Szombathy Pál, az Index vezérigazgatója

Az Index új vezérigazgatója még nem tudja, kell-e megszorítás és hogy ki lesz a főszerkesztő

A tegnap kinevezett Szombathy Pál az ATV-nek adott interjújában azt mondta, hiába volt eddig is az Index igazgatóságának tagja, nem látott rá napi szinten az elmúlt időszak belső folyamataira, így előbb tájékozódnia kell, szükséges-e további megszorítóintézkedéseket bevezetni. Azt ugyancsak nem tudja még, ki lesz a főszerkesztő, de szerinte a lap függetlensége biztosított.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Három éve vagyok az Index igazgatóságában, de csak ma kértek fel az Index vezérigazgatójának, így nem láttam rá napi szinten az elmúlt időszak belső folyamataira”

– erről Szombathy Pál, az Index frissen kinevezett vezérigazgatója beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában tegnap, szerda este. Szombathy Pál hozzátette: nem értette pontosan, miért gondolja az Index szerkesztősége, hogy veszélyben van a lap függetlensége.

Szombathy szerint „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” volt a kommunikáció Bodolai László igazgatósági elnök és a tegnap elbocsátott Dull Szabolcs főszerkesztő között, ami azután bizalmi válságot okozott.

A vezérigazgató az ATV műsorában azt mondta, a júniusban megszellőztetett, tervezett átalakításra (az úgynevezett Gerényi-terv megvalósítására) nem került sor. Ő mint a Magyar Hírlap egykori főszerkesztője látott már olyat, hogy különböző embereknek vannak ötleteik, de ezeket nem okvetlenül valósítják meg.

Szombathy Pál állította, hogy az Index kiadójának igazgatósági elnökeként Bodolai László szerinte az elmúlt három évben meg tudta védeni az Index függetlenségét.

Ami Dull Szabolcs elbocsátásának okát illeti, Szombathy Pál erről azt mondta: az igazgatóságból üzleti adatok kerültek ki, ami miatt a főszerkesztőnek egy hónapja távoznia kellett a kiadó igazgatóságából, majd kialakult egy patthelyzet Bodolai és Dull között, amelynek következtében bizalomvesztés lépett fel Bodolai László részéről.

A frissen kinevezett vezérigazgató azt mondta: nem tud másból kiindulni, mint a tényekből, ezek pedig szerinte azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban sem forgott veszélyben az Index függetlensége. Azt elismerte ugyanakkor, hogy nagyon veszélyes helyzet alakult ki az Indexnél a szerkesztőség és a tulajdonos közötti feszültség következtében.

Szombathy Pál azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ki lesz az Index új főszerkesztője. Arról beszélt, a szerkesztőségnek nincs szerzett joga, hogy ő döntsön a főszerkesztőjéről. Az új vezérigazgató arról sem tudott még konkrétumot mondani, hogy lesz-e további megszorítás vagy létszámleépítés a szerkesztőségben, de azt hangsúlyozta: amíg ő a vezérigazgató, addig nincs veszélyben a függetlenség.

Szombathy azt mondta, régi ismerőse Bodolai Lászlónak.

Ahogyan arról tegnap elsőként a Media1 beszámolt, Bodolai László megszüntette Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyát. A másik változás, hogy Szombathy Pált kérte fel az egy héten át regnáló Ződi Zsolt vezérigazgató nemrég megüresedett helyére, valamint az igazgatóság tagja lett Sztankóczy András jogász, újságíró, a Válasz Online eddigi munkatársa. Az Index.hu Zrt. igazgatói tanácsából az Indamedia két vezetője, Ziegler Gábor vezérigazgató, és Andacs Botond gazdasági igazgató egyúttal távozott. Ezzel kapcsolatban Ziegler a 24.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy már július 9-én benyújtották a lemondásukat, de ennek hatályba lépéséhez meg kellett várni, míg újra van három tagja az igazgatóságnak. Utóbbi feltétel végül azzal teljesült, amikor Szombathy Pál vezérigazgatói kinevezése mellett Sztankóczy András is igazgatósági tag lett az Index.hu Zrt.-ben. Az Indamedia vezérigazgatója és egyben társtulajdonosa, illetve az Index.hu Zrt. távozó igazgatósági tagja azzal indokolta kilépését a tanácsból, hogy úgy érezte, az Index eredményes és értékes tevékenységéért nem tud eleget tenni,  a vállalt felelőssége és lehetősége nem áll arányban egymással. Ziegler hozzátette, reméli, hogy az Indexben mihamarabb rendeződik a helyzet, hiszen az Indamedia üzleti érdeke is az lenne.

Az Index szerkesztősége csalódott hangú közleményében elfogadhatatlannak nevezte a főszerkesztő leváltását. A Media1 információi szerint már több mint 40 munkatárs a távozását tervezi, mivel elfogadhatatlan számukra a főszerkesztő leváltása.

A Momentum mozgalom demonstrációt tervez az Indexnél történtek miatt, a sajtószabadság védelmére hivatkozva.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Szombathy Pál, az Index vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd c. műsorában
Szóljon hozzá!