fbpx
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere

Egy jobboldali médiamunkás után Székesfehérvár fideszes polgármestere is bírálja a közmédia elfogultságát

Újabb ismert jobboldali személyiség, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere fogalmazott meg némi óvatos kritikát a magyar állami médiaszolgáltató (hivatalos nevén: közmédia) működésével kapcsolatban. A polgármester az MTVA után bírálta a jobboldali médiaholding, a KESMA lapját, a Fejér Megyei Hírlapot is, de azért tompította is rögtön a bírálatokat, elvéve annak élét.

Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester az azonnali.hu-nak adott egy most megjelent nagyobb lélegzetvételű interjút, amikor a beszélgetést készítő Kósa András, a lap főszerkesztője rákérdezett médiás vonatkozású ügyekre, a közmédia elfogultságára, a Fidesz erőforrásbeli fölényére, a plakátok számára, majd feltette a kérdést, hogy ezek alapján ki tudja-e jelenteni, hogy ez egy fair, tisztességes választás volt, ahol a két oldal egyenlő esélyekkel indult.

Korábban az EBESZ és az ENEMO magyarországi választási missziója is számos kifogásolható dolgot azonosított a magyarországi országgyűlési választások kapcsán, beleértve a kiegyensúlyozatlan médiaviszonyokat is, melyeket úgy összegeztek, hogy ezek által a Fidesz jogosulatlan előnyökhöz jutott. Az EBESZ jelentéséről ITT, az ENEMO jelentéséről ITT írtunk részletesen, továbbá a Media1 már a választások kezdete előtt 21+1 pontban szedte össze azokat a legfontosabb történéseket, amelyeknek nem lett volna szabad bekövetkeznie a magyar médiapiacon az elmúlt években, és amelyek miatt erősen lejtett a pálya a Fidesz irányába.

Válaszában Cser-Palkovics András nem próbálta tagadni, hogy nem voltak azonosak az esélyek, de ezt azzal szépítette, hogy szerinte soha nincs teljesen egyenlő esély, már csak a közhangulat mindig változó helyzete miatt sem, majd sietve hozzátette, hogy szerinte a választás jogszerű és tisztességes volt.

Azt mondta, hogy a közmédia kiegyensúlyozottságán szerinte is érdemes változtatni, de ez mindig kétirányú feladat.

Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot.
Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot.
Fotó: Youtube

A polgármester szerint nem ennek köszönhető a negyedik kétharmad

A fideszes polgármester azután azt mondta, hogy szerinte aki a közmédia elfogultságával magyarázza a választás végeredményét, pláne annak mértékét, az becsapja magát.

Ezután Cser-Palkovics saját empirikus tapasztalataira hivatkozva azt állította, hogy Székesfehérváron nem volt meg a plakátok terén a kormánypártok túlereje. (Mint azt a Media1 megírta, országszerte 12,5X több plakáthelyet kapott a kormányoldal a kampányban, mint az ellenzék, amelynek megrendeléseit a plakátos cégek visszautasították.)  Azt mondta, szerinte Márton Rolandnak például sokszor annyi közterületi plakátja volt, mint Vargha Tamásnak.

A helyi városi tévé kapcsán pedig azt állította Cser-Palkovics, hogy az azért nem számol be az ellenzék rendezvényeiről, sajtótájékoztatóiról, és azért nem közöl interjúkat ellenzékiekkel, mert nem hívják meg és nem adnak neki interjút, vagyis azt állította, hogy az ellenzék nem él a lehetőségekkel.

A polgármester azt állította továbbá, hogy Márton Roland, az ellenzéki jelölt 2010 óta sokkal többet szerepelhetett a városi tévében, mint a mostani fideszes polgármester 2010 előtt.

A polgármester hozzátette, ezzel nem azt akarja mondani, hogy akár helyi, akár országos szinten a közmédia ügyét ne lehetne az asztalra tenni, de szerinte azt állítani, hogy az ellenzék közel egymilliós szavazatvesztését ez okozta, erős túlzás. Cser-Palkovics végül egy kicsit védelmébe is vette az állami médiaszolgáltatót, mondván milyen sok lokális hírrel tudott bekerülni Székesfehérvár. (Mivel Székesfehérvár fideszes vezetésű, így értelemszerűen a közmédia rendszeresen beszámolt minden apróbb-cseprőbb pozitív történésről, és lehetőleg mellőzve a helyi botrányos ügyeket, így tolva meg a Fideszt helyben – megj. a szerk.)

A Fejér Megyei Hírlap is szóba került

Az azonnali.hu rákérdezett arra is, hogy a kormánypárti KESMA / Mediaworks által megszerzett Fejér megyei Hírlapban sem szólalhat meg sem a helyi, sem az országos ellenék,  a feol.hu oldalon pedig épp Szél Bernadettről látható kárörvendő videós összeállítás.

Cser-Palkovics a kérdést azzal hessegette el, hogy erre a KESMA és a Fejér Megyei Hírlap vezetője tudna válaszolni (a KESMA elnökének saját belépőkártyája van Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a Fidesz elnökéhez a Karmelitába – megj. a szerk.), majd arról kezdett beszélni, hogy ő 2010 előtt a Fidesz helyettes szóvivőjeként előbb jutott be a TV2 vagy az RTL Klub stúdiójába, mint a Fejér Megyei Hírlapba. (Tehát az akkor még nyugati tulajdonban lévő TV2 és az RTL Klub mellett a Fejér Megyei Hírlap is biztosított a fideszes politikusnak megszólalási lehetőséget, ha nem is olyan gyakran, ahogy Cser-Palkovics szerepelni szeretett volna, szemben az ellenzék mostani helyzetével, amikor a TV2-n az ellenzékről csak lejáratások mennek, ahogy a Fejér Megyei Hírlapban is épp kárörvendő videót közölnek az egy ellenzéki politikusról, és a Fejér Megyei Hírlap sorra veszítette a sajtópereket mostanában, amiért hazugságokat írt különféle ellenzéki személyekről – megj. a szerk.) 

Ezzel együtt Cser-Palkovics elismerte:

„De ezek nem szerencsés folyamatok, szerintem sem.”

A fideszes polgármester ezután azzal tompította a Fejér Megyei Hírlapra vonatkozó bírálatát, hogy nem tudhatja, hogy keresik-e a lap munkatársai az ellenzéki politikusokat, vagy sem, mert ez nem mindegy.

Másoknak sem tetszik a közmédia elfogultsága

Mint arról tegnap a Media1 már beszámolt, bírálta a közmédia elfogultságát Bencsik Gábor jobboldali újságíró, a Magyar Krónika korábbi főszerkesztője, aki a lapnál jelenleg főmunkatársként dolgozik, aki kijelentette, hogy „a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan”.

Bencsik Gábor az EchoTV-ben.
Bencsik Gábor az EchoTV-ben. Fotó: adáskép

Hozzátette, hogy szerinte képtelenség, hogy az ellenzéki politikusok nem tehetik be a lábukat oda, „a hírmagyarázók és kommentátorok kizárólag a kormánypártok oldaláról érkeznek, a hírműsorokban hírként olvasnak föl hosszú kormánypárti publicisztikákat, miközben az ellenzéki vélemények legtöbbször a kormánypárti cáfolatokba csomagolva jelennek meg”.

Korábban az EBESZ és az ENEMO választási megfigyelőinek jelentésében is előkerültek a közmédiával kapcsolatos problémák.

A magyar médiahelyzet a jogállamisággal kapcsolatos uniós jelentésekben is rendre előkerül.

Híreinket már Telegram-csatornánkon is kérheti, így azonnal és biztosan értesülhet a legújabb információkról!

Megtalál minket Facebookon is.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Fotó: Azonnali (a lap hozzájárulásával)

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások