fbpx
Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata

Átigazol az Indexhez Torkos Matild, a Magyar Hang főmunkatársa – döntése hátteréről kérdeztük

Torkos Matild munkahelyváltására október végén kerül sor.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„Valóban felkért az Index lapvezetése, hogy csatlakozzak a csapathoz, én pedig miután átgondoltam, úgy döntöttem, hogy október végével távozom a Magyar Hangtól és elfogadom az Index ajánlatát”

– erősítette meg péntek délelőtt telefonon a Media1 érdeklődésére a kiszivárgott információt a hetilap távozó főmunkatársa.

Torkos Matild
Torkos Matild. Fotó: valasztas.hu

Torkos Matild hozzátette:

„Meggyőződésem, hogy a Magyar Hang ma a piacon a legjobb hetilap, amelyet igyekeztünk közösen úgy összerakni a Magyar Nemzet bezárását követően, hogy arra büszkék lehessünk. Ráadásul szívélyes, jó kollegiális viszonyban voltam a kollégákkal. Azonban a családomban lévő súlyos betegség miatt nagyon nehéz anyagi helyzetben vagyunk, nagyon oda kell figyelnünk a bevételeinkre, ezért úgy döntöttem, hogy az Indextől érkező jobb ajánlatot fogadom el. Mivel az Index vezetésében több régi kollégával ismerjük egymást, sőt dolgoztunk is együtt olyan helyeken mint a régi Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, vagy épp az Irodalom visszavág, ezért abban bízom, hogy még 61 évesen sem lesz nagyon nehéz a beilleszkedés. Úgy érzékelem, az Index színes csapata szívesen fogad.”

„A távozó indexeseket sosem cenzúrázta senki, engem sem fognak”

Torkos Matild azt is mondta: mivel az őt felkérő indexes lapvezetés jól ismeri a munkásságát, cikkeit, ezért nem zsákbamacskát kapnak, tudják róla, hogy soha nem fogja cenzúrázni önmagát. Vagyis szerinte az, hogy olyanok körében, akik jól ismerik az írásait és hozzáállását, felmerült a neve, egyfajta biztosíték arra, hogy az Indexnél olyan lapot akarnak csinálni, ahol jól fogja magát érezni, ahol normálisan, függetlenként dolgozhat majd, de a mostaninál jobb körülmények között.

Az újságíró úgy véli: igazságtalan megvetni azokat, akik állásajánlatot fogadnak el az Indexnél a tömeges távozások után, ugyanis szerinte „az előző garnitúrának aranyélete volt: senkitől sem hallott olyan konkrét esetet, amikor valaki valamit nem írhatott meg, és nem kellett olyat sem leírniuk, ami a lelkiismeretükkel összeegyeztethetlen lett volna. Mivel ilyenekre egyetlen példát sem hallottam a távozóktól, ez nagyon fontos kérdés volt, amikor végül igent mondtam, hiszen ez azt jelenti, hogy ezután is szabadon dolgozhatok majd.”

Torkos Matild hozzátette, továbbra is marad hű olvasója a Magyar Hangnak.

Egy darabig sokan fideszesnek tartották, de az utóbbi években „a NER autokráciája” ellen küzd

Torkos Matild a rendszerváltás után, 1990-ben Budapest XVII. kerületében a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) színeiben volt önkormányzati képviselő. Ennek kapcsán Torkos Matild egy korábbi róla szóló, a 24.hu-n megjelent cikkben azonban fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a rendszerváltás előtt ugyanakkor semmilyen politikai szerepe nem volt, sem KISZ-tag, sem MSZMP-tag nem volt. SZDSZ-tagként a Fidesz megalakulásában is szerepet vállalt, 1991-ben azonban, amikor a Fidesz megszüntette a kettős párttagság lehetőségét, vagyis azt, hogy egyszerre legyen tagja a Fidesznek és egy másik pártnak, kilépett az újonnan létrehozott, 35 év alatti fiatalokból szervezett pártból, csak az SZDSZ-nek maradt tagja, és annak is csak 1994-ig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a liberális párt összeáll az MSZP-vel a közös kormányzás érdekében.

Torkos Matild ma már a Fideszről is rossz véleménnyel van, hiszen a Fidesz által kiépített NER-t (Nemzeti Együttműködés Rendszere) egy autokratikus rendszerként emlegeti.

Torkos Matild sokáig a Fidesz-közeli Magyar Nemzet egyik ismert újságírója volt, ezért sokan a Fideszhez sorolták, pláne miután 2006-ban több tüntetésen is szerepet vállalt, és  Gyurcsány Ferenc elhíresült balatonőszödi beszédének kiszivárgását követően, 2006. szeptember 21-én az Index tudósítása szerint beszédet mondott egy Gyurcsány-ellenes demonstráción a Kossuth téren felállított színpadon. De már a Fidesz 2006-os vereségét követően is többször eleget tett a Fidesz által életre hívott polgári körök meghívásainak, és ahogy fogalmazott: ott lévő „elkeseredett jobboldaliakban” tartotta a lelket. Így nyilatkozott erről 2018 februárjában:

„De még mielőtt valaki félreértené, nem Fidesz-propagandát toltam. Bár az igaz, hogy valóban vállaltam politikai szerepet, mert kormányváltást szerettem volna, és komoly kritikusa voltam a baloldali kormányoknak Hornnak, Medgyessynek, Gyurcsánynak és Bajnainak is.”

Torkos hiába volt a jobboldali sajtó egyik prominense, 2014-ben több tucat újságíróval együtt, leépítésre, gazdasági okokra (a sajtópiaci problémákra, és a reklámadó bevezetéséből fakadó nehéz helyzetre) hivatkozva őt is elküldték. A Magyar Nemzettől való távozása után először blogot indított, ám mindössze néhány bejegyzés került bele. Nyolc hónapig ezután munkanélküli volt, és mivel többen hitegették munkával, ő pedig hitt ezeknek, nem folyamodott munkanélküli segélyért sem, miközben egyre fogytak a megtakarításai.

Ezután egy ideig a közmédiánál, a hirado.hu-nál volt címlapszerkesztő. Itt azonban nem igazán érezte jól magát, hiszen nem klasszikus újságírói munkát, nem érdemi tartalom-előállítást végezhetett, másrészt amikor az egyik karácsonyi leépítéskor egy olyan címlapszerkesztő-társának, Mester Mónikának is felmondott a közmédia, akit ő szakmailag nagyra becsült, úgy döntött, szolidaritásból ő is eljön az állami médiavállalattól. Végül az egyik önkormányzat sajtóosztályán helyezkedett el egy darabig.

2018 elején innen tért vissza a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Magyar Nemzethez vezércikkeket írni, de újbóli nemzetes pályafutása mindössze pár hónapig tartott, az ismert események miatt, vagyis hogy Simicska bezárta a lapot pár nappal a 2018 áprilisi országgyűlési választásokat követően. Torkos Matild azonban ment tovább a stábbal, amikor létrehozták a Magyar Hang című hetilapot, ahol most október végéig főmunkatársként tevékenykedik, Szerető Szabolcs, a lap másik főmunkatársa mellett.

Torkos Matild 2019 őszén egyébként elindult Rákosmentén az önkormányzati választáson a kerületi lokálpatrióta szervezet, a 18 éve alapított Itthon Rákosmentén Egyesület támogatásával. Azt nyilatkozta, történelmi idők ezek, és esély lehet a NER lebontására. Végül azonban nem tudott képviselői mandátumhoz jutni a kerületben.

Az Index előző stábja azután mondott fel, hogy Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét a vállalat elnöke elbocsátotta. Az elbocsátást a távozók a szerkesztőségi autonómiába való beavatkozásként értékelték. Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke azonban azt nyilatkozta, Dull Szabolcs olyan súlyos hibát követett el, hogy ezért nem volt már hajlandó vele együtt dolgozni. Bodolai a főszerkesztőt vállalati üzleti titkok kiszivárogtatásával vádolta, de Dull ezt tagadta. Fábián Tamás, az Index távozó újságírója (aki ma már a Telex csapatának tagja) pedig arról beszélt a Media1-nek, hogy az információt akár más, sőt maga Bodolai is kiszivárogtathatta. Az Index körüli történésekről itt találhatók a Media1 írásai.

Frissítés

Fenti írásunk megjelenését követően közleményt adott ki a Magyar Hang, melyben sok sikert kívánnak Torkos Matildnak a jövőbeli munkájához, egyúttal tájékoztatást adtak arról, hogy a jövőben vetésforgóban kiktől közölnek publicisztikákat.  Lásd erről külön hírünkben.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Az Index szerkesztőségének helyet biztosító Budasquare irodaház homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!