fbpx
Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter újabb sajtópereket nyert a kormánypárti médiával szemben

A 888.hu és az M1 Híradó után most a Ripost és a HírTV került sorra.

Újabb két sajtópert nyert Márki-Zay Péter olyan kormánypárti médiumok ellen, amelyek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló kijelentéseit ismertető beszámolóikba valótlan közlést szerkesztettek – számolt be az egyelőre nem jogerős ítéletekről a hvg.hu.

A perben Márki-Zayt képviselő Litresits András ügyvéd a portálnak elmondta: a Fővárosi Törvényszék csütörtöki, nem jogerős ítéletei ugyanúgy elmarasztalták a ripost.hu-t és a HírTV-t, ahogy március 21-én ez megtörtént már a közmédia Híradója és a 888.hu esetében is.

Ripost
A Ripost nyomtatott kiadása. Fotó: Ladányi András / Media1

Minden esetben olyan állításokat tartalmazó közléseket adtak Márk-Zay szájába, amelyeket ő a lakossági fórumon valójában nem mondott.

A március 21-i ítéletről, melyben a közmédiával és a 888.hu-val szemben nyert az ellenzéki politikus, lapunk is beszámolt.

Korábban a Gondola.hu nevű kormányközeli weblap is közölte a valótlanságot, de ők amikor megtudták, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje bírósághoz fordult, végül törölte a valótlan állítást tartalmazó írást és helyreigazítást közölt.

Így védekezett a HírTV

A még nem jogerős ítélet szerint a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks televíziójának a következő helyreigazítást kell majd leközölnie:

„A 2022. január 12. napján a HírTV televíziós csatorna 12.00 órakor kezdődő Híradó című műsorszámunk Támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását Márki-Zay Péter című hírblokkjában valótlanul híreszteltük, hogy Márki-Zay Péter sürgősségi osztályokat és szülészeteket zárna be vidéki városokban”.

Az ítéletből egyúttal az is kiderült, hogy a televízió, illetve annak ügyvédje arra hivatkozott a perben, hogy a hírműsorában úgymond politikai véleményt közölt.

Az írásos ítélet szövege szerint a HírTV a következőképp védekezett: a miniszterelnök-jelölt által közöltek ismeretében a hírműsorban elhangzott közlés „politikai véleményként mindenképpen levonható volt”, ráadásul a HírTV „utalt a Wikipédia járóbeteg-ellátásra vonatkozó meghatározására, amely szerint idetartozik a szülészet is”.

A Hír TV Angol utcai székháza.
A Hír TV Angol utcai székháza. Fotó: Ladányi András / Media1

Ezen felül azzal is védekezett a televízió, hogy „az általa közöltek mindössze következtetések voltak, azok politikai véleménynyilvánítás keretében kerültek közlésre”.

Tehát a csatorna maga is elismerte, hogy nem hangzottak el a miniszterelnök-jelölt szájába adott állítások, azokat valójában a tévé munkatársa mondta.

Így látta a bíróság

A hvg.hu az ítéletet idézve azt is megírta, hogy a bíróság a bizonyítékok mérlegelése alapján megállapította, hogy Márki-Zay Péter a választási kampányban több helyen is gyűlést tartott, ahol az egészségügyet illetően is több kijelentést tett.

Állította például, hogy az egészségügyet centralizálni akarja, viszont „határozottan állította azt is, hogy nem fogadható el az, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében”.

Ezen felül az ítélet indoklása kitért arra is, hogy a kormánypárti televízióban közöltek „spekulatív és semmilyen ténybeli alappal nem bíró következtetések” voltak, így a bíróság összegzése szerint megállapítható volt, hogy a HírTV a Márki-Zay által mondottak esetében „azok kontextusából kiragadott egyes részleteket, és azokat önálló tényállításként kezelve vont le következtetéseket”, pedig tudta, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ennek az ellenkezőjét mondta.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Márki-Zay Péter / Facebook.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások