fbpx
Az ENEMO (Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata) a 2022.04.03-i magyar választásokra érkező missziójának néhány tagja

Választások: aggályos dolgokkal szembesült a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata Magyarországon

Az EBESZ választási megfigyelő missziója mellett az ENEMO magyarországi választási missziója is számos kifogásolható dolgot azonosított a magyarországi országgyűlési választások kapcsán. Jogszabályi hiányosságok, nem azonos médiaviszonyok, sérülő szavazategyenlőség, nyomásgyakorlás, szavazatvásárlás, megfélemlítés, konstruktív viták hiánya, korlátozott hozzáférés bizonyos információkhoz, probléma a levélszavazatok ellenőrzésével, visszaélés az állami erőforrásokkal. Csak néhány probléma az ENEMO jelentéséből.

Közzétette jelentését a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (az ENEMO / European Network of Election Monitoring Organisations) a magyarországi választásokkal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben Magyarországon tartózkodó Nemzetközi Választási Megfigyelő Missziójuk a Media1.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint a magyarországi választás technikai szempontból általánosságban véve megfelelő volt, azonban az ENEMO megfigyelői már a választások előtti időszakban is számos problémát azonosítottak, illetve olyan jogi hiányosságokat találtak, amelyek a kormánypártnak, a Fidesz-KDNP pártszövetségnek kedveztek.

Dritan Taulla, az ENEMO misszió vezetője azt nyilatkozta, hogy megfigyelhető volt a szavazók helytelen befolyásolása, például a választói megfélemlítés és a szavazatvásárlás is. Az ENEMO szerint a jogi keretek alapos felülvizsgálatára lenne szükség, hogy kezelni lehessen több észlelt problémát, illetve javítani kellene a választások lebonyolításának feltételein. Az ENEMO úgy véli, néhány dolog nem pontosan és kellően szabályozott, ami sérti a választások átláthatóságát, illetve akadályozza, hogy a választásokra egyenlő versenyfeltételek mentén kerüljön sor, továbbá megelőzhetők legyenek jogsértések.

Jogszabályi hiányosságok figyelhetők meg például a kampányfinanszírozás kapcsán, ami lehetőséget adott az állami forrásokkal való visszaélésre.

Az ENEMO hangsúlyozta, hogy a jogszabályi hiányosságok mellett az elmúlt időszakban romlott a média és a véleménynyilvánítás szabadságának helyzete, a civil társadalmi szervezetek és az igazságszolgáltatás, továbbá az információkhoz való hozzáférés helyzete. E tényezők a választásokra is negatív hatással voltak.

politikai plakátok, közterület, outdoor, reklámpiac, kampány 2022, választás
Plakátok egy budapesti ház falán a 2022-es országgyűlési választások előtt. Fotó: Ladányi András / Media1

Hangsúlyozták, hogy 7 egyéni választókerületben 20 százalékot is meghaladja a szavazók átlagos száma a többi választókerülethez képest. Ez egyértelműen sérti a szavazategyenlőség elvét, és ellentétes a nemzetközi gyakorlatokkal.

A Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda ugyan alapvetően tartotta magát a határidőkhöz és konstruktívan viszonyult a megfigyelőkhöz és a médiához, de például nem történt meg a postai szavazás folyamatának teljes ellenőrzése, miközben Szerbiában és Romániában a szavazócédulák kézbesítése nem mindig zajlott a törvénynek megfelelően – említette a választási misszió elemzője, Elidon Lamani.

A jelentés kitért rá, hogy a választási törvényben kiskapuk találhatók, illetve nem történik meg a külföldi szavazatok esetében az elhunytak adatainak törlése a postai választói névjegyzékből, ami rontja az átláthatóságot.

Az egyenlő választójog elvét megkérdőjelezi, hogy a külföldről szavazókat a választói rendszer megkülönbözteti egymástól, és eltérő szavazási eljárások vonatkoznak rájuk attól függően, hogy rendelkeznek-e belföldi lakcímmel.

Dmytro Tuzhanskyi politikai és kampányelemző szerint a kampányt többnyire a konstruktív viták hiánya és mély polarizáció jellemezte. Megzavarta a kampányt a választókra gyakorolt nyomásgyakorlás, megfélemlítés különösen a köztisztviselők és a különböző kiszolgáltatott csoportok esetében, de a szavazatvásárlás és a választók akaratára vonatkozó ellenőrzés egyéb formái is befolyásolták a választást.

Megemlítette az elemző azt is, hogy az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése mennyire megváltoztatta a kampány narratíváját: a hazai ügyekről a hangsúly a geopolitikai és biztonsági témákra helyeződött át.

A misszió elemzője kitért az adminisztratív erőforrásokkal való szisztematikus visszaélésre is. Azt mondta, átfedés volt megfigyelhető a kormány és a kormánypártok üzenetei között, ami egyenlőtlen feltételeket teremtettek. A párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok hiányosságai is hatással voltak a választásokra. Az ENEMO szerint a harmadik féltől származó kampányfinanszírozás alapot teremt a kampányfinanszírozási szabályok megkerülésére, és károsítja az átláthatóságot.

Az ENEMO egyensúlyhiányt figyelt meg a kampány erőforrásaiban a regnáló pártszövetség javára, amely ellentmond a nemzetközi normáknak, valamint ellentétes az „esélyegyenlőség” elvével, amelyet a magyar jogszabályok is meghatároznak.

Milica Zrnovic, az ENEMO médiaelemzője azt mondta:

„Az egyenlő és pártatlan médiakezelés nem volt elégséges, nem voltak minden versenyező számára azonosak a feltételek, és nem érvényesült a tisztesség, az egyensúly és a pártatlanság elve a tudósításokban. Különösen is jól látható volt a kiegyensúlyozatlan és egyoldalú jelentéstétel regionális és helyi szinten egyaránt”

Az ENEMO megállapításai teljes egészében IDE KATTINTVA érhetők el.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az EBESZ megfigyelők is számos problémát azonosítottak a választások kapcsán, és megállapították, hogy a Fidesz jogosulatlan előnyökre tett szert a választási kampányban – a jelentésükről itt érhető el részletes írünk.

A választási eredményekről beszélgettünk hétfőn a Media1 podcastjában Stumpf Andrással, a Válasz Online munkatársával és Polyák Gáborral, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítójával, az ellenzék médiapolitikai kabinetjének leköszönő vezetőjével. Többek között arról beszéltünk,  leválthatatlanná vált-e Orbán Viktor és a Fidesz, mely a rendszerváltás óta eddig 4+12 évet kormányzott, és most újabb 4 évet kezd alkotmányozó többséggel – a podcast itt hallgatható meg.

A Media1 korábban összeszedett 21+1 médiapiaci intézkedést, amelyek a Fideszt segítették a választások kapcsán.

Borító: Az ENEMO (Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata) a 2022.04.03-i magyar választásokra érkező missziójának néhány tagja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások