fbpx
index.hu

Fekete-Szalóky Zoltán lesz az Index hírigazgatója

Az InfoRádió egykori munkatársa, az Index.hu leendő hírigazgatója mostanában az idén indult Országút című kormányközeli kulturális-közéleti lapnál dolgozott szerkesztőként.

Újabb, az Index.hu Zrt.-hez érkező kulcsfigura nevéről értesült a Media1. Portálunk nem sokkal ezelőtt megtudta, hogy Fekete-Szalóky Zoltán, az InfoRádió egykori felelős szerkesztője lesz az Index.hu leendő hírigazgatója.

Fekete-Szaloky Zoltán az InfoRádióban 2010-ben
Fekete-Szaloky Zoltán az InfoRádióban 2010-ben. Fotó: Inforádió Facebook

Fekete-Szalóky Zoltán nevéről több forrásból is hallottunk. Neve azon az átadás-átvétellel kapcsolatos értekezleten is elhangzott, melyen a távozófélben lévő egyik indexes munkatárs is részt vett a múlt héten. Kerestük ma telefonon az érintettet, de többszöri próbálkozásunk egyelőre nem vezetett sikerre, nem vette fel a telefonját.

(Frissítés 12:42: Fekete-Szalóky időközben visszahívott bennünket, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést.)

Fekete-Szalóky Zoltán az inforádiós 18 éven át tartó karrierjének 2019 őszi lezárulta után mostanában annál az Országút című, idén indult kulturális-közéleti lapnál publikált és szerkesztett, mely lappal az Élet és Irodalomnak csinált a korábbi hírek szerint évi többszáz millió forintnyi állami finanszírozással konkurenciát az állam, a Petőfi Irodalmi Múzeumon (PIM) keresztül.

Az új kétheti lap, az Országút borítója
Az idén indult új kétheti lap, az Országút borítója. Fotó: Ladányi András / Media1

Kulcsfiguráról van szó

A hírigazgató felel majd az Index.hu-n megjelenő hírfolyam folyamatosságáért, a hírstábért, a turnusvezetők kiválasztásért.

Az érkező indexes hírigazgatónak kulcsszerepe lesz abban, hogy az Index talpon tud-e maradni a tömeges távozások után, hiszen az oldalon a hírszolgáltatás folyamatosságát mindenképpen próbálják fenntartani azután is, hogy a most még munkában lévő indexesek is elhagyják az Indexet, ha ugyanis a hírszolgáltatás valamiért nem működne tovább, az óriási presztízsveszteség lenne az Index.hu Zrt. számára, hasonlóan ahhoz, amikor 1999-ben az Internetto maradt egy ideig hírszolgáltatás nélkül azután, hogy Nyírő András és stábja otthagyta az IDG Magyarországot és létrehozták az Indexet. (Az Internetto később megszűnt, a márkanév és a régi domain az Indexhez került át.)

Más nevek is kiszivárogtak

Korábban a Media1 számolt be arról is elsőként, hogy Szombathy Pál lesz az Index főszerkesztője. Négy helyettese lesz, közülük eddig két név szivárgott ki: az egyik Kitzinger Szonja újságíróé, valamint Balogh Ákos Gergelyé. Előbbi a magazinos tartalmakért felel majd.

Balogh Ákos Gergely mostanában a Corvinus Egyetem kommunikációs igazgatója volt, azt megelőzően a Mandiner alapító-főszerkesztőjeként dolgozott 2016 őszéig. BAG cége üzemeltette korábban az orbanviktor.hu-t, illetve a Fidelitas lapjánál, az UFI-nál (Utolsó figyelmeztetés/, illetve a Reakciónál is dolgozott.

Az Index új stábjának tagja lesz egykori magyar narancsos és régi hvg.hu-s/ volt nlc.hu-s és egy régi népszabadságos munkatárs is:

  • Bugyinszki György, a Népszabadság egykori szerzője, aki dolgozott régebben például a Vasárnapi Híreknek és a Narancsnak is.
  • Hercsel Adél, aki az elmúlt években a hvg.hu-nak volt a munkatársa, majd később szerzője, de dolgozott korábban a Mandinernél is, mostanában pedig főleg az nlc.hu-nak (Nők Lapja Café) írt.
  • Szalai Szabolcs, az LMP-közeli Jövő TV alapítója is.

Egy hónapja bocsátották el az Index főszerkesztőjét

Dull Szabolcsot, az Index tavaly decemberben kinevezett volt főszerkesztőjét, egy hónappal ezelőtt, július 22-én bocsátotta el Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke. Dull kényszerű távozását követően szinte az egész Index-stáb bejelentette, hogy felmond, mivel Dull elbocsátását a szerkesztőségi autonómia megsértéseként értékelték.

Az Index stábjának bejelentése.
Az Index stábjának bejelentése a tömeges távozásról. Fotó: Bődey János / Index

Bodolai az elbocsátást Dull Szabolcs iránti bizalomvesztéssel, az Index függetlenségi barométerének veszélyt jelző állásba kapcsolásával, illetve belső üzleti információk a legnagyobb versenytárs 24.hu-hoz történő kiszivárogtatásával magyarázta a Media1-nek, azonban Dull tagadta, hogy szerepe volt abban, hogy a lap működési struktúrájának átalakításával kapcsolatos ötletnek a kiszivárgásához köze lett volna.

Dull elbocsátásakor ugyan egyszerre jelezték felmondási szándékukat a szerkesztőség tagjai, de nem mindenki tudott azonnal szabadulni, a többség kénytelen volt kitölteni a felmondási idejét, ami a napokban jár le: az elmúlt hónapban a távozó indexesek frissítették az Index.hu tartalmait. Dull Szabolcs versenytilalmi korlátozása fél évvel távozása után jár le, addig nem dolgozhat konkurensnél.

Lesz másik?

A távozó indexesek egy része új lapot tervez Kárpáti Márton volt főszerkesztő-helyettes Van Másik Kft. nevű új médiacégénél, de mint arról a Media1 beszámolt, a távozó indexesek közül olyan is van, aki inkább abbahagyja az újságírást, megelégelve a magyarországi médiapiaci körülményeket. Több más olyan volt indexes is van, aki már el is helyezkedett más lapnál. Dezső András oknyomozó újságíró csak ezután áll munkába, de mint arról beszámoltunk, ő  a HVG-hez, az Index előtti korábbi munkahelyére igazol vissza.

Az Index.hu körüli helyzet a Media1 legutóbbi műsorában is téma volt. A beszélgetés, melynek Uj Péter, a 444 főszerkesztője, Pásztor András, az Mfor ügyvezetője és Baka F. Zoltán, az Mfor-Privátbankár lapcsoport főszerkesztője is részese volt, ITT hallgatható vissza.

Néhány hete Bodolai Lászlót, az Index elnökét rendhagyó, 90 perces interjúban kérdezte a Media1 műsora, ami ITT hallgatható vissza. (Dull Szabolcs menesztett főszerkesztőtől is többször kértünk interjút, de egyelőre nem vállalkozott rá, azt mondta, nincs mondanivalója a témáról. Hogy más lapoknak miket nyilatkozott, arról itt írtunk. Munk Veronika, az Index volt főszerkesztő-helyettese még Dull Szabolcs elbocsátását megelőzően nyilatkozott nekünk.)

Épp tegnap számoltunk be arról, hogy az EBESZ-hez fordult a Párbeszéd a magyarországi médiahelyzet miatt. Az EBESZ-hez írott levelükben azt írták, hogy 10 éve háború folyik a médiaszabadság ellen Magyarországon.

Index.hu tüntetés, 2020.07.24.
Tüntetés az Index.hu kapcsán a médiaszabadságért Budapesten 2020.07.24-én.  fotó : Bődey János és Huszti – Index.hu

Érdemes követni a Media1 Facebook-oldalát, ahol napi hírlevelünkre is feliratkozhat. RSS-hírfolyamunk itt található. Ha hozzájárulna a Media1 működési költségeihez, ezt ITT tudja megtenni a legegyszerűbben.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások