fbpx
Az Index.hu szerkesztősége

Elbocsátotta az Index Torkos Matildot, a lap főmunkatársát (FRISSÍTETT)

A Media1 információi szerint Torkos Matild, az Index főmunkatársa betegszabadságról tért vissza, amikor közölte vele a lap vezetősége, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára. Az Index vezérigazgatója szerint ez belügy.

Kerestük az ügyben Torkos Matildot is, hogy elbocsátása körülményeiről érdeklődjünk, de csak annyit mondott, nem nyilatkozhat. Annyi azért kiderült szavaiból, hogy most állást keres.

Mint ismert, az Indexnél olyan szerződéseket kötnek a munkavállalókkal, mely szigorú titoktartási kötelezettségeket tartalmaz, így a munkavállalók a távozásuk körülményeiről sem beszélhetnek, ha pedig mégis megteszik, annak súlyos anyagi következményei lehetnek.

Torkos Matild
Torkos Matild. Fotó: valasztas.hu

Index: ez belügy

Kerestük az ügyben Starcz Ákos vezérigazgatót is, hogy az elbocsátás okairól érdeklődjünk, de először nem fogadta a hívásainkat. Kerestük az Indamedia sajtósát is, de ő sem vette fel a telefont. Hírünk megjelenése után végül a következő szűkszavú nyilatkozatot küldték el Starczék:

„Minden vállalkozás működésének természetes velejárója, hogy időnként újragondolja működését, változtatásokat hajt végre – nincs ez máshogy az ország egyik legnagyobb szerkesztőségénél, az Indexnél sem. A munkatársakat érintő átszervezések olyan szervezeti kérdések, amiket nem kívánunk kommentálni, azokat az Index belső ügyként kezeli.”

Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója
Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a főmunkatárs elbocsátása az Index belügye

Rákérdeztünk, humánusnak tartják-e, hogy valakit a betegszabadsága utáni visszatérésekor küldenek el, megkérdeztük azt is, igaz-e, hogy már tavaly is felmerült Torkos Matild elbocsátása, valamint hogy engedték-e Torkos Matildnak, hogy a Fideszre vonatkozó kritikus írásokat közöljön. Ha reagálnak ezekre, arról hírünk további frissítésével még beszámolunk.

Torkos Matild legutóbbi cikke 2022. április elsején jelent meg az Indexen
Házkutatás, zsarolás: energiaválság az ukrajnai háború árnyékában címmel. A megelőző napon Fleck Zoltán jogász, szociológussal arról beszélgettek, hogy jogállam-e még Magyarország.

Torkos Matild közel két évig volt a lap főmunkatársa

Torkos Matild 2020 októberében, akkor még Szombathy Pál rövidnek bizonyuló főszerkesztése idején, nem sokkal az Indexnél történt tömeges távozások után, az új szerkesztőség felépítésekor igazolt át az Indexhez a Magyar Hangtól. Lépését azzal indokolta akkor a Media1-nek, hogy bár meggyőződése, hogy a Magyar Hang ma a piacon a legjobb hetilap, amelyet igyekeztek közösen úgy összerakni a Magyar Nemzet bezárását követően, hogy arra büszkék lehessenek, ráadásul szívélyes, jó kollegiális viszonyban volt a kollégákkal, azonban a családjában lévő súlyos betegség miatt nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, ezért nagyon oda kell figyelni a családi bevételekre, így úgy döntött, hogy az Indextől érkező jobb ajánlatot fogadja el.

Optimistán beszélt arról, hogy az Indexnél jó körülmények várják: „Mivel az Index vezetésében több régi kollégával ismerjük egymást, sőt dolgoztunk is együtt olyan helyeken mint a régi Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, vagy épp az Irodalom visszavág, ezért abban bízom, hogy még 61 évesen sem lesz nagyon nehéz a beilleszkedés. Úgy érzékelem, az Index színes csapata szívesen fogad.”

Torkos Matild azt is mondta az Indexhez való érkezésekor, hogy mivel az őt felkérő indexes lapvezetés jól ismeri a munkásságát, cikkeit, ezért nem zsákbamacskát kapnak, tudják róla, hogy soha nem fogja cenzúrázni önmagát. Vagyis szerinte az, hogy olyanok körében, akik jól ismerik az írásait és hozzáállását, felmerült a neve, egyfajta biztosíték arra, hogy az Indexnél olyan lapot akarnak csinálni, ahol jól fogja magát érezni, ahol normálisan, függetlenként dolgozhat majd, de az addigiaknál jobb körülmények között.

Az újságíró azt is nyilatkozta az Indexhez igazolásakor, hogy igazságtalan megvetni azokat, akik állásajánlatot fogadnak el a lapnál a tömeges távozások után, ugyanis szerinte „az előző garnitúrának aranyélete volt: senkitől sem hallott olyan konkrét esetet, amikor valaki valamit nem írhatott meg, és nem kellett olyat sem leírniuk, ami a lelkiismeretükkel összeegyeztethetetlen lett volna. Mivel ilyenekre egyetlen példát sem hallottam a távozóktól, ez nagyon fontos kérdés volt, amikor végül igent mondtam, hiszen ez azt jelenti, hogy ezután is szabadon dolgozhatok majd.”

Egy nem akármilyen, fordulatokban bővelkedő karrierút

Torkos Matild a rendszerváltás után, 1990-ben Budapest XVII. kerületében a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) színeiben volt önkormányzati képviselő. Ennek kapcsán Torkos Matild egy korábbi róla szóló, a 24.hu-n megjelent cikkben azonban fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a rendszerváltás előtt ugyanakkor semmilyen politikai szerepe nem volt, sem KISZ-tag, sem MSZMP-tag nem volt. SZDSZ-tagként a Fidesz megalakulásában is szerepet vállalt, 1991-ben azonban, amikor a Fidesz megszüntette a kettős párttagság lehetőségét, vagyis azt, hogy egyszerre legyen tagja a Fidesznek és egy másik pártnak, kilépett az újonnan létrehozott, 35 év alatti fiatalokból szervezett pártból, csak az SZDSZ-nek maradt tagja, és annak is csak 1994-ig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a liberális párt összeáll az MSZP-vel a közös kormányzás érdekében.

Torkos Matild ma már a Fideszről is rossz véleménnyel van, hiszen a Fidesz által kiépített NER-t (Nemzeti Együttműködés Rendszere) egy autokratikus rendszerként emlegeti.

Torkos Matild sokáig a Fidesz-közeli Magyar Nemzet egyik ismert újságírója volt, ezért sokan a Fideszhez sorolták, pláne miután 2006-ban több tüntetésen is szerepet vállalt, és  Gyurcsány Ferenc elhíresült balatonőszödi beszédének kiszivárgását követően, 2006. szeptember 21-én az Index tudósítása szerint beszédet mondott egy Gyurcsány-ellenes demonstráción a Kossuth téren felállított színpadon. De már a Fidesz 2006-os vereségét követően is többször eleget tett a Fidesz által életre hívott polgári körök meghívásainak, és ahogy fogalmazott: ott lévő „elkeseredett jobboldaliakban” tartotta a lelket. Így nyilatkozott erről 2018 februárjában:

„De még mielőtt valaki félreértené, nem Fidesz-propagandát toltam. Bár az igaz, hogy valóban vállaltam politikai szerepet, mert kormányváltást szerettem volna, és komoly kritikusa voltam a baloldali kormányoknak, Hornnak, Medgyessynek, Gyurcsánynak és Bajnainak is.”

Torkos hiába volt a jobboldali sajtó egyik prominense, 2014-ben több tucat újságíróval együtt, leépítésre, gazdasági okokra (a sajtópiaci problémákra, és a reklámadó bevezetéséből fakadó nehéz helyzetre) hivatkozva őt is elküldték. A Magyar Nemzettől való távozása után először blogot indított, ám mindössze néhány bejegyzés került bele. Nyolc hónapig ezután munkanélküli volt, és mivel többen hitegették munkával, ő pedig hitt ezeknek, nem folyamodott munkanélküli segélyért sem, miközben egyre fogytak a megtakarításai.

Ezután egy ideig a közmédiánál, a hirado.hu-nál volt címlapszerkesztő. Itt azonban nem igazán érezte jól magát, hiszen nem klasszikus újságírói munkát, nem érdemi tartalom-előállítást végezhetett, másrészt amikor az egyik karácsonyi leépítéskor egy olyan címlapszerkesztő-társának, Mester Mónikának is felmondott a közmédia, akit ő szakmailag nagyra becsült, úgy döntött, szolidaritásból ő is eljön az állami médiavállalattól. Végül az egyik önkormányzat sajtóosztályán helyezkedett el egy darabig.

2018 elején innen tért vissza a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Magyar Nemzethez vezércikkeket írni, de újbóli nemzetes pályafutása mindössze pár hónapig tartott, az ismert események miatt, vagyis hogy Simicska bezárta a lapot pár nappal a 2018 áprilisi országgyűlési választásokat követően. Torkos Matild azonban ment tovább a stábbal, amikor létrehozták a Magyar Hang című hetilapot, ahol ezután 2020 október végéig főmunkatársként tevékenykedett, Szerető Szabolcs, a lap másik főmunkatársa mellett.

Torkos Matild 2019 őszén egyébként elindult Rákosmentén az önkormányzati választáson a kerületi lokálpatrióta szervezet, a 18 éve alapított Itthon Rákosmentén Egyesület támogatásával. Azt nyilatkozta, történelmi idők ezek, és esély lehet a NER lebontására. Végül azonban nem tudott képviselői mandátumhoz jutni a kerületben.

Frissítés I. 2022.07.07 11:21

Újabb részleteket derítettünk ki az elbocsátás körülményeivel kapcsolatban: megtudtuk, hogy Torkos Matild az elbocsátása előtt, mielőtt súlyos betegsége miatt betegszabadságra kényszerült, interjút készített Márki-Zay Péterrel, akkor még miniszterelnök-jelölttel, ám az exkluzív interjút a lapvezetés végül nem engedte közölni. Az ügyről különálló cikkünkben olvashatnak részletesen.

Frissítés II. 2022.07.07. 17:05

Megszólalt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet elnöke, aki arról beszélt a Media1-nek, hogy szerinte egy védett korú személy nem bocsátható el átszervezésre hivatkozva, ezért azt javasolja, Torkos Matild konzultáljon egy munkajogásszal.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Kommentálja a híreinket a Media1 Facebook-oldalán! Kérheti híreinket Telegram-applikációban is, hogy ne maradjon le a legújabb információkról!

Borító: Az Index.hu szerkesztősége korábban. Fotó: Media1-archívum / olvasónktól
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások