fbpx
M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet vezetője. Fotó: Ladányi András, Media1

Munkaügyi pert indíthat Torkos Matild, az Index elbocsátott főmunkatársa a volt lapja ellen – a Sajtószakszervezet elnöke szerint védett korú munkavállaló ilyen körülmények között nem bocsátható el

M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet elnöke azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy az Indextől elbocsátott főmunkatárs nyugdíjhoz közeli, úgynevezett védett korú munkavállalónak minősül, akire egy átlagos munkavállalóhoz képest eltérő jogi szabályok vonatkoznak: védett korban lévő munkavállaló esetében a munkáltató, így jelen esetben az Index.hu Zrt. nem hivatkozhat átszervezésre egy elbocsátásnál.

Torkos Matild az Index.hu portáltól a héten történt elbocsátása kapcsán M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet elnöke azt mondta a Media1-nek telefonon csütörtökön, hogy az általa képviselt szervezet számtalan hasonló esetben nyújtott már segítséget sikeresen tagjai számára, ezért elmondhatja, hogy egy védett korban lévő munkavállaló (ilyennek számít az egyébként sajnos súlyos betegséggel küzdő, és nyugdíjazáshoz közeli Torkos Matild is), általában nem bocsátható el átszervezésre vagy a vállalat gazdasági érdekeire hivatkozva:

ilyen korú személytől csak rendkívüli felmondás keretében, tehát a munkavállaló nagyon súlyos szerződésszegése esetén lehetne megválni, jelen esetben azonban semmi ilyesmi nem merült fel.

A szakszervezeti elnök hangsúlyozta:

a Munka Törvénykönyve szerint az átszervezéseket úgy kell végrehajtani, hogy az ne járjon a nyugdíjazás előtti korban lévő, védett korú dolgozók elbocsátásával, hiszen ilyen életkorban, nagyon közel a nyugdíjhoz már jóval nehezebben találhatnak maguknak másik munkát, mint egy fiatal munkavállaló.

Nagy a valószínűsége, hogy jogsértő elbocsátás történhetett

A Sajtószakszervezet elnöke azt mondta lapunknak, hogy természetesen minden esetben tanulmányozni kell a konkrét eseteket, tehát 100%-ig nem tudja teljes biztonsággal azt kijelenteni az eddigi, a sajtóban megjelent információk alapján, hogy az Index által a héten a munkavállaló betegszabadsága utáni első munkanapon végrehajtott elbocsátás ténylegesen jogszerűtlen volt, azonban szinte biztosnak tartja, hogy így van, amennyiben a munkáltató az elbocsátás indokaként átszervezést jelölt meg.

Az Index pár napja átszervezést emlegetett a Media1-nek

Márpedig az Index vezérigazgatója, Starcz Ákos a Media1-nek adott néhány nappal ezelőtti nyilatkozatában is átszervezést emlegetett, amikor arról kérdeztük a vállalatot, miért váltak meg a Szombathy Pál akkori (2020 végén szintén távozó) főszerkesztő-vezérigazgató által 2020 őszén felvett, előzőleg a Magyar Hang című lapnál dolgozó újságírótól. Starcz a következő nyilatkozatot küldte el részünkre:

„Minden vállalkozás működésének természetes velejárója, hogy időnként újragondolja működését, változtatásokat hajt végre – nincs ez máshogy az ország egyik legnagyobb szerkesztőségénél, az Indexnél sem. A munkatársakat érintő átszervezések olyan szervezeti kérdések, amiket nem kívánunk kommentálni, azokat az Index belső ügyként kezeli.”

A Media1 emellett más forrásokból is úgy tudja, hogy átszervezésre hivatkozva váltak meg Torkos Matildtól.

Amit Torkos Matild most tehet

M. Lengyel László azt javasolja, hogy ha Torkos Matild még nem tette, mielőbb keressen meg egy tapasztalt munkajogászt. A Sajtószakszervezet is szívesen segít konzultációs lehetőséggel, de fordulhat akár olyan civil jogvédő szervezetek jogsegélyszolgálatához is, mint amilyen például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ha a munkahelyét ezzel esetleg nem is tudják esetleg már visszaszerezni, legalább jobb elbocsátási feltételeket harcolhatnak ki neki.

Torkos Matild
Torkos Matild. Fotó: valasztas.hu

Nem engedték megjelenni az újságíró Márki-Zay Péterrel készült interjúját a választások előtt

Mint azt a Media1 szintén megírta, idén tavasszal az országgyűlési választások előtti időszakban az Index egyik főnöke megakadályozta Torkos Matild Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel készült jóváhagyott nagy interjújának megjelenését. Az újságírót eleinte azzal hitegették, hogy az interjú később megjelenhet, ha Orbán Viktor is interjút ad az újságnak, ám erre nem került sor, így Torkos Matild interjúját sem közölték.

Az újságíró nem sokkal később súlyos betegségével kórházi ellátásra szorult, ezért betegállományba vonult, majd a mostani héten vette fel ismét a munkát, azonban ekkor már azzal fogadták, hogy nem tartanak igényt a munkájára a továbbiakban.

Az Indexet tulajdonló Indamedia sajtóirodája, az Indamedia Press még szerdán azt közölte érdeklődésünkre, hogy 48 órán belül magyarázattal szolgálnak a történtekre a letiltott interjú ügyében. A 48 órás határidő péntek este jár majd le, addigra derül majd ki, miért nem jelenhetett meg a most elbocsátott védett korú főmunkatársuk által készített interjú az ellenzék jelöltjével.

Péterfi Judit, a választásokon alulmaradt miniszterelnök-jelölt sajtósa a Media1 érdeklődésére azt mondta, ők úgy tudják, hogy „egy főnök” az Indexnél akadályozta meg végül a jóváhagyott és lektorált interjú publikálását a hírportálon.

Torkos Matildot többször kerestük, de nem nyilatkozott. Ennek oka az lehet, hogy a lap munkatársaival olyan szigorú munkaszerződéseket kötnek, amelyek korlátozzák, hogy a munkavállalók milyen információkat oszthatnak meg a távozásuk és a munkavégzésük kapcsán.

Frissítés
Reagált az Index a Márki-Zay Péterrel készült interjút érintő cenzúra ügyében, és jogi lépéssel fenyegetik a Media1-et.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalálhat minket Facebookon is.

Kérheti híreinket már Telegramon is.

Borító: M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet vezetője. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások