fbpx
„Bencsiket utolérte a baloldali hisztéria” című írás a Hirado.hu felületén.

Sorosozva reagált Bencsik Gábor jobboldali médiamunkás kritikájára a közmédia

Sajátosan reflektált az állami médiavállalat a kormánypárti újságíró a közmédia kiegyensúlyozatlanságára vonatkozó bírálatára.

„Bencsiket utolérte a baloldali hisztéria”

– ezzel a címmel jelent meg a közmédiához tartozó Hirado.hu felületén egy – névtelen szerző által publikált – cikk kedden késő este, arra reagálva, hogy Bencsik Gábor tegnap bírálattal illette az állami médiát.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a jobboldali újságíró például sérelmezte, hogy a közmédiába ellenzéki politikusok nem tehetik be a lábukat, valamint hogy Márki-Zay Pétert nem a kampányidőszak alatt hívták meg (leszámítva azt az 5 percet, amit a kampányban kapott, ami mellett legalább 9 alkalommal ismételték Orbán Viktor beszédét), hanem már a választást, az ellenzék súlyos vereségét követően (a volt miniszterelnök-jelölt holnap, csütörtökön lesz az M1 és a Hirado.hu közös műsorának a vendége).

A Bencsik vádjaira reflektáló írás egyébként rögtön így indul:

„A korábban Soros György által finanszírozott alapítványnak dolgozó Bencsik Gábor is beállt abba a baloldali sorba, melynek tagjai rendszeresen, alaptalanul vádolják a közmédiát, amikor arról elmélkedett, hogy Márki-Zay Péter csütörtökön az M1 és a Hirado.hu közös műsorának vendége lesz”.

A Hirado.hu ezt követően azt részletezi, hogy – szerintük – miért nincs igaza Bencsiknek. Állítják: a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás  című műsorban eddig nem szerepeltek pártpolitikusok, továbbá hogy a műsornak több, „az ellenzéki oldalhoz köthető” politológus, egykori politikus volt a vendége. (Bencsik bírálata nem erre a konkrét műsorra vonatkozott, hanem az egész közmédiára – megj. a szerk.)

Bencsik Gábor az EchoTV-ben.
Bencsik Gábor az EchoTV-ben. Fotó: EchoTV / YouTube.com

További érdekes kijelentések a Hirado.hu anyagából:

  • „Az általa (Bencsik Gábor által – megj. a szerk.) főszerkesztett Magyar Krónika működése során kulturális tevékenysége miatt évente több tízmillió forintos nagyságrendben kapott támogatást az államtól és a kiadó állítása szerint kétezer előfizetője is volt a lapnak. Nagy kérdés, hogy a pénzek mire mehettek el, mert 2019-ben már a lap megszűnése fenyegetett, ezért Bencsik levélben kért pénzt az olvasóktól. Jellemző a vezetése alatt kialakult állapotra, hogy a Magyar Krónika annak ellenére nem került be a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány portfoliójába, hogy Bencsik ezt kifejezetten szerette volna elérni”. Később kitérnek arra is, hogy Bencsik már nem a lap főszerkesztője.
  • „A közmédiával kapcsolatban azt sem sikerült észrevennie a kiegyensúlyozottságot hírből sem ismerő és korábban kommunista pártállami háttérrel működő Magyar Újságírók Országos Szövetsége egykori főtitkárának (1989-1997), hogy az M1, a Kossuth Rádió, a hirado.hu és az MTI a kampányt megelőzően és a kampányidőszakban is rendszeresen beszámolt a fontosabb ellenzéki eseményekről és kereste meg számos alkalommal a baloldali politikusokat, hogy kommentálják az eseményeket”. Ezt némileg árnyalja, hogy az ellenzéki előválasztással például a közmédiához tartozó MTI egyáltalán nem foglalkozot.

A közmédia anonim szerzője sérelmezte az írásában azt is, hogy amikor ellenzéki képviselők mentek be az MTVA épületébe (ahogyan ők fogalmaztak: „amikor 2019-ben ellenzéki képviselők megtámadták az MTVA épületét”), vagy amikor az EBESZ bírálta a közmédiát, Bencsik nem foglalt állást.

Mint arról nem sokkal ezelőtt a Media1 beszámolt, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is kritikát fogalmazott meg a közmédiával kapcsolatban.

Az állami médiavállalattól a napokban távozott Bende Balázs vezető szerkesztő, műsorvezető.

Frissítés: reagált Orbán Gáspár, Orbán Viktor fia és Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió igazgatója is

Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója és Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is véleményt nyilvánított az ügy kapcsán: Siklósi nem, Orbán azonban egyetért a közmédiával kapcsolatos Bencsik-poszttal, erről itt olvasható el kapcsolódó írásunk.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: „Bencsiket utolérte a baloldali hisztéria” című írás a Hirado.hu felületén. Fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások