről.

Gratulált a mostani Index-főszerkesztő Szombathynak a 168 Óra élére történő kinevezéséhez, mégsem számolt be a sajtón gyorsan végigszáguldó hírről

Hamar kiderült, hogy aznap, amikor a hír rövid időn belül végigszáguldott a magyar online sajtón, az ügyeletes felelős szerkesztő az Indexnél a Szombathy Pál távozása után főszerkesztővé előreléptetett Fekete-Szalóky Zoltán volt. Megtudtuk azt is, hogy Fekete-Szalóky egészen biztosan találkozott a hírrel, amit több tény is igazol. Egyrészt indexes szerkesztőségi forrásból kiszivárgott, hogy Fekete-Szalóky állítólag még valamilyen megjegyzést is eleresztett a szerkesztőségben az ügyeleti napján Szombathy Pálról és az Indextől épp most elbocsátott Torkos Matild főmunkatársról, akit Szombathy vitt az Indexhez 2020 októberében. Másrészt az Index mostani főszerkesztője a kinevezésről szóló hír másnapján elnézést kért Szombathy Páltól a Facebookon, amiért ő még nem gratulált, és ezt azzal magyarázta, hogy előző nap ő volt az ügyeletes szerkesztő az Indexnél, így nem jutott erre ideje. Ehhez képest az Index ezután, még megkésve sem adott hírt a főszerkesztői kinevezésről.

Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője
Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője a lap impresszumában

Mi az oka, hogy nem adtak hírt a témáról? Kérdést küldtünk az Indexnek

A Media1 kíváncsi lett, hogy miért engedte át a kattintásokat az Index versenytársainak Fekete-Szalóky, azaz miért nem számoltak be a történtekről. Mivel az Indexnél még a főszerkesztőnek, Fekete-Szalóky Zoltánnak sincs joga, hogy válaszoljon a sajtó kérdéseire (ezt ő maga mondta nekünk korábban, amikor tavaly rejtélyes módon eltűnt Vona Gábor, a Jobbik volt elnökének egyik írása az Index címlapjáról és erről őt próbáltuk kérdezni), így a mostani témával kapcsolatos érdeklődő kérdésünket a sajtóosztálynak küldtük meg arról, hogy miért nem számoltak be 168 Óra élére történt kinevezésekről.

Az alábbi meglehetősen ingerült válasz érkezett érdeklődésünkre:

„Teljesen példa nélküli az a kitüntető erőfeszítés, ahogy a Media1 számonkéri más kiadványok szakmai vezetését, hogy milyen témákkal mikor és hogyan foglalkozik adott napon. Minden szerkesztőség szakmai vezetésének joga és feladata, hogy a saját olvasói igényeihez mérten és szerkesztési alapelveinek megfelelően határozza meg tartalmait. Ahogy már többször jeleztük, a szerkesztőség vezetésének tartalommal, tartalomszervezéssel és szerkesztőségen belüli feladatmegosztással kapcsolatos döntéseit nem kommentáljuk. A Media1 sugalmazásának eloszlatására közöljük, hogy Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője gratulált Szombathy Pálnak főszerkesztői kinevezéséhez, így szó sem eshet rossz viszonyról a szakemberek között.”

Ha tehát jól értjük az ingerült hangú válaszból, valamilyen szerkesztési alapelvről van szó, hogy az egyik legismertebb közéleti hetilapnál történő változásról csak akkor számolnak be, amikor például elbocsátották a lap szinte teljes belsős stábját (hiszen néhány hete még érdeklődést mutattak a 168 Óra ügyei kapcsán), és a főszerkesztő és helyettesének kinevezése már nem hír. Hogy ez milyen médiaszakmai elv és milyen újságírótankönyvben olvashatunk erről, sajnos nem írták meg, pedig szívesen fellapoztuk volna a könyvet.

Sokasodnak a botrányok az Index mostani vezetősége körül

Nem ez az első furcsaság mostanság az Index háza táján. Épp tegnap írtuk meg, hogy az Index „egyik főnöke” megakadályozta Torkos Matild főmunkatárs tavasszal, az áprilisi országgyűlési választások előtt felvett nagy interjújának közlését Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, most a héten pedig elbocsátották a beszélgetést készítő, súlyos betegsége miatt betegszabadságról visszatérő, védett korú munkatársat átszervezésre való hivatkozással. Erről egyébként M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet elnöke azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy úgy gondolja, egy védett korú munkavállalót nem lehetne elbocsátani átszervezésre hivatkozva, és szerinte Torkos Matild forduljon munkajogászhoz.

Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztő szerint elfogadható bizonyos dolgokról nem beszélni

Máskor is történtek már furcsaságok az új Index körül. Fekete-Szalóky Zoltán például egy, a Direkt36 által nyilvánosságra hozott hangfelvételen arról beszélt, hogy miért tartja elfogadhatónak, hogy ne beszéljenek bizonyos dolgokról, vagy ne olyan hangsúlyosan. A Direkt36-ot egyébként jogi lépésekkel fenyegették meg a felvételek közlése kapcsán.

Tavaly Vona Gábor egyik cikke tűnt el meglehetősen furcsa módon az Index címlapjáról, de volt már alákérdezős, csupa behízelgős kérdést tartalmazó, erősen PR-szagú interjújuk is Mészáros Lőrinccel.

Fekete-Szalóky 2020 nyarán, az Indexnél történt távozások után igazolt az Indexhez. Előtte egy kormányközeli folyóiratnál dolgozott, azt megelőzően pedig az InfoRádiónál volt.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Kérheti híreinket Telegram csatornánkon is.

Borító: Az Index.hu szerkesztőségének bejárata. fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások